Drepturile si obligatiile parintilor in anul scolar 2018-2019

Drepturile si obligatiile parintilor in anul scolar 2018-2019

Drepturile si obligatiile parintilor in anul scolar 2018-2019

Si parintii, la fel ca si elevii, au drepturi si obligatii in ceea ce priveste scoala.

Si parintii, la fel ca si elevii, au drepturi si obligatii in ceea ce priveste scoala

Anul școlar 2018-2019 și, în acest context, prezentăm drepturile și obligațiile, pe lângă cele ale elevilor și profesorilor, ale părinților sau tutorilor copiilor care urmează cursurile unei forme de învățământ preuniversitar din România.

Structura anului școlar 2018-2019 a fost publicată AICI și stabilește că acest an școlar va avea 34 de săptămâni, adică 168 de zile, dar vor fi și categorii de elevi care nu vor respecta această structură, spre exemplu, elevii clasei a VIII-a și elevii claselor terminale de liceu.

Alături de elevi și profesori, și părinții, tutorii sau susținătorii legali ai tinerilor ce studiază în cadrul sistemului educațional din țara noastră au o serie de drepturi și obligații. Drepturile și obligațiile părinților se regăsesc în Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Parintii aleg scoala copilului

Potrivit acestui act normativ, părinții, tutorii sau susținătorii legali sunt parteneri educaționali principali ai unităților de învățământ și au dreptul de a decide, în anumite limite, în ce unitate de învățământ va urma studiile propriul copil.

Un alt drept al părinților este de a se asocia la nivel de clasă sau de școală. Practic, Ordinul MENCS nr. 5.079/2016 stabilește că:

 adunarea generală a părinților este formată din toți părinții elevilor dintr-o clasă și în cadrul ei se discută problemele generale ale colectivului de copii, nu situația concretă a unuia dintre aceștia;

 comitetul de părinți se înființează la nivelul fiecărei clase și se ocupă cu punerea în practică a deciziilor luate la nivelul adunării, dar și cu diverse proiecte, programe ș.a.;

 consiliul reprezentativ al părinților/ asociația de părinți se organizează la nivelul fiecărei școli și se ocupă de chestiunile care vizează întreaga unitate școlară, precum propunerea de proiecte, atragerea de finanțări etc.

Părinții au dreptul de a fi informați periodic cu privire la situația școlară sau comportamentul de la școală al propriului copil.

Totodată, părinții au dreptul de a fi informați periodic cu privire la situația școlară sau comportamentul de la școală al propriului copil. Pe de altă parte, părinții au obligația de a se interesa periodic, cel puțin o dată pe lună, de evoluția copilului, iar vizita părintelui va fi consemnată în caietul educatorului sau al dirigintelui.

Una dintre cele mai importante obligații ale părinților sau tutorilor este de a asigura copilului școlarizarea în perioada învățământului obligatoriu, altfel aceștia riscă sancționarea cu amendă de până la 1.000 de lei sau cu prestarea de muncă în folosul comunității. Chiar dacă în cursul acestui an a fost propusă majorarea duratei învățământului obligatoriu din țara noastră (detalii, aici), în prezent, acesta este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, gimnazial și primii doi ani ai învăţământului secundar superior.

O altă obligație a părinților copiilor preșcolari sau care urmează cursurile învățământului primar (clasa pregătitoare – clasa a IV-a) este cea de a-și însoți copilul până la intrarea în grădiniță sau școală, iar la terminarea cursurilor să îl preia din același loc. Părinții care nu-și pot duce copilul până la intrarea în unitatea de învățământ trebuie să împuternicească o altă persoană care să însoțească copilul.

Accesul părinților în școală nu este permis oricând, ci doar atunci când aceștia au fost solicitați sau au fost programați pentru o discuție cu un profesor, dacă desfășoară activități în comun cu cadrele didactice, dacă au depus o cerere în acest sens la secretariatul unității și atunci când participă la întâlnirile programate cu un cadru didactic.

Draga doamna invatatoare: scrisoarea cu 17 dorinte ale unui scolar

Incepe scoala si in fiecare an ne incredintam copiiii cadrelor didactice cu speranta si increderea ca ei vor face tot ce e mai bine pentru a le descoperi potentialul si pentru a-i calauzi mai departe, cu multa intelepciune. Insa si scolarii au ceva de spus si trebuie ascultati.

  • "Am și eu ceva de zis cu privire la școala asta care stă să înceapă, cu privire la noi doi, cu privire la drumul pe care-l parcurgem împreună. Și ăsta e primul lucru pe care al vrea să ți-l spun, să te rog să-l ții minte: că și eu am ceva de zis. Că oi fi eu mic, dar voi crește mare. Iar felul în care o voi face depinde mult de tine, de ce mă vei învăța și de cum mă vei învăța asta. Nu știu pe lumea asta o meserie mai responsabilă și mai importantă decât a ta: să crești oameni mari."

    Citeste scrisoarea cu 17 dorinte ale unui scolar - adresata invatatoarei.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII