Vrem doar note bune! E greșit? - dilemele părinților de școlari

Vrem doar note bune! E gresit? - dilemele parintilor de scolari

Vrem doar note bune! E greșit? - dilemele părinților de școlari

Nu îmi doresc un copil stresat, tocilar, care să stea doar cu nasul în cărți, care să tremure de frică dacă nu ia F sau 10, dar în același timp vreau să fie bună la școală, să aibă succes - pentru că o văd că poate, e motivată, învață repede, reușește să îmbine școala cu dansul și joaca și în plus am norocul mare că își dorește și ea să fie printre cei foarte buni. E greșit?

E mai bine să ai ambiții puține, să lași copilul în ritmul pe care el și-l dorește, să nu ai mari așteptări de la rezultatele lui?

Sau e ok să vrei să fie ambițios, să aibă succes la școală, fără a-l împovăra totuși fără măsură? Aștept de la mămici care consideră că nu e o tragedie să ia copilul B sau S argumente solide, poate mă conving și pe mine...

Vrem doar note bune! E greșit? - Iată o dilemă sinceră a multor părinți...

E mai bine sa ai ambitii putine, sa lasi copilul in ritmul pe care el si-l doreste, sa nu ai mari asteptari de la rezultatele lui?

Ce spune o mamica de la Desprecopii:  

Facem parte din categoria celor care vor doar note mari,FB-uri in cazul nostru acum.Suntem adunatori de FB-uri,ii asteptam cu bucurie,muncim pentru asta,ne intristam pentru -FB...Stiu ca uneori nota nu reflecta cunostintele,dar la noi doamna e foarte corecta si sunt constienta ca nota mare=succes.Cred ca un copil care are doar note mari,fara sa fie stresat,fara sa fie privat de copilarie,de joaca,de relaxare,poate fi(desi poate nu se verifica mereu...) un copil cu sanse mai mari in viata.Cred ca din clasa I se constuieste ambitia de a fi bun(nu neaparat cel mai bun),de a lucra cu responsabilitate,de a te autodepasi.Nu imi doresc un copil stresat,tocilar,care sa stea doar cu nasul in carti,care sa tremure de frica daca nu ia FB sau 10,dar in acelasi timp vreau sa fie buna,sa aiba succes,pentru ca o vad ca poate,e motivata,invata repede,reuseste sa imbine scoala cu dansul si joaca,si in plus am marele noroc ca isi doreste si ea sa fie printre cei foarte buni.E gresit?E mai bine sa ai ambitii putine,sa lasi copilul in ritmul pe care el si-l doreste,sa nu ai mari asteptari de la rezultatele lui?Sau e ok sa vrei sa fie ambitios,sa aiba succes la scoala,fara a-l impovara totusi fara masura?Astept de la mamicile care considera ca nu e o tragedie sa ia copilul B sau S argumente solide,poate ma conving si pe mine...

Si noi ne apropiem de varsta scolii si mi-am pus problema ce vreau de la copilul meu si ce asteptari are ea de la ea insasi. M-am raportat si la experienta mea, desigur. Mama, fiind cadru didactic, considera o tragedie o nota de 9 si la fel consideram si eu, pentru ca stiam ca acasa o sa fiu intrebata de ce, cum de am luat 9 si pusa sa muncesc suplimentar.

Sincer, a fost o trauma a copilariei mele sa stiu ca trebuie sa multumesc parintii cu aceste note. De multe ori nu mai intelegeam ca invat pentru mine, ci pentru a fi ei mandri si multumiti, pentru a nu-i dezamagi. Probabil ca intr-un fel mi-a ajutat, dar nu consider ca evolutia mea a fost in mod esential influentata pozitiv de asta. In mod evident mi-as fi dorit sa fiu mai relaxata in copilarie. Si mi-as fi dorit sa-mi canalizez eforturile mai mult spre ce ma interesa si mai putin spre lucrurile mai putin importante, dar pe care trebuia sa le invat pentru a avea "10 pe linie".

scoala note



Acum, privind la fetita mea, ma gandesc ca vreau un copil capabil, destept, in stare sa stie exact ce vrea si sa aiba o directie. Notele bune cred ca vor veni din perspectiva asta, dar cu siguranta nu vor fi un scop in sine. Este ultimul lucru pe care mi-l doresc.

As vrea sa invete cum sa fie fericita, cum sa-si atinga scopurile, cum sa aiba o tinta in viata si cum sa-si canalizeze eforturile spre ceea ce vrea si o intereseaza cu adevarat. Daca va incerca sa compenseze minusurile permanent pentru a fi buna la toate, nu va putea excela in ceea ce ea va fi cu adevarat interesata.

Deci consider ca a-si alege directia si a persevera in ceea ce este buna si ii face placere este cu adevarat scopul nostru. A-si descoperi talentele si a le cultiva, a-si urma drumul, a avea incredere in fortele ei. A ajunge mai tarziu sa faca ceea ce-i place si sa fie foarte buna in acel domeniu. A castiga mai tarziu din ceea ce ii place cu adevarat sa faca. A face din pasiunile ei un mod de viata.

Notele... sa fim seriosi, multi premianti au ajuns atat de nefericiti... Asa cum unii poate ca sunt si foarte fericiti. Deci nu este o garantie a succesului de mai tarziu.

Sper ca fetita mea sa fie fericita !

► Citeste in continuare Notele de la școală: cum ar trebui părinții să reacționeze la notele mici ale copiilor lor pentru a-i ajuta

Va asteptam parerile la topicul Vrem doar note bune!E gresit?

Notele de la scoala conteaza?

Valoarea notelor este un subiect indelung disputat in scolile si casele din Romania sau de pretutindeni. Si desigur - pe forumul parintilor de scolari de la Desprecopii.

Pe de o parte sunt unii  parinti care ca sistemul nostru de notare este corect si adecvat, pe de alta parte sunt altii care sustin ca notele nu pot reflecta adevaratele abilitati si performante ale unui copil. Indiferent de partea cui te afli, totusi e indiscutabil ca notele au o anumita importanta - pentru examene, pentru burse, pentru diplome si pentru alte oportunitati educationale de care pot beneficia copiii vostri. Haideti sa discutam despre notele de la scoala ...

Despre felul cum invata copiii, cititi si:

Cum se descopera talentul unui copil 
Importanta familiei in procesul de invatare 
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare 
Inteligenţele multiple

Ce spun parintii de la Desprecopii

Ce asteptari aveti de la scoala?
Scoala creeaza tampiti!
CATALOG online. DEZBATERE 

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.

Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.

Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII