Încrederea în sine dă copilului aripi la început de an școlar. Cum îi sprijinim pe copii să o dobândească - 8 sfaturi de la psiholog

Încrederea in sine da copilului aripi la inceput de an scolar. Cum ii sprijinim pe copii sa o dobandeasca - 8 sfaturi de la psiholog

Încrederea în sine dă copilului aripi la început de an școlar. Cum îi sprijinim pe copii să o dobândească - 8 sfaturi de la psiholog

Încrederea în sine înaintea începutului de an școlar. Cum îi sprijinim pe copii să o dobândească? Care este rolul părinților?

Încrederea unui copil este legată de stima de sine și de capacitatea de a trece cu bine prin situații dificile. Încrederea îi ajută pe adolescenți să ia decizii sigure și informate și să evite persoanele și situațiile nesigure. Rolul părinților este esențial în această periodă pentru că putem să ne ajutăm copilul să facă cele mai bune alegeri.

Încrederea în sine este convingerea că vei avea succes

Încrederea unui copil este legată de stima de sine și de capacitatea de a trece cu bine prin situații dificile. Încrederea îi ajută pe adolescenți să ia decizii sigure și informate și să evite persoanele și situațiile nesigure. Rolul părinților este esențial în aceasta perioadă pentru că putem să ne ajutăm copilul să facă cele mai bune alegeri.

Așadar, încrederea este convingerea că vei avea succes sau că ai făcut alegerea corectă într-o anumită situație. Încrederea este legată de:

stima de sine
 reziliența, care înseamnă a fi capabil/ă să treci peste experiențele dificile și să faci față situațiilor grele sau stresante
 autocompasiune, care înseamnă a fi amabil/ă cu tine însuți atunci când lucrurile nu merg așa cum ai sperat sau ai plănuit.

Dacă adolescentul tău are încredere în sine și simte că poate face față atunci când lucrurile sau situațiile sunt grele sau nu merg bine, probabil că va avea mai multă încredere să încerce lucruri noi și să facă față situațiilor dificile. Este un ciclu pozitiv.

De ce construirea încrederii este importantă pentru pre-adolescenți și adolescenți

Încrederea îi ajută pe adolescenți să simtă că pot lua decizii sigure și informate și pot evita oamenii și situațiile care nu sunt potrivite pentru ei. Dacă copilul este încrezător, este, de asemenea, mai probabil să fie asertiv, pozitiv, implicat, entuziast și perseverent.

Adolescenții cu încredere scăzută au mai puține șanse să se alăture activităților sociale, să fie focusați la ore și sunt mai dispuși să cedeze influenței negative a colegilor. Când unui copil adolescent îi lipsește încrederea, ar putea eșua la unele activități sau s-ar putea să nu încerce la fel de mult atunci când lucrurile devin dificile.

De exemplu, un copil adolescent încrezător care are probleme cu unii prieteni, s-ar putea să fie supărat pentru puțin timp. Dar, având încredere în sine, ar putea să-și dea seama că poate depăși tristețea pe care o simte și se poate concentra asupra aspectelor pozitive ale vieții sale - alți prieteni sau familia.

Pe de altă parte, un copil mai puțin încrezător ar putea fi mai supărat sau poate simți că toate problemele sunt din vina lui. Acest lucru i-ar putea afecta stima de sine și îl poate lăsa să simtă că nu merită să fie prieten cu ei.

Cum să construiești încrederea pre-adolescenților și adolescenților - iată 8 sfaturi pentru a construi încrederea copilului tău

1. Fii practic/ă

Căutați lucrurile practice și pozitive pe care copilul le poate face pentru a-și dezvolta abilitățile, a-și atinge obiectivele și a experimenta succesul. A-i oferi copilului tău o strategie clară pentru a-și îmbunătăți șansele de succes este o modalitate excelentă de a face acest lucru. De exemplu, „Ada, dacă vrei să fii aleasă pentru echipa de baschet, trebuie să te asiguri că asculți antrenorul și mergi regulat la antrenamente”.

2. Oferă-i copilului tău oportunități de a încerca lucruri noi

Când copilul tău încearcă o mulțime de lucruri diferite, va afla la ce se pricepe și ce îi place. Copilul tău va învăța, de asemenea, că majoritatea oamenilor se descurcă bine la unele lucruri și nu atât de bine la altele - și asta este bine.

3. Discută deschis cu copilul tău despre cum poate depăși cu succes provocările pe care le poate aduce acneea în viața lui și îndrumă-l către produse de calitate pentru îngrijirea tenului

Adolescența este o perioadă plină de schimbări - schimbări de dispoziție, dureri de creștere sau apariția acneei - situații frecvente, cu care se confruntă majoritatea adolescenților. Este important ca părinții să le fie alături și să îi susțină în această etapă, pentru că este foarte ușor să fie afectaţi de bullying și acesta să ducă la scăderea stimei de sine. Impactul psihologic pe care îl poate produce un ten afectat de acnee poate fi uneori mai profund decât acela cauzat de afecțiunea în sine. Tendința de a-și ascunde imperfecțiunile de privirile celor din jur (prin machiaj sau păr), tendința de izolare (evită să se expună din cauza aspectului tenului), teama de a vorbi în public sunt doar o parte din acţiunile care pot reprezenta o piedică în calea unei vieţi normale de adolescent, care ar trebui să însemne bucurie şi exuberanţă.

Așadar, cel mai bun mod de a-l ajuta pe copilul tău să depășească cu bine perioada în care acneea ușoară îl pune față în față cu multe provocări este atât pe plan exterior, cât și pe plan interior.

Un produs de îngrijire destinat îngrijirii pielii cu tendințe acneice

Ca prim pas, îi poți recomanda un produs de îngrijire destinat îngrijirii pielii cu tendințe acneice, precum Tinero®, conceput și fabricat la Antibiotice Iași, un nume sonor pe piața producătorilor de medicamente din România. Îl poate include cu ușurință în rutina de îngrijire zilnică, care trebuie să urmărească toate aceste etape pentru efecte vizibile în timp - curățare (cu ajutorul emulsiilor demachiante/geluri lichide), tonifiere (cu ajutorul loțiunilor tonice) și hidratare

(aici intervine Tinero®, produsul care conferă pielii predispuse la acnee un aspect neted, luminos și sănătos).

În funcție de evoluția acneei în timp, desigur, este bine să consultați un medic dermatolog pentru o rutină de îngrijire personalizată.

Pe lângă grija pentru aspectul fizic, la fel de importantă este și grija pentru partea emoțională a unui copil care se confruntă cu acneea și, implicit, cu un carusel de trăiri: neîncredere, rușine sau teama de privirile aspre ale celor din jur. Aici este foarte important, în primul rând, sprijinul din partea părinților. Discută deschis cu copilul tău despre acnee, încurajează-l să mențină rutina de îngrijire, o alimentație sănătoasă și să facă sport, pentru că astfel se va bucura mai repede de un ten mai curat. Pe de altă parte, este important să îi transmiți faptul că imperfecțiunile de pe ten nu îi definesc personalitatea și îndrumsă-l să își pună în valoare atu-urile care contează cu adevărat: carisma, empatia, generozitatea, blândețea, răbdarea, capacitatea de a învăța rapid lucruri noi, cultura generală, skill-urile în diverse domenii. Nu mai puțin important, încearcă să îl îndrumi să nu se lase afectat de părerile celor din jur – învață-l să gândească rațional și să nu lase o critică sau o glumă legată de aspectul fizic să îi afecteze buna-dispoziție sau încrederea în sine.

Ori de câte ori simți că adolescentul tău are nevoie de sprijin de specialitate, nu ezita să apelezi la un psiholog care îl poate ajuta să depășească acest impas provocat de apariția acneei în viața lui.

De asemenea, atunci când are nevoie de un sfat în ceea ce privește îngrijirea tenului, de o recomandare din partea psihologului sau de o doză de diverstiment, invită-l să arunce o privire pe contul de TikTok Tinero® - o comunitate online care îl va ajuta să se simtă COOL în pielea lui.

4. Încurajează-ți copilul să fie perseverent

Dacă copilul tău eșuează la ceva, ajută-l să înțeleagă că toată lumea face greșeli. Este în regulă dacă nu pot face ceva prima dată când încearcă, pentru că se pot îmbunătăți prin practică. Ai putea, de asemenea, să îți încurajezi copilul să fie blând cu el însuși – de exemplu, dacă copilul este nemulțumit de felul în care a jucat într-un joc de fotbal - învață-l să gândeasca în acest fel: Nu a mers bine de data asta, dar data viitoare va fi mai bine...

5. Fii un model de încredere în propriile abilități

Poți fi un model pentru copilul tau când vine vorba de încredere. De exemplu, ai putea vorbi cu copilul tău despre ceea ce vei face pentru a încerca să rezolvi o anumită situație/problemă. De exemplu, îi poți vorbi despre faptul că și tu te simți tensionat/ă când ai de făcut o prezentare la serviciu. Îi poți spune copilului tău că exersezi prezentarea acasă, astfel încât să fii bine pregătit/ă și încrezător/încrezătoare în ziua respectivă.

6. Încurajează-ți copilul să acționeze încrezător în puterile sale

Acționarea cu încredere în propiile puteri poate ajuta copilul să se simtă curajos. Îți poți încuraja copilul să facă contact vizual cu ceilalți colegi, să zâmbească, să se îmbrace într-un mod care să-i facă bine și să se gândească la postura corpului.
Încurajează-ți copilul să aleagă activități care îi plac și să plece din situațiile sau relațiile care știe că nu sunt bune, îndemnându-l să fie pozitiv.

7. Exersează cu el și ajută-l să își dezvolte abilitățile sociale

Dacă copilul tău se simte anxios în situații sociale, ar putea avea nevoie de o îndrumare din partea ta. De exemplu, manifestarea interesului pentru activitățile altora și participarea la conversații poate ajuta la creșterea încrederii în sine.

8. Laudă reușitele copilului

Dacă un examen, un test sau un joc sportiv nu se încheie așa cum și-a dorit copilul tău, nu uita să îl lauzi pentru efortul pe care l-a depus în activitate mai degrabă decât pentru rezultat. De asemenea, îi poți sugera câteva idei despre ce ar putea face diferit data viitoare.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2022
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII