Fiecare copil are nevoie de un erou iar acesta poate fi tati

Fiecare copil are nevoie de un erou iar acesta poate fi tati

Fiecare copil are nevoie de un erou iar acesta poate fi tati

Fiind mama de 2 fete, am crezut ca mama trebuie sa fie responsabila cu parentingul in casa. A venit insa un moment cand dat am realizat ca nu stiu chiar totul ...Adeseori, sotul meu, adica tati, stia mai bine decat mine ce au fetele nevoie – si ce nu au nevoie. Plus ca le oferea o balanta emotionala pe care eu nu eram capabila sa le-o ofer.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Fiecare copil are nevoie de un erou
Eroii se conecteaza cu copiii lor
Eroii se sacrifica pentru copiii lor
Eroii conduc
5 motive pentru care tatii sunt mai buni decat mamele

Avand fete, am crezut ca mama trebuie sa controleze totul

Cand cele doua fetite ale mele mei erau mai mici, probabil ca i-am comunicat subconstient sotului meu ca in ceea ce priveste ingrijirea celor doua fete ale noastre - adica tot ce cam tine de parenting  - face parte din indatoririle mele si ca eu pot tine totul sub control. Discutii despre probleme dificile ale fetelor? OK - eu sunt in charge. Disciplina pentru momentele in care depasesc limitele?  OK - eu sunt in charge. Confruntarea cu limitele si problemele de la scoala?  OK - eu sunt in charge... Ca doar sunt femeie si le inteleg cel mai bine - credeam eu :))

Insa, am descoperit intre timp ca nu prea eram stapana 100% pe aceste domenii - desi pareau sa fie probleme cu care orice femeie se poate descurca.  Adeseori, sotul meu stia mai bine decat mine ce au fetele nevoie – si ce nu au nevoie. Am dominat peisajul parental, deoarece credeam, la fel ca multe alte prietene, ca asta fac mamele. Cand am realizat cum imi sabotam familia si nevoile sale, am facut un pas inapoi si am muncit din greu pentru a-i da tatalui locul de drept in vietile copiilor nostri.

Fiecare copil are nevoie de un erou

Intre timp am inteles teoria conform un fiu are nevoie de un barbat pe care sa il imite, iar o fiica are nevoie de un barbat care sa o faca sa se simta protejata si in siguranta. Cine-i cel mai bine sa fie acel erou in afara de Tata?

Acest rol ii surprinde pe multi tati pentru ca, desi se vad ca fiind puternici, ei simt, adeseori, ca orbiteaza in jurul familiilor lor, mai degraba decat simt ca ocupa centrul scenei. Este timpul sa le permitem tatilor sa isi reia rolul de drept ca eroi in centrul vietii de familie. Noi, mamele le putem face loc sotilor nostri in parentingul copiilor. Cand impartiti responsabilitatile parintesti, tatal poate deveni eroul de care copilul tau are nevoie.

Eroii se conecteaza cu copiii lor

Toti copiii vor ca tatal sa le doreasca compania – sa vada ceea ce ei deseneaza si sa deseneze impreuna cu ei, sa le ceara sa stea impreuna cu el atunci cand isi face treburile. Indiferent de varsta copilului, fiecare fiu si fiica doresc sa stie ca sunt speciali pentru tatii lor.

Timpul petrecut aruncand cu mingea, schimband uleiul de la masina sau jucand Monopoly alaturi de un tata ii da unui copil un sentiment profund de valoare. Uita de vacantele scumpe sau intalnirile programate. Doar joaca-te cu ai tai copii. Arata-te si priveste-i in ochi. Fie ca sunt adolescenti sau copii mai mici, fiecare copil se simte de doua ori mai important cand tatal ii acorda o atentie deosebita cateva ore pe saptamana.

Mamele ii pot ajuta pe soti sa se angajeze in petrecerea timpului cu copiii lor spunand lucruri precum, „Stiu ca jocul este sanatos pentru copiii nostri, si apreciez ca iti faci timp sa mergi cu ei cu bicicleta.” Sau daca sotul tau este usor distras, mai degraba decat sa spui, „De ce nu inchizi odata televizorul?” incearca „Andrei adora cand cand il iei cu tine in zilele de sambata ca sa faci cumparaturile; el radiaza atunci cand se intoarce acasa. Faci o treaba minunata.”

Tati este un erou

Eroii se sacrifica pentru copiii lor

Eroii se sacrifica pentru copiii lor

Cand vine vorba de a se simti iubiti, copiii au nevoi specifice. Ei cred ca mama lor trebuie sa ii iubeasca, insa ca iubirea tatalui este negociabila. Copiii doresc cu disperare iubirea unui tata pentru a se simti in siguranta. Daca un copil nu primeste acea atentie iubitoare, ai grija. El sau ea va face orice este nevoie pentru a vedea daca tatal intra in jocul lor. Copiii tanjesc sa vada daca tatii lor se vor sacrifica pentru ei – se va opri el din ceea ce face, isi va schimba cursul actiunii si va renunta la ceva pentru ei? Daca el este tatal de care copilul are nevoie, va sacrifica bani, timp, hobby-uri si confort pentru a-si arata dragostea fata de copil. Sacrificarea pentru copii la inceputul vietii lor este o modalitate excelenta de a preintampina poznele.

Una dintre cele mai bune modalitati de a-ti incuraja sotul sa se sacrifice pentru copiii vostri este sa ii descrii efectul pe care il are asupra lor. Poti spune ceva precum „Cand Andrei a venit acasa de la campingul cu prietenii sai, a fost atat de incantat ca ai mers cu ei! stiu ca, de fapt, voiai sa mergi la fotbal, asa ca iti multumesc! ”

Eroii conduc

Multi tati antreneaza aventurile atletice ale copiilor lor, ceea ce este minunat. Dar nu confunda niciodata antrenarea cu conducerea. Copiii au nevoie ca tatii lor sa ii conduca. Un antrenor ii spune copilului ce trebuie sa faca si ii arata calea. Un lider merge in fata copilului si ii arata cum sa se comporte, sa vorbeasca si sa se simta. Un antrenor incurajeaza de pe margine, insa un lider intra in cea mai murdara parte a terenului si face o cale pe care copilul sa o urmeze indeaprope in spatele sau.

Copiii isi dezvolta identitatea, partial, prin urmarirea propriilor tati si imitarea comportamentelor lor. Daca un tata vorbeste amabil, asa va face si copilul, Daca tatal critica pe altii, si copilul sau va critica. Imitarea parintilor are loc la indigo si automat.

Insa copiii fac si altceva pentru a-si dezvolta identitatile. Ei studiaza limbajul corpului tatilor si cauta indicii care sa le arate ce cred si simt tatii in legatura cu ei. Daca un tata exprima ideea ca cel mic este inteligent, capabil si merita sa i se acorde atentie, atunci copilul se simte inteligent. El devine persoana care crede tatal sau ca este. Daca o fiica prinde indicii care ii arata ca tatal ei o considera prea grasa, ea nu se va simti niciodata slaba. Daca, pe de alta parte, ea observa ca tatal sau o considera puternica si capabila, lumea nu o va putea opri.

Mamele ii pot ajuta pe tati sa fie un exemplu bun pentru copii prin sublinierea a doua lucruri. Mai intai, arata-i cum copilul il imita intr-un sens pozitiv. in loc sa spui, „Ar fi bine sa nu mai tipi, il inveti pe copil sa tipe!”, poti spune, „Am fost atat de mandra sa aud ca Mihai ii spune sorei sale ca ii pare rau. stiu ca a facut asta pentru ca te-a auzit pe tine facand-o.”

In al doilea rand, ajuta-l sa inteleaga cat de important este in ochii copiilor si anunta-l, cu un ton mandru in vocea ta, ca i-ai vazut pe copii urmarindu-l.

Majoritatea parintilor inteleg un adevar despre cresterea copiilor: lumea este un loc dur si infricosator in care sa se nasca copii. insa lumea a fost intotdeauna asa, iar Dumnezeu stie acest lucru. Din acest motiv, el a oferit solutia perfecta: eroii. intrebarea pentru fiecare tata este: Esti dispus sa-ti accepti menirea? Iar intrebarea pentru fiecare mama nu este mai putin semnificativa: ii vei permite?

5 motive pentru care tatii sunt mai buni decat mamele

Sunt si eu tatic de fetita si am o parere pe care trebuie sa mi-o fac publica pe un site cu pretentii care pare dominat de mamici.  Chiar cred ca trebuie si vocea tatilor sa fie mai des auzita pe Desprecopii si nu numai la sectiunea Taticii. Uite am sa scriu despre teoria mea: 5 motive pentru care tatii sunt mai buni decat mamele.

Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

Nu mi se pare corect sa vad zilnic in jurul meu ”experti” care isi dau cu parerea in necunostinta de cauza, de la mame, la bunici si chiar la persoane care nu au nicio treaba cu cresterea copiilor.

Asadar, daca te numeri printre parintii care au ales sa nu isi pedepseasca copiii si simti cateodata frustrarea generata de sfaturile si de comentariile celor din jur, care considera ca un copil trebuie pus la punct si tebuie sa stie de frica, aminteste-ti ca nimeni nu iti poate dicta cum sa iti educi copilul si ca nu e nimic nefiresc sa pui nevoile reale ale copilului in fata asteptarilor societatii care se hranesc din clisee, adesea expirate citeste mai departe ...

Despre Parenting ... mereu despre parenting 

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor

 

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII