Abuzul de antibiotice: cum afecteaza sanatatea

Abuzul de antibiotice: cum afecteaza sanatatea

Abuzul de antibiotice: cum afecteaza sanatatea

Stim de ceva timp ca unele dintre efectele secundare nedorite ale administrarii de antibiotice este distrugerea bacteriilor bune din intestin.

Insa acum, un nou studiu care priveste problema mai indeaproape, sugereaza ca urmarile utilizarii amtibioticelor pe termen lung pot fi mult mai daunatoare decat ne-am fi gandit.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Utilizarea excesiva a antibioticelor este asociata cu o serie de probleme de sanatate
Antibioticele ucid celulele epiteliale intestinale
Antibioticele perturba mitocondriile si semnalizarea gazdei cu privire la microbi

Scriind in revista Gut, Andrey Morgun, profesor asistent la Colegiul de Farmacie din cadrul Universitatii de Stat din Oregon, si colegii sai, spera ca studiul va mari intelegerea consecintelor provocate de antibiotice instestinului si ca va oferi noi modalitati de a investiga si de a compensa consecintele.

Utilizarea excesiva a antibioticelor este asociata cu o serie de probleme de sanatate

Utilizarea de antibiotice este larg raspandita - aproximativ 40% dintre adulti si 70% dintre copii iau cel putin o data pe an, si miliarde de animale sunt tratate cu ele.

Atunci cand sunt utilizate corect, antibioticele elimina infectiile care pun viata in pericol, insa aproximativ unul din zece oameni tratati cu acestea sufera efecte secundare adverse.

Oamenii de stiinta incep sa descopere ca utilizarea antibioticelor – si, mai ales, utilizarea excesiva – este asociata cu o serie de probleme care afecteaza, printre altele, metabolismul glucozei, sistemul imunitar, digestia alimentara si comportamentul. Ei suspecteaa si ca utilizarea antibioticelor este legata si de obezitate si stres.

Profesorul Morgun spune: „In ultimul deceniu, s-a deschis un univers cu totul nou despre profunzimea efectelor utilizarii de antibiotice, iar acum il exploram. Studiul microbiotei tocmai explodeaza. Nimic din ce am descoperit nu m-a surprins pana acum.”

Antibioticele ucid celulele epiteliale intestinale

Pentru studiu, echipa a folosit soareci pentru a analiza efectele a patru antibiotice administrate frecvent animalelor de laborator. Anterior, s-a crezut ca antibioticele au ucis numai bacteriile intestinale si au blocat unele functii imune in intestin. Dar noul studiu arata ca antibioticele distrug si celulele din epiteliul intestinal.

Epiteliul intestinal este un strat ca de catifea de celule specializate aflat pe linia intestinului si care ajuta la absorbtia in sange a apei, a glucozei si a substantelor nutritive esentiale. De asemenea, este o bariera intre restul corpului si coloniile uriase de bacterii care traiesc in intestin.

Aspectul catifelat al epiteliului intestinal se datoreaza milioanelor de proiectii mici, numite vilii, care maximizeaza suprafata epiteliului.

Epiteliul intestinal este camin pentru o abundenta de celule imune care traiesc alaturi de trilioane de bacterii intestinale cu care acestea sunt in dialog constant pentru a mentine stabilitatea delicata a parteneriatului dintre organismul gazda si coloniile sale bacteriene.

Antibioticele perturba mitocondriile si semnalizarea gazdei cu privire la microbi

Echipa a descoperit si ca antibioticele afecteaza o gena care este critica pentru comunicarea dintre gazda si bacteriile intestinului.

Profesorul Morgun noteaza: „Cand sistemul de comunicare al gazdei microbului se dezechilibreaza, poate conduce la un lant de probleme aparent fara legatura intre ele.”

Perturbarea in dialogul gazdei microbului poate perturba nu numai digestia, provoca diaree si colita ulcerativa, caci noi cercetari leaga aceasta perturbare de functia imuna, obezitate, absorbtia alimentelor, depresie, sepsis, astm si alergii.

Echipa a constatat, de asemenea, ca antibioticele si bacteriile care au dezvoltat rezistenta la acestea provoaca schimbari semnificative ale mitocondriilor, ducand la mai multa moarte celulara.

Mitocondriile sunt compartimente mici in interiorul celulelor care actioneaza ca bacterii – ele transforma alimentele in energie pentru celula. Ele joaca, de asemenea, un rol important in semnalizarea si cresterea celulara si trebuie sa functioneze corect pentru o stare buna a sanatatii.

In termeni evolutivi, mitocondiile sunt descendente din bacterii, fapt care explica de ce antibioticele ataca componentele celulare care seamana cu acestea.

Studiile precum acesta sustin ideea ca uciderea bacteriilor rele cu antibiotice nu este probabil o idee buna de a face fata infectiei – avand in vedere lista tot mai mare a efectelor secundare si a problemelor pe care le provoaca acestea. Profesorul Morgun sugereaza ca stimularea bacteriilor sanatoase, astfel incat acestea sa le poata depasi pe cele nedorite, ar putea fi o abordare mai buna a problemei.

Fundatia pentru Cercetare Medicala din Oregon si Institutul National de Sanatate au ajutat la finantarea studiului.

In ianuarie 2015, Medical News Today a raportat un studiu care a sugerat calatorilor ca administrarea antibioticelor ar putea fi benefica la raspandirea rezistentei la antibiotice. Cercetatorii au descoperit ca acei calatori care iau antibiotice pentru diaree nu numai ca isi sporesc sansele de a contracta bacterii intestinale rezistente, dar le si pot raspandi in tarile lor.

Abuzul de antibiotice: ce trebuie sa stii

Majoritatea parintilor care consulta medicul pediatru pentru ca micutul are dureri in gat - primesc o reteta pentru un antibiotic.

Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta. Cercetatorii americani au publicat de curand un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat ...Iata ce trebuie sa stii despre abuzul de antibiotice. Citeste mai departe aici...     

Despre antibiotice merita citit si:

Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate
Putem amesteca antibioticele cu alcoolul?
Top 5 cele mai bune antibiotice naturale si antivirale
Antibioticele la copii si bolile digestive
Antibioticele si sarcina
 Ar trebui sa luam probiotice in timp ce luam antibiotice? 

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII