Sistemul imunitar al unui bebe nou-născut: ce trebuie să știi ♥
Sistemul imunitar al unui bebeluș nou-nascut nu este la fel de eficient ca cel al unui adult sau al unui copil și este nevoie de mai multe luni inainte ca un nou-nascut sa poata lupta impotriva infectiilor. Deci ce putem face pentru a ne proteja bebelușul de febră in primul an de viata?
→ Iată ce rol are imunitatea dobadită prin laptele matern, de ce febra este tratată serios in primul an de viață și ce masuri de sigurantă trebuie să instituim pentru a tine cât mai departe virusurile și bacteriile de bebeluș.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Sistemele noastre de aparare
Apararea nou-nascutului
Valoarea laptelui matern
Frica de febra
Folosirea prudentei si a bunului simt
Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar
Nu exista nici o metoda care sa ofere garantia ca bebelusul tau nu se va imbolnavi sau nu va face febra dar putem sa reducem riscul
„Stai departe de oamenii bolnavi si ai grija ca toata lumea sa isi spele mainile inainte de a tine copilul in brate. Nu permite strainilor sa-ti atinga copilul. Nu iti scoate afara nou-nascutul sau nu lasa copiii mici sa il viziteze timp de aproximativ o luna de la nastere. Alapteaza-ti copilul timp de cel putin un an.”
Avand in vedere ca acestea sunt unele dintre cele mai comune metode considerate eficiente in pritejarea bebelusului de a nu se imbolnavi - sunt sanse mari sa fi inceput sa le fi auzit imedit ce ai intrat in maternitate, daca nu chiar cu luni inainte. Este corect sa spunem ca ar fi mult mai usor sa fii parinte, daca ar exista modalitati prin care am putea tine toti copiii departe de boli - cel putin in primele luni de viata. Din nefericire, nu exista nici o metoda care sa ofere garantia ca bebelusul tau nu se va imbolnavi sau nu va face febra; in schimb, este foarte posibil ca tu sa reduci semnificativ riscul imbolnavirii sale.
Putem intari sistemul imunitar al unui bebelus?
In continuare vom analiza nu numai rolul pe care il joaca sistemul nostru imunitar in a ne pastra sanatosi, ci si modurile in care poti intari sistemul imunitar al bebelusului tau pana cand micutul este echipat mai bine pentru a lupta de unul singur impotriva infectiilor.
Sistemele noastre de aparare
Sistemul imunitar este un sistem complex, capabil de lucruri uimitoare. In general, sarcina sa principala este de a va proteja recunoscand tot ce intra in corp, determinand daca este strain, anlizand daca este prieten sau dusman, si raspunzand in consecinta. Cand corpul se confrunta cu aparare impotriva intrusilor, precum bacterii sau virusi, de exemplu, multe tipuri de celule din organism intra in actiune. Unele reactioneaza prin producerea de proteine care lupta impotriva infectiilor - numite anticorpi. Altele, precum celulele albe din sange, sunt capabile sa atace direct bacteriile si sa le distruga. Prin metode precum acestea, sistemul imunitar al corpului tau este adesea capabil sa previna imbolnavirea ta si te ajuta sa iti revii, daca te-ai imbolnavit.
Apararea nou-nascutului
Stim ca sistemul imunitar al unui nou-nascut nu este la fel de eficient ca cel al unui adult sau al unui copil mai mare si ca este nevoie de mai multe luni inainte ca un nou-nascut sa poata lupta impotriva infectiei, precum este nevoie si pentru ca sistemul imunitar al unei persoane sa ajunga la maturitate deplina. Cu toate acestea, ati putea fi placut surprinsi sa aflati ca nou-nascutii sunt mult mai bine protejati decat ati putea crede impotriva impotriva potentialelor boli. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul sarcinii, anticorpii din sistemul imunitar al mamei care lupta impotriva bolilor sunt capabili sa se deplaseze prin placenta si in corpul copilului.
Din fericire, acesti anticorpi sunt activi timp de cateva luni si sunt capabili sa ofere nou-nascutilor un nivel suplimentar de protectie pentru multe boli frecvente care apar in aceasta perioada importanta in care micutii nu sunt capabili sa isi produca proprii anticorpi. Totusi, toate lucrurile bune trebuie sa aiba un sfarsit, iar sugarii beneficiaza treptat din ce in ce mai putin de anticorpii de la mama - aceasta daca nu sunt alaptati. Citeste detalii aici: Imunitatea pasiva: Laptele matern imi va proteja copilul de boli?
Valoarea laptelui matern
Laptele matern nu are numai o valoare nutritionala incontestabila, ci ofera sugarilor si un plus de protectie imuna pe care nici o formula comerciala nu a reusit sa o replice. Acest lucru se datoreaza faptului ca si colostrul - primul lapte produs de noile mamici - contine un numar mare de anticorpi si alte celule de combatere a infectiilor. Prin intermediul laptelui matern, mamele care alapteaza le pot oferi copiilor lor o sursa continua de anticorpi valabila mult timp dupa hranire. In consecinta, bebelusii alaptati sunt protejati impotriva a multora, daca nu chiar impotriva tuturor bolilor la care mamele lor sunt „imune”.
Datorita acestei imbunatatiri semnificative a imunitatii, s-a dovedit ca bebelusii alaptati se imbolnavesc mai rar, sufera de mai putine infectii ale urechii si experimenteaza simptome mai putin severe atunci cand se imbolnavesc. Desi este posibil sa fiti familiarizati cu riscul incalzirii inegale si cu arsurile asociate incalzirii laptelui mamar la microunde, trebuie sa stiti ca se presupune ca microundele distrug proprietatile imune ale laptelui. Citeste pe larg: Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus
Frica de febra
Sa ai un copil cu nasul infundat poate fi o sarcina greoaie, deoarece, de cele mai multe ori, asta inseamna ca micutul nu va manca si nu va dormi corespunzator si va fi agitat, pe langa aceasta, exista motive si mai importante pentru a evita expunerea copilului la raceala obisnuita. Pastrarea copiilor mici la distanta de raceli si febra este mai mult decat o problema de confort. Din cauza sistemelor imune imature, sugarii sunt mai putin capabili sa lupte impotriva infectiilor, fata de copiii mai mari si de adulti. In timp ce bebelusii au aceleasi sanse ca si noi sa prinda o infectie virala si relativ inofensiva, ei au sanse mult mai mari sa prezinte o infectie bacteriana grava si posibil coplesitoare pentru ei. In timp ce febra insoteste, de obicei, infectia virala inofensiva, ea serveste si ca semn de avertizare pentru infectia mai grava.
Acesta este motivul pentru care febra bebelusului este luata mult mai in serios in primele luni de viata si pentru care, aproape intotdeauna, necesita o excursie la cabinetul medicului, in cel mai bun caz, si adeseori posibilitatea reala pentru efectuarea testelor de sange si de urina, internarea in spital si administrarea de antibiotice IV.
Folosirea prudentei si a bunului simt
Intelegand ceea ce stii acum despre sistemul imunitar al unui bebelus si despre beneficiile pe care i le confera anticorpii mamei, ai putea sa te intrebi de ce inca mai suntem prudenti cu nou-nascutii alaptati. La urma urmei, stim ca ei sunt relativ bine protejati de anticorpii mamei lor saptamani intregi dupa nastere, chiar si atunci cand nu sunt alaptati, si luni sau chiar ani dupa nastere, daca sunt alaptati. Motivul este cel mai probabil unul de bun simt.
Cu toate ca sugarii nu sunt lipsiti in intregime de aparare, pe langa alaptare, exista multe modalitati eficiente si practice de a va mentine copilul sanatos. Aceste modalitati de protejare a copilului implica masuri simple, precum spalarea sanatoasa a mainilor, evitarea persoanelor care cel mai probabil sunt bolnave (categorie in care nu se includ numai persoanele cu febra, nas curgator sau tuse profunda – categorie despre care se stie ca prezinta o forma contagioasa de raceala obisnuita sau o alta). Orice poti face in mod rezonabil pentru a ajuta la limitarea cererilor plasate asupra sistemului imunitar al bebelusului tau in primele luni de viata, va ajuta la mentinerea sanatatii sale si va v-a face pe amandoi mai fericiti.
Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar
Sistemul imunitar al bebelușilor nu este la fel de puternic ca cel al adulților. Dar alăptarea și vaccinarea bebelușului vă vor ajuta să il protejați de boli grave.
Imunitatea pasivă transmisă de la mamă la naștere nu durează prea mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere. Iata cum putem stimula sistemul imunitar al bebelușului inca din primele saptamani de viata si ce trebuie stiut.
→ Citeste in continuare Cât timp beneficiaza bebelusii de imunitatea primita de la mama? Asa ne putem asigura ca ne protejam bebelusul.
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte medicale: American Journal of Pediatrics; motherandbaby.co.uk
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII