Imunitatea bebelușului: cum începe dezvoltarea sistemului imunitar și cum îl putem stimula
Sistemul imunitar al bebelușilor nu este la fel de puternic ca cel al adulților. Dar alăptarea și vaccinarea bebelușului vă vor ajuta să il protejați de boli grave.
Imunitatea pasivă transmisă de la mamă la naștere nu durează prea mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere. Iata cum putem stimula sistemul imunitar al bebelușului inca din primele saptamani de viata si ce trebuie stiut.
- veti citi:
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar al bebelusilor este imatur la nastere
Sistemul imunitar al un bebelus: inceputul
Sistemul imunitar dupa nastere
Cum putem stimula sistemul imunitar al bebelușului
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este o rețea complexa de celule și proteine care apără organismul împotriva infecțiilor. Dacă bacteriile, un virus sau altă substanță străină intră în organism, celulele albe le identifică și produc anticorpi și alte mecanisme de aparare. In plus, sistemul imunitar are si memorie - asa ca isi poate aminti de o anumita bacterie sau virus si in acest fel poate lupta mai usor impotriva lor data viitoare.
Sistemul imunitar al bebelusilor este imatur la nastere
Bebelusii au un sistem imunitar precar la nastere insa se dezvoltă pe tot parcursul vieții, deoarece organismul este expus unor germeni diferiți care pot provoca boli. Din acest motiv, si sistemul imunitar este in continua perfectionare.
In primele luni, anticorpii și substanțele nutritive trec de la mamă la copil prin laptele matern.Alăptarea ajută major la stimularea sistemului imunitar al bebelușului.
Sistemul imunitar al un bebelus: inceputul
Unui bebelus, anticorpii sunt transmisi de la mamă prin placentă în ultimele trei luni de sarcină. Aceasta oferă copilului o anumită protecție atunci când este născut. Tipul și cantitatea de anticorpi transmise copilului depinde de nivelul de imunitate al mamei.
În timpul nașterii vaginale, bacteriile din vaginul mamei sunt transmise copilului. Acest lucru ajută la construirea coloniei de bacterii din intestin care contribuie la imunitatea lor. De citit despre noul trend: Reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei pentru bebelusii nascuti prin cezariana
Sistemul imunitar dupa nastere
După naștere, mai mulți anticorpi sunt transmiși bebelusului de mama prin colostru și prin laptele matern. Dar sistemul imunitar al copiilor nu este la fel de puternic ca adulții. Bebelusii prematuri sunt expuși unui risc mai mare de infecție, deoarece sistemele lor imunitare sunt și mai imature și nu au avut atâția anticorpi transmisi de la mamele lor.
Bebelușii își produc anticorpi proprii de fiecare dată când sunt expuși la un virus sau bacterie, dar este nevoie de timp pentru ca această imunitate să se dezvolte pe deplin.
Imunitatea pasivă transmisă de la mamă la naștere nu durează prea mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere.
Cum putem stimula sistemul imunitar al bebelușului
De fiecare dată când bebelușul se îmbolnăvește, el dezvoltă noi anticorpi care îi vor proteja în viitor. Între timp, există câteva lucruri importante pe care le puteți face pentru a vă proteja copilul.
Alaptarea
Laptele matern conține multe elemente care susțin sistemul imunitar al bebelușului. Acestea includ proteine, grăsimi, zaharuri și anticorpi și probiotice. Atunci când o mamă intră în contact cu germenii, ea dezvoltă anticorpi pentru a ajuta la lupta împotriva infecției. Acestea sunt transmise copilului în laptele matern. Deoarece mamele și bebelușii sunt de obicei expuși la germeni asemănători, aceasta înseamnă că bebelușul este deja protejat. Citeste pe larg: Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus
Copiii hrăniți la sân au mai puține infecții și se îmbolnăvesc mai greu decât bebelușii hrăniți cu formula. Cu toate acestea, alăptarea nu vă poate proteja copilul de infecții grave, care pun în pericol viața, cum ar fi poliomielita, difteria sau pojarul. De asemenea, pentru mamele care nu sunt în stare să alăpteze sau care aleg să nu alăpteze, formula pentru sugari este o alternativă acceptabila.
Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce
Lapte de la san sau lapte praf formula? Laptele de mama este, incontestabil, cel mai bun aliment pentru un nou-nascut. Si totusi, nu toate femeile pot alapta. De exemplu, unele femei care au fost supuse unor operatii la san pot avea dificultati la alaptare. In alte cazuri, exista si femei care, dintr-o multime de motive, nu doresc sa alapteze. Si, mai exista o categorie de mamici care nu reusesc sa treaca cu brio peste greutatile de inceput ale alaptarii. Din fericire, pe piata sunt disponibile numeroase ajutoare pentru alaptat. Iata sfatul de la Desprecopii.com.
Vaccinarea bebelusului
Vaccinarea copiilor este cea mai sigură și cea mai eficientă modalitate de le oferi protectie împotriva unor boli grave.
Vaccinarea provoacă un răspuns de imunitate în același mod în care ar fi un virus sau o bacterie. Aceasta înseamnă că dacă copilul vostru vine în contact cu boala reală în viitor, sistemul imunitar va recunoaște germenul și va răspunde suficient de repede pentru a lupta împotriva bolii sau pentru a preveni complicațiile grave.
Femeile gravide sunt vaccinate pentru tuse convulsivă în al treilea trimestru, astfel încât acestea să transmită imunitatea copiilor lor.
Bebelusul va avea primele vaccinuri la naștere, apoi mai multe la 6 săptămâni, 4 luni și 6 luni și pentru primii ani de viață. Citeste pe larg: Calendarul de imunizare a copiilor in Romania - 2020
Alimentatia si unele probiotice
Luarea de antibiotice poate ucide unele dintre bacteriile intestinale care sunt importante pentru imunitate.Probioticele sunt adesea sugerate ca o modalitate de stimulare a imunității copiilor după ce au avut antibiotice. Probioticele pot fi utilizate în siguranță la sfârșitul sarcinii și după nașterea bebelușului. Nu se știe ce beneficii au pentru copii, deoarece cele mai multe studii au fost efectuate la adulți. Înainte de a vă gândi să oferiți probiotice copilului dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră.
Laptele matern și formula trebuie să furnizeze toate vitaminele și mineralele pe care bebelușul le are nevoie și suplimentele de vitamine suplimentare nu sunt recomandate bebelusilor. De citit pe larg detalii aici: Probiotice si Prebiotice, ce sunt si la ce sunt utile
In jurul varstei de 5 luni, odată ce bebelușul incepe diversificarea o varietate de alimente proaspete, inclusiv diferite tipuri de legume și fructe, trebuie să fie suficiente pentru a menține sistemul imunitar sănătos. Încercați să mențineți alăptarea inca cateva luni în timp ce introduceți alimente solide.
Informatii complete despre alimentatia bebelusului
Alaptarea bebelusului - ghid complet
Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
realizat cu sfaturile doamnei doctor Anne-Marie W.
Medic pediatru la Wilhelmina Children's Hospital, Utrecht, Olanda.
referinte medicale: American Journal of Pediatrics; motherandbaby.co.uk
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 8 comentarii
in primul an de viata alaptarea este cea mai importanta ,apoi grija zilnica pt copil...sa fie ferit de curent ,aer rece,sa nu intre in contact cu oameni bolnavi...
Primul an din viata unui copil este extrem de important, contactul lui cu acesta lume trebuie sa se faca cu mare grija, treptat si adaptat. Astfel exista un tot unitar fara de care imunitatea copilului ar avea de suferit; acest cerc: hrana, protectie, mediu, dragoste trebuie sa nu aiba fisuri: incepem de la o hrana adecvata: LAPTELE MATERN cu care am fost sunt si voi fi 100% deacord; PROTECTIE: tot timpul trebuie sa se simta protejat, nu trebuie sa simta lipsa mamei, nu sunt deacord cu cresterea altei persoane in afara de mama, intre copil si mama se stabuleste cea mai starnsa legatura posibila, iar el simtin-- o pe mama aproape este exTrem de linistit si va trece mult mai usor peste eventuale neplaceri. MEDIUL: trebuie obisnuit cu o temperatura adecvata, imbracaminte lejera si de calitate: bumbac, daca se poate organic, camera aerisita, si curata, nu trebuie sa exageram cu sterilitatea insa nici praful sau animalele nu au ce cauta inpreajma micutului, plimbari dese in aer liber, excursii la mare, munte, il fac sa se adapteze la diverse conditii, il inrtaresc astfel. DRAGOSTEA: trebuie aratata tot timpul prin diverse metode: vorbit mult, cantat , alintat, mangaiat. Eu am adoptat acestea si se pare ca primul meu baietel nu a avut probleme, s-a dezvoltat armonios, neffind bolnav in primul an de viata si vreau sa pot pune in practica toate aceste asi la urmatorul baietel care se va naste in noiembrie. CONCEPEREA, NASTEREA, CRESTEREA unui copil este o mare RESPONSABILITATE si O MISIUNE extrem de grea pentru parinti, de reusta ei depinde viata unui om in toata complexitatea lui.
Eu am incercat sa-i asigur un mediu curat, iesiri zilnice in aer liber, laptele matern, sucuri de morcovi si fructe, apoi cat mai multe legume si fructe proaspete.
Orice mama incearca pe cat posibil sa isi protejeze micutul. Acum avem aceasta posibilitate mai mult ca oricand. Avem atatea produse naturale pe piata de care ne folosim adesea. De exemplu eu am avut nevoie pentru puiutul meu de o formula de lapte cat mai naturala, mai apropiata de laptele matern si l-am gasit. Pentru imunitate folosesc suc de fructe preparat in casa, cereale cu adaos de vitamine si mai ales am grijace alimente ii dau, cu ce spal hainutele si pielea copilului.
Pe cat se poate se alapteaza copilul de la san sau cu
In primul an de viata a copiilor mei am incercat sa protejez imunitatea copiilor pri alaptat ,cand nu am mai putut alapta,la cateva luni,am cumparat lapte praf Aptamil ,deoarece mi s-a recomandat de catre medic si de catre alte mamici,deoarece contine Immunofortis,ceea ce protejeaza imunitatea copiilor,si am continuat cu acest lapte ,chiar si acum cand cel mic are varsta de 2,5 ani.Nu mi se parea in regula sa-i protejez imunitatea prin diferite tratamente,asa ca am ramas la cel mai bun remediu si anume Aptamil.
Buna,Imunitatea pe care o putem oferi este alaptarea din prima clipa de viata a bebelusului, asacdar incepem cu alpatare. Apoi dupa inceperea diversificarii vom oferi bebelusului cat mai multe fructe si legume bogate in vitamine si zinc cum ar fi: mere, portocale, broccoli, cartofi dulci, afine, carne de pui, fasole, oua , cerealem, lapte, iaurt. De asemenea se continua simultan imunizarea si cu vaccinurile obligatorii si daca se doreste si cu cele optionale. Mediul exterior are şi el un aport consistent în dezvoltarea copilului, prin influenţa benefică a razelor soarelui, a aerului curat, a temperaturii, a umidităţii şi chiar a presiunii atmosferice.
Cum protejezi imunitatea copilului tau in primul an de viata ? Ii poti da sa bea un suc de portocale stoarse de-a lungul zilei sa bea, sa manance fructe caci ele contin vitamine si bineinteles acest la lapte il protejeaza foarte mult caci este ff bun si are multe vitamine in el.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII