Gradinita: este copilul pregatit?
In sfarsit, baiatul sau fetita ta de trei ani a scapat de scutece si pare sa se bucure sa se joace cu alti copii. Te gandesti ca ar fi bine sa il dati la o gradinita. Insa este oare gata copilul sa inceapa gradinita?
Dar tu mamico si taticule - sunteti? Si care sunt avantajele gradinitei? Expertii spun ca pentru cei mai multi copii, este o experienta ce nu trebuie ratata. Iata cum puteti sa va asigurati daca este momentul potrivit pentru copil sa mearga la gradinita si cum puteti ajuta aceasta pregatire. Iata sfatul unui specialist.
- veti citi:
Gradinita ajuta copiii din multe puncte de vedere
Avantajele gradinitei
Capcanele gradinitei
Cum va pregatiti de gradinita
Reduceti anxietatea de separare
Ce gradinita? Ce program?
Cea mai vasta sursa de informatii despre gradinite din Romania
Cititi pe forum, experientele parintilor cu gradinita:
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi
Forumul de GRADINITE
Gradinita ajuta copiii din multe puncte de vedere
Expertii sunt cu totii de parere ca gradinita ajuta copiii sa socializeze, sa inceapa sa imparta jucarille si sa interactioneze cu alti copii si adulti. De fapt, expertii sunt de parere ca toti copiii de trei ani ar trebui sa aiba ocazia si avantajul de a merge la gradinita. Este un prim pas prea valoros, acum cand copiii sunt capabili sa invete la o varsta atat de mica. Cu cat mai devreme exista oportunitatea unei abordari structurate a invatarii, cu atat mai bine.
Avantajele gradinitei
Un studiu de marca asupra avantajelor gradinitei, efectuat de Carnegie Foundation, SUA , a tras concluzia ca daca incep educatia din frageda copilarie, micutii invata mai mult in fiecare clasa la scoala si au mai multe sanse de a absolvi liceul si de a merge la facultate. Copiii care au participat la programe de educatie timpurii au fost mai sanatosi si s-au descurcat mai bine in viata decat ceilalti.
Expertii nu considera ca exista dezavantaje ale mersului la gradinita si spun ca gradinita pune bazele educatiei de mai tarziu.
Cadrele didactice de la gradinite spun dealtfel ca mersul la gradinita are numeroase beneficii. Ideea este ca un copil care merge la gradinita are sanse mai mari sa reuseasca in viata. Copiii care merg la gradinita stiu deja cum sa se inteleaga cu alti copii si vin la scoala avand mai multe aptitudini de comunicare si de exprimare, si au mai multe cunostinte.
Rolul gradinitei in educatia copilului
Valoarea gradinitei nu este strict academica, cred specialistii. Rolul gradinitei este intr-adevar de socializare, de a introduce ideea ca invatatul poate fi amuzant, de a invata copiii sa imparta ce au cu ceilalti, de a face compromisuri si de a se intelege bine in grup. Insa parintii nu ar trebui sa aleaga sa trimita copiii la gradinita cu ideea ca ii vor stimula.
Multi parinti trimit copiii la gradinita crezand ca din punct de vedere academic, inseamna ca o vor lua inaintea celorlalti. Insa nu exista o corelatie intre cat de devreme invata copilul sa citeasca si cat de bine sau cat de mult citeste.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale gradinitii este faptul ca ajuta copiii sa socializeze si sa inceapa sa interactioneze cu alti copii si alti adulti.
Desigur, pe la 3 ani, cei mai multi copii sunt intr-un moment in care pot petrece tot mai mult timp cu grupuri de prieteni, iar daca au capacitatea de a petrece mai mult timp departe de parinti, gradinita le va face bine.
Socializarea este cel mai bun indicator al fapului ca un copil este pregatit sa mearga la gradinita. Daca ii place sa stea cu alti copii, are capacitatea de a socializa si a se separa de mami, este posibil ca micutul sa fie pregatit de gradinita.
Cititi: Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala
Capcanele gradinitei
Cheia este faptul ca este copilul pregatit, deoarece mersul la gradinita prea de timpuriu poate fi stresant pentru copil. In cazul in care copilul simte anxietate atunci cand trebuie sa se separe de parinti, avantajele gradinitei nu se vor mai produce. Daca micutul nu se simte bine sa plece de langa mami si tati la trei ani, nu este bine sa-l fortati.
Ca parinti stiti foarte bine cand copilul are anxietate de separare fiindca nu puteti pleca de langa el, iar cand o faceti copilul se supara si ramane suparat. In acest caz, a merge la gradinita devine un lucru stresant.
Alt semn sigur ca micutul nu este pregatit de gradinita este faptul ca inca nu se descurca singur cu mersul la toaleta. Acest lucru le creeaza copiilor anxietate, deoarece alti copii nu mai au scutece iar personalul gradinitei nu schimba scutece.
Copiii care nu se simt bine cu un nivel ridicat de stimulare ar trebui sa mearga ceva mai tarziu la gradinita, spun speciasistii. Daca micutul dumneavoastra devine usor coplesit, nu se simte in largul lui cu muzica, rasul si trecerea rapida de la un lucru la altul, poate este mai bine sa-l duceti la o gradinita cu un program mai scurt sau sa participe numai la o parte din activitatile desfasurate, in masura in care este posibil - nu sa participe la tot ce se intampla de-a lungul zilei.
Daca aveti un copil care nu este inca pregatit sa mearga la gradinita desi v-ar placea asta, nu va ingrijorati. Nu este un lucru crucial sa mearga la 3 ani. Gradinita este frumoasa si amuzanta, insa daca in perioada asta copilului nu-i place, asta nu inseamna ca nu va putea sa socializeze, sa citeasca ori sa scrie.
Cum va pregatiti de gradinita
Atunci cand credeti ca este momentul de a merge la gradinita, expertii recomanda sa studiati intens toate aspectele pentru a afla care este cea mai buna atmosfera pentru copilul dumneavoastra. Discutati cu directorul sau directoarea gradinitei si cu doamna educatoare, aflati care sunt activitatile desfasurate in gradinita. Uitati-va la clase si interesati-va de dotari; este bine si sa urmariti cat de bine se simt copiii acolo.
Pregatiti copilul de gradinita facandu-l sa fie nerabdator nu stresat. Explicati-i ce inseamna gradinita. Copiii care stiu la ce sa se astepte de la o situatie se simt mai in siguranta. De asemenea, in anul de dinainte de a merge la gradinita, vizitati sala de clasa unde va merge. Este mai bine daca micutul vede sala de clasa si o cunoaste pe doamna educatoare iar daca se poate, e bine sa veda si copiii care sunt in clasa.
Este bine sa discutati cu copilul despre ceea ce se intampla la gradinita, ce anume vor face, ce amuzant va fi si ce multi prieteni va avea. Asta ajuta la formarea unei atitudini pozitive a copilului fata de gradinita.
Alt sfat: Nu pregatiti singura totul. Lasati copilul sa aleaga si sa-si pregateasca rucsacelul si sa aleaga o jucarie pe care sa o puna in rucsac. Rugati copil sa ajute la pregatirile de gradinita fiindca asta ajuta la construirea unui nerabdari pozitive si face ca gradinita sa fie mai degraba o aventura si ceva asteptat cu nerabdare.
Puteti si sa-l ajutati sa se pregateasca sa invete. Aratati-i litere si numere pe strada si pe cladiri, ori forme si culori in arhitectura cladirilor din jur. Cu cat vorbiti mai mult cu copilul si cu cat ii cititi mai mult, cu atat isi va imbogati vocabularul.
Un alt pas important este sa ajutati copilul sa devina mai independent.
Incurajati-l spre independenta permitandu-i sa se pieptene, sa-si traga pantalonii ori sa-si puna fusta, sa se incheie la nasturi si sa traga fermoarele. Acest lucru ii permite sa aiba senzatia ca a realizat ceva, iar acest lucru se va traduce si in alte directii, inclusiv folosirea olitei. Increderea in sine este cel mai important lucru cu care un copil se duce la gradinita. Iar atunci cand stie cum sa se descurce singur, se simte implinit si capabil; apoi va face pasul in lumea noua a gradinitei cu siguranta si incredere.
Este bine daca se descurca sa manance si sa se duca la baie singur sau sa faca singur alte activitati zilnice. Unii parinti, desi foarte bine intentionati pot face totul in locul copilului. Apoi copilul se duce la gradinita si se simte rau deoarece ceilalti copii isi trag singuri fermoarul, se incheie la nasturi si isi iau pantalonii in timp ce el asteapta sa-l ajute cineva.
Reduceti anxietatea de separare
In prima zi de gradinita, parintii pot si trebuie sa ajute la reducerea anxietatii de separare inainte de a incepe sa se manifeste, astfel ca micutul sa poata profita la maxim de avantajele gradinitei.
Invatati copilul sa spuna la revedere. Despartirea este mai usoara atunci cand copilul intelege ca exista un moment cand ne luam la revedere si stie cand vine acest moment. Discutati despre asta dinainte, odata ce ajungeti la gradinita si in momentul in care trebuie sa va despartiti. Cititi neaparat: Prima zi de gradinita
Apoi, inainte de a pleca, aveti grija ca copilul sa ia parte la o activitate sau sa fie prins intr-un joc distractiv in clasa. Spuneti un la revedere ferm si plecati repede. Regula de baza pentru parintii anxiosi este: nu mai ramaneti acolo, plecati imediat.
Ce gradinita? Ce program?
► Este important sa gasiti o gradinita apropiata de casa, daca puteti fi, lejer, acasa in jurul orei 17.
► Daca insa lucrati des peste program, e bine sa cautati o gradinita aproape de locul de munca.
► Daca va ajuta o bunica sau o bona, puteti alege o gradinita cu program scurt: pina la ora 12.
Cea mai vasta sursa de informatii despre gradinite din Romania
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul la sectiunea GRADINITE. Acolo veti gasi cele mai complete informatii despre gradinite, evaluari si topuri de gradinite din Romania. Stim ca nu e o alegere usoara si de aceea, va uram Succes!
Cititi pe forum, experientele parintilor cu gradinita:
Adaptare gradinita
Help! Nu ii place la gradinita!
Primele zile la gradinita
Cum v-ati simtit in prima zi de gradi a copilului?
Comportament total diferit la gradi fata de acasa
Teme la gradinita, cum le fac?
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
Prima zi de gradinita a copilului tau vine mai repede decat credeai. Insa, cu aceasta ocazie cu adevarat memorabila, pot aparea si un intreg val de emotii. Activitatile speciale inainte si dupa prima zi de gradinita ii vor oferi copilului momente memorabile si o perspectiva pozitiva.
Iata 10 activitati cu care il puteti ajuta sa simta gradinita ca pe un eveniment frumos si cu care il veti ajuta sa perceapa gradinita ca o noua faza a vietii plina de satisfactii, mai degraba decat o separare infricosatoare citeste mai departe aici >
Despre gradinita, mai cititi
Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
3 ani: Varsta mersului la gradinita
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
Mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii
Buna dimineata draga gradinita
Gradinita pentru copiii cu sindromul Down
Copiii, obligatoriu la gradinita.
Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi
Prima zi de gradinita este un eveniment major in viata prescolarilor si a parintilor lor. Este o zi care, cu siguranta nu va fi uitata niciodata. Cei mai multi parinti sunt ingrijorati despre cum se va comporta copilul lor in prima zi de gradinita.
Se va obisnui destul de repede sau va face probleme? Ingrijoarea este un lucru normal, dar aceasta trebuie insa bine ascunsa, pentru a nu afecta si copilul. Iata cateva sfaturi de la Desprecopii - despre cum trebuie sa va pregatiti pentru acest moment.
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.
Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
autor: Annemarie van der Dulk - educator de gradinita (Den Haag, Olanda) si redactor Desprecopii.
In exclusivitate pentru Desprecopii - © toate drepturile rezervate Desprecopii.com
Annemarie este psihoterapeut si are o experienta de peste 20 de ani cu copiii de gradinita.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
acum nu mai e vorba de copii, ci de personal..putini oameni si aia f slab pregatiti...cum sa reusesti sa linistesti un copil cand ai in clasa inca 29 care urla...educatoarele cedeaza..nu au metoda....incearca sa inlature copii care sunt atipici, pt liniste..nu se forteaza...copilul cat e mic dc ai metoda reusesti sa-l aduci la un nivel..si dupa o bucata de timp ai si liniste in clasa...
Institutionalizarea copilului la varste fragede nu poate decat dauna acestuia. Cei ce au grija de el, oricat de bine pregatiti profesional sunt nu ii pot oferi dragoste, caci nu e sange din sangele lor. Il vor creste si educa cu raceala, conform regulilor si normelor in vigoare. Si chestia cu socializarea-doar vorbe goale, copilul are nenumarate ocazii de a o face acasa. Din pacate, in vremurile noastre nu prea mai ai cum sa-i oferi copilului tau cei 7 ani de acasa.
Problema acestui articol este ca, desi frumos scris, nu are nici o legatura cu realitatea din Romania. Unde mamele sunt adesea obligate sa isi lase copiii la gradinite de la 2 ani (sau chiar mai devreme) din motive economice. Unde clasele de gradinita sunt supraaglomerate (grupe de pana la 35 de copii!). Unde locurile la gradinita din apropierea blocului sunt ocupate cu un an inainte (cel putin in Bucuresti, dar si in alte orase exista probleme similare). Cred ca problema nu e cand e copilul pregatit pentru gradinita, ci cand vor exista in Romania gradinite pregatite pentru copii. Deoarece
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII