Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii.

Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara. Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru primii ani de scoala ...

 - despre clasele primare, frustrarile si nevoia de siguranta a copilului, veti citi:
Scoala, o noua etapa in viata copilului
Copilul este lipsit de motivatie daca
Legatura intre parinti si scoala
Ajutati copilul sa-si castige autonomia si increderea in sine
Despre scoala si acomodarea cu scoala, merita citit si

Scoala, o noua etapa in viata copilului

Inceperea scolii este o etapa importanta a  rupturii care se produce intre copil si parinte. Pentru a se simti atras de noile preocupari si pentru a-si dezvolta personalitatea, copilul trebuie, in primul rand sa simta o anumita siguranta de sine, care trebuie sa ii fie insuflata. Incercarea de a crea legaturi afective intre scoala si casa este principala solutie pentru a-i motiva.

Copilul este lipsit de motivatie daca:

va spune ca invatatoarea / invatatorul nu-l iubeste sau ca el nu o / il iubeste

refuza sa fie ajutat, chiar daca are nevoie de ajutor

este dezamagit de rezultatele sale

crede ca nu va reusi sa isi indeplineasca sarcinile

ieri isi stia lectia perfect, iar azi nu mai stie nimic

nu ii place sa vorbeasca despre scoala

spune ca invatatorul / invatatoarea tipa sau vorbeste prea mult

nu are prieteni la scoala

va spune ca ii pare rau dupa anii de gradinita

 Cititi neaparat: Cum ne motivam copilul pentru scoala?  

In general, majoritatea semnelor lipsei de motivatie se instaleaza cam la trei saptamani din momentul in care incepe scoala.

Legatura intre parinti si scoala

Faptul ca nu-si gasesc locul la scoala este principala sursa a lipsei de motivatie in aceasta etapa. Pentru a o evita, trebuie sa gasiti cai de comunicare intre scoala si casa. 

Ajutati-va copilul sa descopere prin joc lucruri pe care le invata la scoala  o plimbare in padure il poate lamuri asupra vietii insectelor, o poveste spusa la culcare il ajuta sa-si imbogateasca vocabularul, daca il lasati sa plateasca el cumparaturile ii stimulati capacitatea de a face calcule matematice etc.

Nu uitati ca placerea se construieste prin puterea exemplului si nu prin discursuri moralizatoare. De aceea este bine sa faceti cat mai multe lucruri impreuna  colorati, cititi reviste pentru varsta lui, faceti intreceri, mergeti la muzee etc. Copilul are nevoie in aceasta etapa sa fie condus spre lucruri noi pe care sa le descopere.

Ajutati copilul sa-si castige autonomia si increderea in sine!

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei etape este castigarea autonomiei. Incercati sa limitati disponibilitatea de a raspunde imediat cerintelor copilului, pentru a-i stimula dorinta de a actiona. Daca nu reuseste sa faca un lucru, nu il faceti in locul lui. Lasati-l sa isi indeplineasca singur sarcinile.

Nu il ajutati deloc daca ii faceti, fie si partial, temele. Atunci cand solicita ajutor, invatati sa i-l acordati intr-un mod subtil. De exmplu, daca are nevoie de idei pentru o compunere, sugerati-i unde sa le caute in loc sa i le puneti pe tava. Evident, asta presupune, de asemenea, sa acceptati ca rezultatul va fi imperfect.

Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara. Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Fiecare copil poseda macar una dintre aceste forme, pe care parintii trebuie sa o exploateze pentru a le dezvolta pe celelalte.

Spre exemplu, un elev care munceste mult, dar care are rezultate slabe, poate avea incredere in propria inteligenta, dar se poate indoi de propriile cunostinte. Trebuie sa-l faceti sa inteleaga ca singurul lucru care nu este bun este felul in care lucreaza, nu si persoana sa. Nu uitati ca increderea in sine trebuie mereu incurajata!

Despre scoala si acomodarea cu scoala, merita citit si: 

Tipurile de inteligență ale copiilor și modul lor specific de învățare

Tipurile de inteligență ale copiilor și modul lor specific de învățare

Dacă vrei să dai sfaturi copilului tău despre cum ar trebui să învețe, e bine să știi că fiecare copil are un anumit tip de inteligență și…

Incepe școala – 11 sfaturi de organizare pentru părinți

Incepe școala – 11 sfaturi de organizare pentru părinți

"INCEPE SCOALA", iata doua cuvinte care in mod sigur le umplu multor copii inimile de tristete, iar pe a parintilor -  de bucurie. Asemenea unui ritual anual si special al…

Când copilul urăste școala: motive, intrebări și cum reacționăm

Când copilul urăste școala: motive, intrebări și cum reacționăm

Simți ca al tau copil este nefericit dimineața inainte de a pleca la școala? Simți ca urăște școala? De ce ar merge la scoala cand la televiziuni văd că…

  Va recomandam sa mai mai cititi:

Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
 Copiii au nevoie de disciplina
Cum ne motivam copilul pentru scoala?
 

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

 autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com -  (c) Toate drepturile rezervate, octombrie 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII