Cum ne motivam copilul pentru școală: iată cum poți contribui la succesul școlar al copilului tău

Cum ne motivam copilul pentru scoala - Iata cum poti contribui la succesul scolar al copilului tau

Cum ne motivam copilul pentru școală: iată cum poți contribui la succesul școlar al copilului tău

Lipsa de entuziasm la scoala, refuzul de a se conforma regulilor impuse de un sistem mai mult sau mai putin rigid, plictiseala si indiferenta manifestata constant acasa ...Va suna cunoscut? Cum ne motivam asadar copilul pentru scoala?

Copiii au nevoie mai mult decat oricine de stimularea dorintei de a invata si de a face eforturi pentru a invata. Si asta nu pentru a le satisface orgoliul parintilor de a avea copii cu rezultate deosebite, ci pentru simplul fapt ca ei au nevoie sa le fie descoperite si dezvoltate talentele. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru scoala ...

- veti citi:
Ce este motivatia scolara?
CUm ne motivam copilul pentru scoala?
Cum poti contribui la succesul scolar al copilului tau
Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Parinti, profesori si copii, cu totii contribuie in egala masura, de pe pozitii diferite, la acest proces, inca din clasele primare

Parinti, profesori si copii, cu totii contribuie in egala masura, de pe pozitii diferite, la acest proces, inca din clasele primare. Si daca profesorii au o pregatire speciala pentru asa ceva, iar copiii sunt cei care acumuleaza treptat si isi modeleaza comportamentul in functie de numerosi factori, parintii sunt, in schimb, cei care trebuie sa prinda lucrurile din mers si sa o faca cat mai bine posibil, pentru ca de asta depinde viitorul celor mici.

Iata un mic  ghid de motivare a propriilor copii pentru scoala si nu numai:

Ce este motivatia scolara?

Se da batut la cea mai mica dificultate..., Nu se implica in ceea ce face...Nu ii place deloc sa faca efort...Si lista cu astfel de lamentatii ale parintilor ar putea umple pagini intregi. Ele traduc, de fapt, lipsa de motivatie a copiilor, un fenomen care, dupa spusele specialistilor, a capatat amploare in ultimii ani. 

Motivatia scolara este, de fapt, o expresie a investitiei pe care copilul o face in propriul viitor. Curiozitatea sa poate fi incurajata sau sufocata de adulti. 

Totul depinde de felul in care ii sunt stimulate emotiile si dorinta de a cunoaste, de mediul cultural si afectiv in care evolueaza.

Ce trebuie, asadar, sa faca parintii pentru a-si motiva copiii pentru scoala si nu numai?

In niciun caz nu trebuie sa se transforme in profesori, ci trebuie sa invete sa practice diverse tehnici de motivare, adecvate personalitatii, varstei si nevoilor copilului. Inainte de orice alta solutie, ar trebui sa stim ca principala sursa a motivatiei sta in a-i face pe copii sa fie activi.   

Civilizatia moderna implica adesea o incapacitate de a suporta frustrarile. Pentru copiii zilelor noastre placerea descoperita in orice lucru trebuie sa fie imediata, la fel ca si reusita. Iar parintii incurajeaza adesea aceasta idee de satisfactie imediata, uitand ca adevaratele satisfactii sunt cele de durata.

Un studiu publicat in Franta in 2009 (François de Sigly, Comment aider l'enfant à devenir lui-même ? Cum sa ajuti un copil sa devina el insusi?) subliniaza faptul ca in trecut copiii erau mai disciplinati, dar nu erau neaparat mai motivati. In zilele noastre disciplina a devenit o problema si de aceea inapetenta copiilor fata de scoala a devenit mai evidenta, ceea ce nu inseamna ca ea nu a existat dintotdeauna. Ce facem asadar noi, adulti parinti, pentru a ne motiva copiii pentru scoala si nu numai?

Mai multe sfaturi aici Iata cum ne putem motiva copilul pentru scoala si rezultate mai bune - 10 sfaturi pentru parinti

Cum poti contribui la succesul scolar al copilului tau

In decursul carierei didactice, dar si in discuțiile particulare cu parintii, a aparut in nenumarate ocazii intrebarea: ce pot face eu pentru ca fiul meu / fiica mea sa aibă succes la scoala? Cum pot sa il (o) ajut? Iata sfaturile unei profesoare.

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii. Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara.

Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru primii ani de scoala citeste in continuare aici >

Iata mai multe articole care va pot ajuta:

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Notele de la scoala conteaza?
Presiunea de a fi perfect
Cand copilul uraste scoala .. ce facem? 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

Mirela scrie pe blogul Desprecopii aici.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Dana Mitu
    Dana Mitutrimis la 4/10/2012

    Buna ziua. Am citit articolul care povesteste despre lipsa de interesez din partea copilului fata de scoala...La ceea ce nu am gasit eu raspuns este : Ce TREBUIE sa faca invatatoarea pentru a-i stimula interesul. Eu si sotul meu ne confruntam cu o situatie extrem de neplacuta de cand baietelul nostru a inceput scoala, mai exact clasa I. Copilul a fost extrem de incantat in primele zile, dupa care entuziasmul a scazut vizibil pana a a juns la o indiferenta totala. Ceea ce am aplicat noi in casa a fost, eliminarea completa a tuturor instrumentelor de distragere a atentiei ( laptop, jucarii, ore lungi de joaca in fata blocului), si umplerea timpului cu ore de lectura, scriere, jocuri educative( puzzle, spune cat mai multe cuvinte cu litera...). Problema este ca rezultatele se vad in timp, dar daca d-na invatatoare continua sa fie recalcitranta, mai ales fata de copil, mi-e teama ca nu vom rezolva nimic. Deci ce are dansa de facut? Nu vreau sa cred ca solutia este schimbarea scolii...E o solutie absurda. Tin sa specific faptul ca este un copil cuminte si ( la varsta lui de 6 ani si 11 luni) este la nivelul oricarui copil bun in varsta de peste 7 ani. Sper sa ne puteti ajuta cu un raspuns. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII