Frica de a naște înainte de a ajunge la spital: o frică a multor graviduțe - iată ce trebuie să știi

Frica de a naste inainte de a ajunge la spital: o frica a multor gravidute - iata ce trebuie sa stii

Frica de a naște înainte de a ajunge la spital: o frică a multor graviduțe - iată ce trebuie să știi

O frică comună printre viitoarele mămici este teama de contracții și de a naște înainte de a ajunge la spital. Cu siguranță, cand se apropie nasterea, nu vrei sa fii luată prin surprindere de debutul travaliului într-un moment în care pare dificil să ajungi de urgență la spital.

Insa, e important de menționat că această frică este normală și că multe femei o au. Pentru a reduce anxietatea legată de această situație, citeste din timp pe Desprecopii despre semnele timpurii ale travaliului și să discuți cu medicul tău despre cum să reacționezi în cazul în care contracțiile încep înainte de a ajunge la spital. De asemenea, dezvoltarea unui plan de naștere împreună cu echipa medicală poate contribui la sentimentul de control și siguranță.

Amintiți-vă că fiecare experiență de naștere este unică și că există resurse și sprijin disponibile pentru a vă ajuta să vă simțiți pregătită și încrezătoare în această călătorie minunată catre meseria de mama💕🤰

Iata 6 sfaturi importante de retinut cand ai impresia ca nu mai ai timp sa ajungi la spital si bebe vrea sa se nasca neaparat.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand bebelusul nu mai are rabdare si nu tine cont de loc  - una din fricile de sarcina
Iata 6 sfaturi importante de retinut cand ai impresia ca nu mai ai timp sa ajungi la spital si bebe vrea sa se nasca neaparat
1. Evaluati situatia
2. Sunati la 112
3. Ramaneti calma - este un lucru normal si natural
4. Asezati-va intr-o pozitie comfortabila
5. Rezistati nevoii de a impinge - pana cand simtiti ca nu se mai poate
6. Ce trebuie sa faceti odata ce bebelusul s-a nascut
Nu taiati si nu legati cordonul ombilical
Nasterea de urgenta acasa: ce trebuie sa stii neaparat
Alte frici de sarcina

Cand bebelusul nu mai are rabdare si nu tine cont de loc  - una din fricile de sarcina

Nu se intampla in fiecare zi, dar atunci cand se intampla, stirile explodeaza in intreaga lume: o femeie a nascut in taxi, in drum spre spital!Sau in lift...

Statisticile oficiale spun ca, in medie, travaliul si nasterea dureaza intre 12 si 21 de ore (la mine a durat 8 ore de la prima contractie si ruperea apei pana l-am nascut... asta-i alta poveste :) ). "

Si totusi... ce trebuie sa faceti daca nu ajungeti la timp la spital? Iata inca o frica de sarcina din galeria fricilor de sarcina.

Iata 6 sfaturi importante de retinut cand ai impresia ca nu mai ai timp sa ajungi la spital si bebe vrea sa se nasca neaparat

Pe masura ce va apropiati de data nasterii, probabil ca sunteti plina de entuziasm - si, daca sunteti ca multe gravidute, va veti intreba: "Ce se intampla daca intru in travaliu si sunt singura? O sa ajung la spital pana sa nasc?" Desi acest scenariu este obisnuit in filme, doar aproximativ 2 din 1.000 de femei au parte de o nastere neplanificata la domiciliu. Dar pentru a va pune fricile deoparte (sau in cazul in care sunteti una din acele mame care nu va putea ajunge la spital in ziua D), tineti cont de aceste instructiuni simple pentru o nastere de urgenta acasa:

1. Evaluati situatia cu calm

Pentru inceput: Cum stii daca bebelusul "e pe vine" si nu vei ajunge la spital? In timp ce travaliul fiecarei femei este diferit, daca aveti o contractii puternice, lungi si frecvente (care au loc in general la mai putin de cinci minute) si / sau daca apa s-a rupt si aveti o dorinta puternica de a impinge, nasterea este iminenta. Primii bebelusi tind sa se nasca mai greu decat urmatorii - deci, daca aveti al doilea sau al treilea copil, sansele sa aveti o nastere mai rapida sunt mai mari.

De citit: Ruperea prematura a apei in sarcina

Când se rupe apa: cum, de ce si ce urmează

Fiindca ati tot auzit povestindu-se despre femeile insarcinate carora li se rupe apa in locuri publice care mai de care mai neconvenabile, probabil ca sunteti si dumneavoastra ingrijorata in privinta locului si a momentului in care vi se va intampla acest lucru. In plus, una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le pun femeile insarcinate este: De unde stiu ca mi s-a rupt apa? Iata sfatul de la Desprecopii.com:

2. Sunati la 112

Pare evident, dar in tot entuziasmul (copilul e pe drum!), trebuie sa va aduceti aminte ca aveti nevoie de asistenta medicala. Majoritatea dispecerilor sunt, de asemenea, instruiti cu privire la modul in care sa va ghideze pasii spre o nastere neplanificata acasa, astfel incat, daca este posibil, puenti telefonul pe speaker sa nu fiti nevoita sa il tineti la ureche. Si descuiati usa, astfel incat echipa sa poata intra in casa, pe masura ce nu va aflati in nici o conditie de a va ridica si a merge.

3. Ramaneti calma - este un lucru normal si natural

In timp ce o nastere neplanificata la domiciliu poate parea infricosatoare, incercati sa va pastrati calmul si amintiti-va: corpul vostru stie ce sa faca! Pentru inceput, daca sunteti ingrijorata ca bebelusul va ramane blocat sau va iesi mai intai cu picioarele, trebuie sa intelegeti ca bebelusii care se nasc repede nu intalnesc aceste probleme, deoarece au deja o pozitie ideala pentru nastere - de aceea se si "grabesc" :) Retineti, de asemenea, ca nasterile la domiciliu sunt surprinzator de comune in zonele rurale si chiar in tarile dezvoltate, cum ar fi Olanda, unde circa 13% dintre copii se nasc acasa. De fapt, un studiu din 2013 (in Olanda) a constatat ca nasterile planificate la domiciliu erau de fapt mai sigure pentru mamele cu risc scazut decat nasterile spitalicesti, in parte deoarece femeile acasa au suferit mai putine interventii medicale inutile.

4. Asezati-va intr-o pozitie comfortabila

Spalati-va mainile si zona vaginala cu sapun sau folositi servetele sau dezinfectanti de mana. Luati un recipient ci apa calda si cel putin patru prosoape curate, pe care le puteti folosi pentru a va sterge copilul si a-l infasa. Desi primul dvs. impuls ar fi sa stati in cada, nu va veti simti confortabil acolo si nici echipei de pe ambulanta nu ii va fi usor sa va ajute. In schimb, asezati pe pat prosoape sau paturi impermeabile (chiar si o perdea de dus e buna sub prosoape). Cea mai buna pozitie este cea mai confortabila; cu toate acestea, daca sunteti singura si trebuie sa va intindeti, incercati sa aveti la indemana mai multe perne pentru a le spune ca sprijin la spate. In aceasta pozitie, puteti, de asemenea, sa ajungeti cu usurinta cu ambele maini la bebelus si sa il prindeti in momentul nasterii.

Daca cineva este langa voi (sunteti la munca sau a ajuns sotul acasa dar nu puteti ajunge la spital), majoritatea sfaturilor sunt identice - cu exceptia modului in care va pozitionati.

5. Rezistati nevoii de a impinge - pana cand simtiti ca nu se mai poate

Cand ai o nastere in mod neasteptat, e mai bine sa nu te impotrivesti, deoarece bebelusul s-ar putea naste repede si ar putea deteriora tesutul delicat. Daca bebelusul incepe sa iasa in ciuda dorintei de a rezista dorintei de a impinge, incercati sa impingeti usor de fiecare data cand simtiti nevoia. Odata ce capul bebelusului devine vizibil, apasati usor cu mainile impotriva perineului (zona dintre vagin si anus) pentru a preveni nasterea prea rapida. Nu trageti; doar ghidati copilul treptat. Daca gasiti cordonul ombilical in jurul gatului bebelusului, puneti degetul sub el si slabiti-l incet. Odata ce capul este iesit complet, ghidati-l usor usor in jos in timp ce impingeti la urmatoarea contractie - cand ar trebui sa iasa umerii; restul corpului ar trebui sa iasa cu usurinta dupa aceea.Citeste toate detaliile la Travaliul de la A la Z: ghid complet

6. Ce trebuie sa faceti odata ce bebelusul s-a nascut

Wow, ai un bebelus superb in brate! De indata ce s-a nascut micutul, ia-l in brate si tine-l pe burta sau pe piept; contactul piele pe piele ii va tine cald si calm - acoperiti-l cu un prosop curat. Pentru a ajuta la scurgerea lichidului amniotic si pentru a stimula primele respiratii, stergeti gura si nasul nou-nascutului si stergeti ochisorii cu degetele - din coltul interior spre nara in jos. Apoi frecati viguros partile laterale ale spatelui pe coloana vertebrala, in sus si in jos, la viteza si presiunea spalarii parului, tinand capul mai jos decat picioarele, pana cand bebelusul incepe sa respire.

Astazi, majoritatea medicilor nu utilizeaza aspiratorul, deoarece nu este necesar: majoritatea nou-nascutilor vor incepe sa respire pe cont propriu fara interventie sau stimulare, cu doar 1% necesitand metode avansate de resuscitare. In cazul in care copilul dumneavoastra are nevoie de ajutor, curatati-i gurita cu un deget curat, apoi suflati-i usor de 2 ori aer in gura si nas.

Odata ce bebelusul respira calm, singur, indreptati-i gurita catre mamelon pentru a initia alaptarea. Acest lucru va va determina corpul sa elibereze mai multa oxitocina, un hormon care va determina uterul sa se contracte mai mult, astfel incat sa expulzeze placenta pe cont propriu. (Unele femei sunt surprinse sa afle ca travaliul nu se termina dupa ce copilul iese, asa ca fiti pregatita pentru cateva contractii mai puternice.)

7. Nu taiati si nu legati cordonul ombilical

Taierea cordonului in mod steril poate fi dificila - prin aceasta va puteti expune copilul la infectie. In plus, in momentul nasterii, aproximativ 30% din sangele bebelusului este inca in placenta, care ii poate da de doua pana la cinci minute de oxigen (acest lucru ii poate salva viata daca nu a inceput sa respire pe cont propriu si ambulanta nu a ajuns). Prin urmare, infasurati placenta intr-un prosop curat si ridicati-o deasupra nivelului copilului, daca este posibil, si asteptati echipa medicala. CIteste Taiarea prea grabita a cordonului ombilical nu e buna

IMPORTANT: Atunci cand aveti dubii, nu faceti nimic. Corpul voastru cat si copilul pot face mult mai mult pe cont propriu decat credeti!

Taierea si ingrijrea cordonul ombilical la nou nascuti

Primul lucru care i se va intampla bebelusului dupa nastere este taierea cordonului ombilical.

Insa la cat timp trebuie taiat si clemat cordonul ombilical? Exista avantaje daca se intarzie taierea sa? Si apoi cum anume se ingrijeste bontul ombilical? Iata sfaturi foarte utile fiecarei mamici de nou-nascut.

Nasterea de urgenta acasa: ce trebuie sa stii neaparat

Nasterea poate veni fara anuntare si in conditii in care nu suntem langa un spital. Ce facem daca, imprevizibil copilul este nerabdator sa iasa din burtica, ignorand prognozele? Ei bine, si in acest caz este bine sa fim pregatiti. Nasterile acasa inca, sunt destul de rare, mai ales la primul copil.

Ocazional, gravidele care nu prezinta simptome sau doar contractii intermitente, vor simti nevoia sa impinga, ceea ce semnaleaza ca bebe este pregatit si foarte nerabdator sa iasa. Daca prima nastere a fost neobisnuit de rapida, vei dori sa fii pregatita sa receptezi semnalele de intrare in travaliu la o a doua sarcina la spital? Iata mai multe despre nasterea acasa, de urgenta. 

Alte frici de sarcina

Frica de a face sex: din galeria fricilor de sarcina
Cea mai mare frica in timpul sarcinii: avortul spontan
Varsaturile si greturile pot afecta bebelusul? Acestea sunt alte frici de sarcina
Modificari ale corpului in timpul sarcinii - din galeria fricilor de sarcina
Greutatea in timpul sarcinii - una din marile frici ale gravidutelor 

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

 → Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic  invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII