Cand copilul isi hartuieste parintii. Sau cum invatam sa spunem si NU.

Cand copilul isi hartuieste parintii. Sau cum invatam sa spunem si NU.

Cand copilul isi hartuieste parintii. Sau cum invatam sa spunem si NU.

La un magazin de jucării am asistat la următoarea scenă: un copil de 4 ani își hărțuia emoțional mama. Mama, la capătul răbdării i-a explicat în repetate rânduri fiului ei că nu va primi cadou pentru că nu era ziua lui de naștere - și erau acolo pentru a-i cumpăra un cadou prietenului său.

Era obositor să o privesc pierzând rapid terenul. Cu cât mama vorbea și explica mai mult, cu atât băiețelul ei țipa mai mult, ajungând la un tantrum intens. Scena i-a pus în temă rapid pe cumpărători și am fost surprinsă de cât de neputincioasă arăta mama...

- vei citi:
Pe vremuri, copiii se speriau de părinți, nu invers
Nu este sigur ca un copil să aibă atâta putere
Disciplina înseamnă de fapt să înveți, nu să pedepsești
Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru

Pe vremuri, copiii se speriau de părinți și acum părinții par speriați de copiii lor

Generatiile actuale de parinti sunt altfel decat cum am crescut noi. Ne dorim si incercam sa fim calmi si sa nu refuzam copiii. Insa, balata e fina - copiii care nu primesc nici un refuz - ajung pana la urma niste rasfatati.

Părinții par foarte inconfortabili în stabili limite și a lua o poziție corectă de căpitan a navei, care este familia. Ei vor să fie mai atenți la nevoile copiilor lor. Dar ne-am transformat într-o generație de „părinți plăcuți”, spunând rar "Nu" de teama de a răni sentimentele copiilor noștri. În consecință, a pune copilul la culcare sau a părăsi un magazin de jucării devine un calvar.

Nu este sigur ca un copil să aibă atâta putere

Copiii de astăzi sunt mai solicitanți și mai neliniștiți. Când părinții nu-și afirmă autoritatea, prea des copiii învață că „Nu” înseamnă „Poate”. Acest lucru le oferă copiilor spațiu pentru a continua să negocieze, să aibă accese de furie și să-și intimideze emoțional părinții. Acest lucru consolidează comportamentul rău și alimentează noțiunea că, cu cât plâng mai tare, cu atât devin mai puternic.

Disciplina înseamnă de fapt să înveți, nu să pedepsești

Trebuie să fim capabili să tolerăm emoțiile furtunoase ale copiilor noștri fără să ne grăbim să le rezolvăm sau altfel ne prăpădesc în mod neintenționat copiii. Încercăm să creștem copii rezistenți, nu fragili, cu drepturi. Cumpărând un cadou unui alt copil îl învață pe copilul tău să facă ceva frumos pentru alții și că lumea nu se învârte doar în jurul lui.

Să ne reamintim că disciplina înseamnă de fapt să înveți, nu să pedepsești sau să faci de rușine și că stabilirea unor limite iubitoare va ajuta la creșterea unui copil educat.
Putem recunoaște și empatiza sentimentele copiilor noștri, dar rămânem în continuare la: „Știu că vrei o jucărie nouă, dar nu o vom cumpăra azi.” Punct.

Iar dacă copilul continuă cu un acces de furie, trebuie să ieși din magazin. Trebuie să faci ceea ce este potrivit pentru copiii tăi, chiar dacă înseamnă să tolerezi ochii străinilor. Tu ești cel cu experiență și perspectivă - o perspectivă pe care copiii pur și simplu nu o au. Meseria ta nu este să-i faci pe plac copilului; treaba ta este să îl educi. Trebuie să fim capabili să păstrăm un spațiu plin de iubire pentru furia sau sentimentele rănite ale copilului nostru în timp ce rămânem calmi.

Deci cum s-a încheiat conflictul din magazinul de jucării? Mama, epuizată de nemulțumirea copilului ei, a cumpărat două jucării - fără să-și dea seama că adevăratul cadou pentru copilul ei ar fi fost să îi spuna "Nu"!

Despre educatie, balanta si NU, citeste si

Iată de ce a fi părinte inseamnă să spui și NU și să le ceri și lucruri pe care nu vor să le facă...

12 greșeli pe care aproape toți părinții le fac - poate chiar și tu, ce zici?

De ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii

Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru

Ce poate fi mai de pret pentru un parinte decat fericirea propriului copil? Nimic si nimeni nu poate da o satisfactie mai mare unui parinte decat faptul de a-si vedea copilul zambind. Reusim insa, ca parinti, sa fim intotdeauna creatorii fericirii copiilor nostri? Stim sa le dam aripi atunci cand au nevoie de ele, pentru a-i invata zborul spre fericire? Citeste mai departe …

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: Jill Savage si Dr. Kathy Koch abordeaza aceasta problema in cartea lor intitulata No More Perfect Kids
Toate drepturile rezervate © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII