Somnul copiilor este perturbat de folosirea telefoanelor și tabletelor

Somnul copiilor este perturbat de folosirea telefoanelor si tabletelor

Somnul copiilor este perturbat de folosirea telefoanelor și tabletelor

Copiii care stau pe tableta sau pe telefon, pentru o perioada de timp prelungita chiar inainte de a merge la culcare, dorm prost.

De asemenea, acest obicei poate duce la probleme de concentrare in timpul zilei. Aceasta este concluzia cercetarii RIVM (Institutul de Stat pentru Sanatate Publica si Mediu), din Olanda.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Copiii dorm cu o jumatate de ora mai putin
Ochelari portocalii
Mai multe cercetari

Din pacate, multi copii joaca un joc pe tableta sau telefon, sau converseaza pe retele sociale, inainte sa doarma.

Conform acestui studiu, aproape un sfert (22%) dintre copiii cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani folosesc un dispozitiv cu ecran luminos seara. In randul adolescentilor, (intre 13 si 18 ani), acest procent este cu mult mai mare: 83%. Si atunci nu mai este vorba doar de un joc sau o aplicatie, deoarece majoritatea tinerilor stau pe ecran mai mult de doua ore, inainte de a merge la culcare.

Copiii dorm cu o jumatate de ora mai putin

Influenta utilizarii ecranului asupra calitatii somnului a fost deja investigata la adulti. Acum, pentru prima data, s-au facut studii privind copiii si tinerii. Acest lucru arata ca cei care folosesc ecranele mult, sau pentru o lunga perioada de timp, dorm in medie cu o jumatate de ora mai putin pe noapte. Alte efecte legate de somn, cauzate de utilizarea ecranului includ adormirea mai tarziu Si trezirea in timpul noptii. Multi tineri au de asemenea, dificultati in a ramane trezi in timpul zilei, iar lipsa de somn poate duce la probleme de concentrare.

Ochelari portocalii

Pentru a afla cum pot fi reduse simptomele, cercetatorii nu au permis tinerilor sa foloseasca ecranele multimedia timp de o saptamana. De asemenea, tinerii au purtat ochelari cu lentile portocalii timp de o saptamana, in timp ce foloseau telefonul sau tableta. Lentilele colorate portocaliu blocheaza lumina albastra care ne tulbura ceasul biologic. Rezultatul: subiectii au avut mai putine tulburari de somn.

Utilizarea ecranului de catre tineri este chiar mai mare daca se adauga si televizorul. RIVM spune ca totusi, aceasta implica expunerea la un alt tip de lumina, ale carui efecte nu sunt vizibile in timpul somnului. Printre altele, producatorii ofera filtre incorporate pentru a proteja oamenii impotriva luminii albastre a tabletelor si a telefoanelor. Dar, pentru a afla daca acest lucru ajuta, este nevoie de investigatii suplimentare, conform RIVM.

Mai multe cercetari

Inca din anul 2015, cercetatorii au avertizat asupra riscurilor asupra sanatatii, produse de lumina albastra a ecranelor. Acestia sustin dezvoltarea produselor care emit mai putina lumina albastra, Si pledeaza pentru cercetare mai ampla a efectului LED-urilor asupra sanatatii.

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare

Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului.
O diagrama lipita pe frigider ce spune cu exactitate care sunt orele de somn este benefica pentru copii deoarece isi vor cunoaste singuri programul ce il au de urmat.

Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez.

Despre somnul copilului si ora de culcare mai puteti citi:

Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau
 Cosmarurile copiilor - ce sunt si ce e de facut?  

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

Sursa: RIVM & AD - Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Somn

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII