Cosmarurile copiilor - ce sunt si ce e de facut?

Cosmarurile copiilor - ce sunt si ce e de facut?

Cosmarurile copiilor - ce sunt si ce e de facut?

Cosmarurile sunt vise infricosatoare care, in general, iti trezesc copilul din somn, iar lui sau ei i se par foarte reale. In functie de varsta copilului tau, adesea ii este dificil sa separe un cosmar de realitate, chiar si dupa ce se trezeste. De cele mai multe ori, cosmarurile pot face copilul sa fie suparat si ii provoaca frica de a se intoarce inapoi la somn, acesta poate fi un motiv pentru lupta sau refuzul de a se culca.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce cauzeaza cosmarurile?
Cum sa-ti ajuti copilul daca are cosmaruri?
Cand ar trebui sa iei in considerare apelarea la un medic?

Ce cauzeaza cosmarurile?

Cosmarurile pot avea loc din motive necunoscute, desi uneori par sa fie generate de ceea ce aude sau vede in timpul zilei si il/o supara. Motivul exact pentru care apar cosmarurile este necunoscut. In unele cazuri, cosmarurile pot rezulta in urma unei experiente traumatizante sau pot fi asociate cu psihopatologia. Anumite medicamente care modifica neurotransmitatorii creierului sau provoaca somnul frumos, de vis pot fi asociate cu aparitia cosmarurilor.

Cosmarurile pot aparea si la copiii sugari, dar, de obicei, incep sa apara intre varsta de 3-6 ani. Se estimeaza ca 10-15% din copiii de aceasta varsta au cosmaruri suficient de semnificative incat sa isi deranjeze parintii. De multe ori, stadiul dezvoltarii vietii se reflecta in tipul de cosmar avut. De exemplu, sugarii pot avea cosmaruri despre separarea de parintii lor, copiii mici pot avea cosmaruri despre ratacirea lor, moarte sau alte pericole reale, iar copiii mai mari pot avea cosmaruri in legatura cu filmele infricosatoare pe care le vad.

In general, cosmarurile apar in a doua jumatate a noptii si sunt asociate cu constientizarea deplina si amintirea clara a lor in cazul in care copilul se trezeste imediat dupa episodul visat. Este implicata o mica confuzie sau chiar deloc. Aceste caracteristici disting cosmarurile de terorile nocturne care apar in prima jumatate a noptii si sunt asociate cu slaba sau lipsa amintirii lor si cu o stare confuza de constientizare.

Cum sa-ti ajuti copilul daca are cosmaruri?

Exista mai multe masuri pe care le poti lua pentru a reduce probabilitatea ca al tau copil sa aiba cosmaruri.

Iata ce poti face:

Asigura un somn adecvat

Copilul tau doarme suficient si isi mentine programul regulat de somn si rutina? Facand acest lucu este foarte posibil ca numarul si intensitatea cosmarurilor sa se reduca.

Patreaza rutina de culcare pozitiva si distractiva

Inainte cu 30-60 de minute inainte de culcare, nu iti expune copilul la filme infricosatoare, emisiuni TV, povesti/muzica infricosatoare sau alti stimuli care l-ar putea supara.

Discuta cosmarul in timpul zilei

Incearca sa determini daca exista o tema pentru cosmaruri, mai ales daca acestea au loc frecvent. Daca exista, ar putea insemana ca exista ceva care iti deranjeaza copilul. Incearca sa iti dai seama ce este. Identifica ce factori de stres exista in viata copilului tau. Discutati despre acesti factori si lucrati impreuna la reducerea lor.

Ofera-i confort, menajeaza-l si linistet-l

Acesta este un timp in care oferirea confortului si menajarea copilului este cea mai buna solutie. Dupa cosmar, ramai o scurta perioada de timp impreuna cu al tau copilas. Cei mai multi copii vor fi tot obositi si vor adormi inapoi curand. Evita atentia excesiva sau rasfatul. De asemenea, pentru a-i oferi un plus de confort, este benefic sa ii permiti copilului sa doarma impreuna cu jucaria sa de plus preferata sau cu paturica preferata, de-a lungul noptii. Daca copilul tau ar dori lumina aprinsa, lasa-i-o la intensitatea cea mai mica sau foloseste o lumina de noapte penttru confort. Ia in considerarea lasarea usii de la dormitor putin deschisa. Reasigura-ti copilul ca acasa este in siguranta si ca tu esti acolo pentru a-l proteja.

Lucreaza la modalitati de depasire a cosmarurilor

Unii copii si adulti au dezvoltat moduri creative pentru a ajuta copiii sa depaseasca cosmarurile. Unii au incercat citirea povestilor pentru a depasi temerile pe timp de noapte. Altii au desenat imagini ale cosmarurilor, pe care mai apoi le-au rupt in bucatele si le-au aruncat ca pe un gest simbolic. Altii au atarnat farmece (obiecte fermecate) nativ-americane peste paturile lor. Orice solutie creativa merita incercata.

Cand ar trebui sa iei in considerare apelarea la un medic?

Ia in considerare apelarea la un medic in cazul in care oricare dintre urmatoarele apar:

- Cosmarurile copilului tau devin mai rele sau mai frecvente.
- Frica celui mic ii intrerupe activitatile zilnice.
- Cosmarurile copilului tau sunt foarte dureroase sau frecvente, ori implica probleme psihologice. In asemenea cazuri, ghidarea catre imaginile de vis poate fi de ajutor.

 

Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite

Ne-am dori ca visele urate sa il ocoleasca pentru ca e infiorator sa iti vezi copilul atat de speriat. Dar de ce se intampla aceste cosmari si ce mecanisme stau la baza formarii lor in creierul copilul nostru?

Si ce legatura pot avea cu felul in care ne educam copilul si parentingul pozitiv? ... citeste mai departe 

  Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Forum dedicat psihologiei copilului

Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Somn

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII