10% din femeile care nasc anual in Romania sunt minore

10% din femeile care nasc anual in Romania sunt minore

10% din femeile care nasc anual in Romania sunt minore

In prezent, 10% din femeile care nasc anual in România sunt minore. Sarcina la varsta adolescenței este o situatie deosebită, care pune viitoarea tânăra mamă in situații deosebite și o expune unor riscuri medicale, cu care mamele de varsta adulta se confruntă mai rar.

Multe dintre adolescentele care ramân insărcinate decid să renunte la sarcină, insă cele care decid să o pastreze si familiile, lor trebuie să ia in calcul riscurile si situatiile specifice care decurg din vârsta foarte tânăra a viitoarei mame.

 


-in acest articol veti citi mai multe despre:
Sarcina in adolescenta: realitatile medicale, statistici
Sarcina la adolescenta: simptome
Sarcina in adolescenta: riscuri medicale
Nasterea prematura
Greutate redusa la nastere
BTS (bolile cu transmitere sexuala)
Depresia postpartum
Sentimentul de izolare si singuratate
Cum pot fi reduse riscurile unei sarcini in adolescent

Sarcina in adolescență: realitătile medicale, statistici

Sarcina la varsta adolescenței este o situatie deosebită, care pune viitoarea tanara mama in situatii deosebite si o expune unor riscuri, cu care mamele de varsta adulta se confrunta mai rar. Multe dintre adolescentele care raman insarcinate decid sa renunte la sarcina, insa cele care decid sa o pastreze si familiile lor trebuie sa ia in calcul riscurile si situatiile specifice care decurg din varsta foarte tanara a viitoarei mame.

In Romania, conform plaformei www.100deromani.ro, in anul 2017 s-au inregistrat 698 nasteri unde varsta mamei a fost sub 15 ani si 17.958 de nasteri unde varsta mamei a fost intre 15-19 ani.

Aceste date plaseaza Romania pe locul 2 in Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, dupa Marea Britanie (50.160 nasteri).

< infografic realizat de proiectul www.100deromani.ro
Apasa aici pentru versiunea integrala.

Sarcina in adolescență: riscuri medicale

Adolescentele insarcinate si bebelusii pe care ii poarta in burtica sunt expusi unor riscuri medicale specifice, pe care le prezentam in continuare:

Lipsa ingrijirii specializate
Adolescentele care sunt insarcinate, mai ales daca nu au sustinerea familiei, sunt expuse riscului de a nu primi ingrijirea prenatala adecvata. Ingrijirea prenatala este critica, mai ales in primele luni de sarcina. Consultatiile si analizele prenatale au ca scop detectarea problemelor medicale, atat la mama cat si la bebelus, monitorizarea cresterii si dezvoltarii bebelusului, ceea ce face posibila interventia rapida a specialistilor in cazul aparitiei unor complicatii. Vitaminele prenatale care contin acid folic, ce in mod ideal ar trebui luate inca inainte de inceperea sarcinii  joaca un rol cheie pentru a preveni aparitia anumitor defecte congenitale, cum sunt defectele de tub neural.

Tensiunea arteriala ridicata
Adolescentele insarcinate au un risc mai mare de a avea tensiunea ridicata, numita hipertensiune indusa de sarcina, decat femeile insarcinate cu varsta intre 20 si 30 de ani. Ele au si un risc mai mare de a face preeclampsie. Aceasta este o boala periculoasa, ce combina tensiunea ridicata cu excesul de proteine in urina, umflarea mainilor si fetei viitoarei mame si afectarea organelor.

Aceste riscuri medicale afecteaza adolescentele insarcinate, care pot avea nevoie de tratament medicamentos pentru a tine simptomele sub control. Dar ele pot si sa perturbe cresterea si dezvoltarea intrauterina a bebelusului. Mai mult, pot duce la alte complicatii ale sarcinii, ca nasterea prematura.

Nașterea prematură

O sarcina dusa la termen dureaza 40 de saptamani. Nasterea este considerata prematura daca se produce inainte de 37 de saptamani. In unele cazuri, travaliul prematur care incepe prea devreme in timpul sarcinii poate fi oprit prin medicamente si repaus la pat. Alteori, bebelusul trebuie sa se nasca mai devreme pentru a nu pune in pericol sanatatea lui sau a mamei. Cu cat un bebelus se naste mai devreme, cu atat este supus unui risc mai mare de probleme respiratorii, digestive, de vedere, cognitivesi alte probleme.

Greutate redusă la naștere

Adolescentele au un risc mai mare de a naste bebelusi subponderali. Bebelusii prematuri au sanse mai mari de a avea la nastere o greutate mai mica decat cea normala. Partial, motivul este ca au avut la dispozitie mai putin timp de a creste in uter. Un bebelus subponderal cantareste la nastere numai 1500-2500 g.

Un bebelus cu greutatea foarte mica la nastere poate cantari chiar mai putin de 1500 grame. Bebelusii mici au nevoie adesea sa fie conectati la un ventilator in sectia de neonatologie pentru a fi ajutati sa respire imediat dupa nastere.

BTS (bolile cu transmitere sexuala)

Pentru adolescentele care au facut sex in timpul sarcinii, bolile cu transmitere sexuala precum chlamydia si HIV reprezinta o preocupare majora. Folosirea unui prezervativ din latex in timpul actului sexual ajuta la evitarea contractarii unei BTS, care este deosebit de periculoasa in timpul sarcinii. Acest lucru este critic deoarece bolile cu transmitere sexuala pot trece prin cervix, infectand uterul si bebelusul care creste acolo.

Depresia postpartum

Adolescentele insarcinate au un risc mai mare de depresie postpartum (depresia care incepe dupa nasterea unui bebelus), cred specialistii. Fetele care se simt triste si abatute, fie in timpul sarcinii fie dupa nasterea bebelusului, ar trebui sa discute deschis cu medicul sau cu o persoana in care au incredere. Depresia poate afecta capacitatea mamei de a ingriji nou-nascutul  si chiar cu dezvoltarea mamei care este inca adolescenta.

Sentimentul de izolare și singuratate

Mai ales in cazul adolescentelor care considera ca nu pot discuta cu parintii despre sarcina, sentimentele de teama, izolare si de insingurare pot fi o problema reala. Fara sustinerea familiei sau a altor adulti, adolescentele insarcinate au sanse mai mici sa manance bine, sa faca miscare sau sa se odihneasca suficient.

Din pacate, este foarte probabil sa nu mearga la consultatiile prenatale regulate, unde ar putea primi sustinere si sfaturi medicale pretioase. Faptul ca au la dispozitie macar un adult de incredere care le sustine - macar cineva apropiat din anturaj, daca nu un membru al familiei - este un lucru de nepretuit, pentru a le ajuta sa beneficieze de ingrijirea prenatala si sa primeasca sustinerea emotionala de care au nevoie pentru a-si mentine sanatatea in aceasta perioada.

Cum pot fi reduse riscurile unei sarcini in adolescență

Daca esti o adolescenta insarcinata, iata cum te poti puteti asigura ca ai o sarcina sanatoasa:

Mergi din timp la medic. Sunati medicul si programati-va la prima consultatie prenatala imediat ce aveti impresia ca este posibil sa fiti insarcinata. Daca nu va puteti permite sa mergeti la medic, discutati cu medicul sau asistenta de la scoala unde mergeti pentru a va ajuta sa gasiti o clinica cu costuri reduse sau un cabinet care ofera asistenta gratuita adolescentilor si persoanelor defavorizate.

Evită alcoolul, drogurile si tigarile. Acestea afecteaza negativ dezvoltarea fetusului, chiar mai rau decat afecteaza dezvoltarea unui adolescent. Daca nu aveti puterea de a renunta singura, cereti ajutorul unei persoane in care aveti incredere.

Ia zilnic vitamine prenatale care contin cel putin 0,4 mg de acid folic pentru a preveni defectele congenitale. In mod ideal, ar trebui sa incepeti sa luati vitaminele prenatale inainte de a ramane insacinata.

Solicită suport emotional. A fi mama implica provocari emotionale si practice neasteptate - mai ales pentru adolescentele care sunt inca la scoala. Mentineti legaturile cu cei din jur - prieteni, familie, tatal copilului - pentru a obtine sustinere emotionala si practica.

Adolescentele care sunt sanatoase si puternice au sanse mari de a naste un bebelus sanatos si puternic mai ales daca merg regulat la consultatiile prenatale si au un stil de viata sanatos in timpul sarcinii.

sursa datelor la baza infograficului:
site-ul www.100deromani.ro
100 DE ROMÂNI este un proiect care urmărește măsurarea și îmbunătățirea indicatorilor României conform cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Proiectul a fost inițiat de Ambasada Sustenabilității în România și este susținut de Lidl România.

Autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate, 2019.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII