90% dintre afectiunile dentare ale copiilor sunt netratate: iata cum apar cariile la copii si cum se pot preveni

90% dintre afectiunile dentare ale copiilor sunt netratate -  iata cum apar cariile la copii si cum se pot preveni

90% dintre afectiunile dentare ale copiilor sunt netratate: iata cum apar cariile la copii si cum se pot preveni

Conform unui studiu publicat pe plaforma www.100deromani.ro, un numar foarte mare de copii au probleme cu dintii iar 90% dintre afectiunile dentare ale copiilor sunt netratate.

Caria dentară este rezultatul unei infecţii cu un anumit tip de bacterie, ce foloseşte zahărul şi carbohidraţii simpli din alimente pentru a forma acizi. Când un dinte este expus frecvent atacului acid, stratul de smalţ pierde din minerale şi astfel se formează caria dentară. Aceasta poate fi incipientă, medie sau profundă şi suportă tratament în funcţie de stadiul dezvoltării sale. Iata o trecere in revistă a tipurilor de carii cu care se confruntă copii - și sfatul medicilor dentiști.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Dinții copiilor din România, o problemă?
Dinţii afectaţi de caria dentară trebuie trataţi!
Caria incipientă
Caria dentară medie
Caria profundă
Cea mai bună opţiune rămâne PREVENŢIA

Dinții copiilor din România, o problemă?

Conform unui studiu publicat pe plaforma www.100deromani.ro, un numar foarte mare de copii au probleme cu dintii iar 90% dintre afectiunile dentare ale copiilor sunt netratate.

Mai exact

- 75% dintre copiii cu varsta intre 5 si 13 ani au carii la dintii temporari (de lapte)
- 40% dintre copii au carii la dintii definitivi pana la vârsta de 13 ani

< infografic realizat de proiectul www.100deromani.ro
Apasa aici pentru versiunea integrala.

Copilul trebuie adus la primul control stomatologic imediat după apariţia primului dinte, sau cel târziu la vârsta de 1 an. Medicul va oferi părinţilor sfaturi despre cum să aibă grijă de sănătatea orală a copilului, în funcţie de informaţiile pe care le primeşte de la aceştia.

Apoi, la fiecare 6 luni se recomandă controlul periodic. Chiar dacă cel mic nu are probleme, vizita îl va ajuta să se acomodeze cu mediul, iar atunci când va avea nevoie de tratament, nu va fi speriat, ci va coopera. În plus, în cadrul controlului medicul poate observa, cu ajutorul luminii speciale a scaunul stomatologic, orice carie incipientă ce nu poate fi observată cu ochiul liber.

Dinţii afectaţi de caria dentară trebuie trataţi! 

Singura modalitate o reprezintă tratamentul stomatologic în cabinet: curăţarea părţii afectate, igienizarea şi refacerea formei dinţişorilor. Dacă nu se intervine la timp, caria se extinde, afectează din ce în ce mai mult dintele, ajunge la nerv, iar copilul începe să aibă dureri. Zona se infectează, iar infecţia se poate extinde în corp. Vă recomandăm să nu amânaţi vizita la medicul dentist pediatru! Cu cât copilaşul are dureri mai mari, cu atât va asocia mersul la medic cu acestea şi va rămâne cu amintiri neplăcute.

Iata o trecere in revistă a tipurilor de carii cu care se confruntă copii - și sfatul medicilor dentiști de la cea mai renumită clinica de stomatologie pentru copii din România, De4kids.

Caria incipientă

Se prezintă sub forma unei pete albe, cretoase şi afectează numai smalţul. Se mai numeşte şi „demineralizare”, iar de cele mai multe ori aceasta nu poate fi observată de părinţi, cu ochiul liber. În acest punct caria dentară poate fi oprită sau chiar reversibilă. Smalţul poate fi refăcut cu ajutorul mineralelor din salivă (remineralizare), al fluorului din pasta de dinţi sau prin alte metode, la recomandarea medicului dentist pediatru.

Toate aceste eforturi nu au rezultatul aşteptat dacă factorul declanşator continuă să acţioneze. De aceea, se recomandă limitarea consumului de ceai îndulcit şi sucuri de fructe (în special cele de citrice, care sunt acide) şi înlocuirea acestora cu apă.

De asemenea, trebuie insistat asupra rutinei zilnice de igienizare orală, indiferent de vârsta copilului.

Caria dentară medie

În acest stadiu smalţul dentar este distrus de atacul acid, iar dentina este afectată. Pe dinţi se pot observa pete maronii sau negre, iar gingia poate fi inflamată şi poate sângera. Caria devine un proces ireversibil, iar medicul dentist trebuie să intervină. Suplimentele de fluor sau ajustarea alimentaţiei nu mai sunt suficiente.

Caria profundă

Caria medie se complică şi devine profundă, iar copilul poate prezenta febră, abces, iritabilitate, durere. Toate acestea îi afectează activităţile zilnice, făcându-l să îşi piardă concentrarea, să nu se poată alimenta, să nu poată dormi şi chiar să lipsească de la grădiniţă/şcoală.

Dacă copilul prezintă aceste semne, vizita la medicul dentist se impune de urgenţă! Infecţia se poate răspândi în organism, iar local, caria se extinde, afectând tot mai mult ţesut dentar.

Lipsa intervenţiei duce la tratamente extinse şi chiar la pierderea dinţilor, cu efecte negative serioase asupra dezvoltării dentare, maxilare, generale dar şi cu efecte psihologice asupra copilului în creştere.

Cea mai bună opţiune rămâne PREVENŢIA

Cea mai simplă şi mai comodă pentru copil. Cea mai puţin costisitoare şi care nu necesită timp pierdut (învoire de la grădiniţă/şcoală/serviciu, aşteptare în urgenţă la medic).

Acasă, rutina igienizării orale trebuie menţinută zilnic. Dinţişorii vor fi periaţi cu pastă şi periuţă adaptată vârstei, pentru câte 2 minute, dimineaţa şi seara. Periuţa se schimbă o dată pe anotimp sau imediat după un episod de răceală. După vârsta de 2-3 ani este indicată utilizarea aţei dentare, care va curăţa zonele unde periuţa nu poate avea acces (interdentar).

Alimentaţia este foarte importantă, atât pentru formarea şi dezvoltarea dinţilor, cât şi pentru creşterea sănătoasă a copilului. Este important să se evite aportul suplimentar de zahăr, băuturile dulci (sau acidulate) din comerţ, caramelele şi alte bomboane care rămân lipite pe dinţi. Copilul poate primi desert, însă în porţie unică, după masa de prânz şi nu între mese ori ca recompensă.

Din păcate, odată dezvoltată, caria nu poate fi vindecată, ci doar se poate complica. Din fericire există specialişti care pot trata rapid această problemă şi care pot oferi părinţilor informaţii avizate, pentru a preveni reapariţia acesteia..

7 intrebari pentru medicul dentist pediatru

Despre santatea dintilor copiilor - parintii au multe intrebari iar specialistii de la De4kids - le raspund mai jos cu mult drag. Asadar, iata 7 intrebari pentru medicul dentist pediatru si raspunsurile oferite de acesta.

Citeste mai departe: 7 intrebari pentru medical dentist
  

Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:

De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii  

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2019

sursa datelor la baza infograficului:
site-ul www.100deromani.ro
100 DE ROMÂNI este un proiect care urmărește măsurarea și îmbunătățirea indicatorilor României conform cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Proiectul a fost inițiat de Ambasada Sustenabilității în România și este susținut de Lidl România.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII