Ce cred părinții despre durerile de cap ale copiilor și care pot fi cauzele?

Ce cred părinții despre durerile de cap ale copiilor și care pot fi cauzele?

În contradicție cu ce cred majoritatea persoanelor, durerile de cap afectează oamenii de toate vârstele, inclusiv peste 10% dintre copiii școlari(iiiii).

Aproximativ 70% dintre copiii de vârstă școlară suferă de durere de cap cel puțin o dată pe an. Unul din patru dintre acești copii suferă de dureri de cap recurente, iar aproximativ 10% dintre copiii de vârstă școlară suferă de migrene(iv).

Medicii spun că durerile de cap dese și migrenele, se numără printre cele mai frecvente dureri ale copiilor si totuși, aceasta problemă atrage, surprinzător, puțină atenție din partea comunității medicale(v).

Conform unui studiu realizat in Comunitatea Desprecopii.com, mulți părinți consideră durerea de cap este o condiție ce apare doar la adulți. Și, în multe cazuri, deoarece mulți copii se plâng mai des de dureri de cap în timpul anului școlar, părinții cred că aceasta este doar o scuză pentru a scăpa de școală sau de teme.

Adesea, adevărata problemă, spun doctorii, o reprezintă schimbările în programul de somn al copilului, inclusiv trezitul devreme și o ora târzie de culcare din cauza studiului, precum și săritul peste micul dejun. Deshidratarea și schimbările meteorologice, pot declanșa la rândul lor dureri de cap sau migrene.

Tot conform studiului Desprecopii.com, părinții spun că și-ar dori să găsească mai mult suport la medici, medici care să ia în serios durerile de cap ale copilului.

Există peste 100 de tipuri de dureri de cap clasificate(vi), iar medicii pot stabili un diagnostic punând întrebări și efectuând un examen.

Desprecopii.com recomandă să nu tratăm cu indiferență durerea de cap a copiilor.

Membrii comunității de părinți Desprecopii, ne împărtășesc din experiența lor:

“Băiețelul unei prietene acuza dureri puternice de cap care îl făceau apatic și 'molicel'. A luat niște antibiotice pentru răceală, s-a ameliorat, apoi durerile au revenit. În urmă unui RMN au descoperit o sinuzita cronicizată care în mod normal la copii așa mici nu ar trebui să apară. L-au operat de polipi și în timpul operației au 'urcat' și la sinusuri care erau pline de puroi. În urma operației și tratamentului medicamentos, copilul e super-ok. Durerile de cap nu erau însoțite de nici un alt simptom la momentul când au descoperit sinuzita.” spune Laura25.

“Până luna trecută aproape tot timpul se plângea de dureri de cap... de-a lungul timpului i-am făcut și o radiografie de sinusuri, fără mers la oftalmolog, dar luna trecută am descoperit (sper că aceasta să fi fost cauza) o otită seroasă” spune Mămica lui Theo.

Factorii care pot cauza durerile de cap la copii

Durerile de cap sunt cauzate de o combinație de factori genetici și influențe din mediul înconjurător. Dacă un copil are dureri de cap frecvente, întrebați și alți membri ai familiei dacă au astfel de dureri. S-ar putea să vă surprindă răspunsul lor.

"Și pe puștiul meu cel mic îl doare capul...de vreo un an! Cel puțin o dată pe săptămâna îl doare capul. Trece cu tratament. La început medicul mă tot întreba dacă a avut în ultima lună vreo răceală...ceva. Până la urmă se pare că mă moștenește cu migrene. Oricum, insist și continuăm cu analize și teste..." spune anya.

De asemenea, știm că anumiți oameni sunt predispuși la dureri de cap și că anumiți factori pot fi declanșatori. De pildă stresul, problemele de somn, vremea și menstruația.

Sfaturi pentru părinți

Majoritatea copiilor se vor plânge de o durere de cap la un moment dat în viața lor. De fapt, mulți oameni nu înțeleg că și copiii pot avea dureri de cap.

Există multe dezinformări în legătură cu durerile de cap, astfel obținerea unui tratament adecvat la momentul potrivit este importantă.

Sursa:

(iiiii) Proiectul Goldilocks, Raportul Mamei. Sondaj administrat unui număr de 3.200 de mame din Regatul Unit și Rusia. Martie 2011
(iv) Ghid de încredere privind durerea de cap pentru părinți și îngrijitori [accesat în septembrie 2018] la https://www.migrainetrust.org/living-with-migraine/coping-managing/young-sufferers/guide-for-parents-and-carers/
(v) Angela Roth-Isigkeit, Ute Thyen, Hartmut Stöven, Johanna Schwarzenberger și Peter Schmucker. Durerea la copii și adolescenți: restricții în traiul zilnic și factorii de declanșare Pediatrics 2005; 115; e152 DOI: 10.1542/peds.2004-0682
(vi) Conform WebMD sunt peste 150 de tipuri de dureri de cap clasificate Sursa: https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-basics#1

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente