Mai au copiii timp de joacă? De ce este joaca atât de importantă pentru ei?

Mai au copiii timp de joacă? De ce este joaca atât de importantă pentru ei?

Tot mai mulți părinți se concentrează asupra educației timpurii a copiilor, dar mulți dintre ei uită de importanța jocului, care este o parte esențială a copilăriei. Ca urmare, părinții riscă să neglijeze dezvoltarea emoțională și socială a copiilor lor.

Nimic nu este mai frumos și mai natural decât un copil care se joacă

Totuși, în zilele noastre, joaca în aer liber este o activitate pe cale de dispariție. Un articol din 2011 al revistei American Journal of Play, notează că timpul liber pentru copii, neprogramat, a scăzut constant în ultimul secol.

Când copiii se joacă, cel mai probabil au parte de o joacă structurată, ca de exemplu întâlniri de joacă cu alți copii. Peter Gray, autorul acestui articol, un emerit profesor de psihologie la Boston College - SUA, declară că declinul jocului liber este "cel puțin parțial, deoarece adulții exercită un control din ce în ce mai mare asupra activităților copiilor", comportament familiar multor părinți.

Părinții și profesorii care reduc timpul de joacă al copiilor nu o fac din răutate, chiar dacă asta este uneori impresia copiilor. Ei cred că într-o lume tot mai competitivă, copiii nu mai au timp suficient să copilărească și să se joace liber.

Mulți copii sunt prea ocupați pentru a mai avea timp de joacă

Restricționarea timpului de joacă nu ajută copiii în nici un fel. Joaca liberă nu este doar un lucru pe care copiii îl adoră pur și simplu, este ceva esențial pentru ei. Joaca ține copiii activi din punct de vedere fizic, îi ajută să își mențină greutatea sub control, reduce schimbările de dispoziție, stresul și chiar anxietatea, toate acestea reprezentând riscuri în apariția durerilor de cap.

DA - Programul încărcat poate da dureri de cap copiilor

Cefaleea este cea mai frecventă durere de cap în rândul copiilor. Aceasta este cauzată de stres, un program prea încărcat și prea puțin timp liber în care copiii să se destindă și să fie complet relaxați.

Copiii trebuie să rămână copii

Majoritatea părinților planifică tot mai multe activități pentru copii, gândindu-se că îi vor ajuta să-și construiască abilități, pentru a avea succes mai târziu în viață. Dar un program prea aglomerat poate avea un efect dăunător asupra stării lor generale și limitează oportunitățile pentru dezvoltarea fizică, emoțională și socială, atat vitale.

Ca părinți, pur și simplu, trebuie să oferim copiilor timpul liber de care au atât de mare nevoie.

Iată câteva sfaturi pentru a vă încuraja copilul să se bucure de timpul liber în fiecare zi:

• Lăsați copiii să se plictisească, fiindcă atunci sunt cei mai creativi și mai deschiși pentru a explora lucruri noi.
• Transformați sarcinile zilnice în joacă.
• Sugerați copilului să exploreze o locație interesantă din apropierea casei.
• Încurajați joaca cu alți copii, fără prezența constantă a unui adult.
• Încurajați copilul să aibă o aventură non-digitală activă - chiar dacă asta înseamnă doar o plimbare în jurul blocului cu bicicleta.
• Timpul liber și joaca sunt vitale și ajută copiii să învețe, să gestioneze stresul, evitând astfel durerile de cap și posibila apariție a anxietății.
• Fiți un bun exemplu și arătați-i copilului cât de important este timpul neplanificat - citiți-i o carte sau faceți o plimbare neplanificată în parc.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente