Migrena la copil: simptome și cauze

Migrena la copil -  simptome și cauze

Migrena este foarte diferită de durerea de cap „simplă” (cefaleea), atât în ceea ce privește simptomele, cât și în privința cauzelor.

Simptome

Migrena se manifestă prin durere pulsatilă, senzație de lovire sau de lovituri de ciocan, iar mișcarea poate intensifica durerea.

Atacurile de tip migrenă pot fi însoțite de greață și vărsături. În plus, mulți pacienți afectați sunt sensibili la lumină, sunet/zgomot, mirosuri și sunt cuprinși de o stare de rău generală.

Migrena poate varia de la câteva ore la câteva zile. Unii oameni (până la 30% din pacienți) prezintă simptome specifice înainte de a simți durere, cum ar fi tulburări vizuale (fulgere de lumină, vedere încețoșată), amețeală, simptome paralitice sau tulburări senzoriale (aura). Mai rar, pot apărea simptome precum amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor, tulburări de vorbire.

Simptomele migrenei sunt uneori interpretate drept simptome ale altei boli. De exemplu, persoanele care prezintă tulburări vizuale pe lângă durerile de cap tind să consulte mai întâi oftalmologul. Acest lucru face adesea dificilă diagnosticarea migrenei.

Cauze

Originea migrenei nu poate fi întotdeauna determinată exact. Cu toate acestea, factorii genetici par să joace un rol important. Persoanele care au un istoric de migrenă în familie (mai ales migrenă cu aură) sunt mai predispuse la migrene decât persoanele care nu au un astfel de istoric.

Există diverși factori declanșatori care pot facilita debutul unui atac de migrenă:

• stres
• lipsa de somn
• lumină puternică, orbitoare
• încărcare fizică puternică
• fluctuații ale nivelurilor de hormoni
• suprasolicitare (utilizarea excesivă a calculatorului, a televizorului sau a telefonului mobil)
• condițiile meteorologice
• mese neregulate

Cei care suferă de migrenă în mod frecvent vor recunoaște din propria experiență factorii care o declanșează și pe care ar trebui să îi evite, iar păstrarea unui jurnal al durerii poate ajuta, de asemenea, la identificarea factorilor declanșatori, care nu erau cunoscuți anterior.

Cum afectează migrena viața de zi cu zi a unui copil?

Migrenele pot avea un impact important asupra vieții copilului. Pe lângă durerile fizice și disconfortul cauzat de acestea, unele simptome ale migrenelor pot fi destul de înfricoșătoare, mai ales când se produc pentru prima dată.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente