Efectele varicelei asupra fatului si viitoarei mame

Efectele varicelei asupra fatului si viitoarei mame

Efectele varicelei asupra fatului si viitoarei mame

Este important de stiut ca cei mai multi bebelusi se nasc sanatosi chiar daca mamele lor se imbolnavesc de varicela in timpul sarcinii.

Totusi, varicela contractata la inceputul sarcinii poate infecta fetusul si poate provoca defecte congenitale grave, brate si picioare anormal de mici si deformate, cicatrici ale pielii, probleme cu ochii, retard mental, nastere prematura si moarte timpurie; aceasta boala rara, dar devastatoare este numita sindromul varicelei congenitale.

veti citi
Virusul varicelei poate afecta si adultii iar la ei boala este mai severa
Varicela si fatul din burtica
Varicela si femeia insarcinata
Prevenirea expunerii la varicela in timpul sarcinii

Virusul varicelei poate afecta si adultii iar la ei boala este mai severa

Foarte multi oameni cred ca virusul varicelei (care provoaca varsatul de vant) este specific copilariei, ceea ce nu este surprinzator daca ne gandim ca infectia afecteaza mai mult copiii. Dar varicela (sau varsatul de vant) poate afecta si adultii, iar cand acest lucru se intampla, boala este mult mai severa decat la copii si poate avea consecinte mult mai grave in timpul sarcinii.

Varicela contractata la inceputul sarcinii poate infecta fetusul si poate provoca defecte congenitale grave, brate si picioare anormal de mici si deformate, cicatrici ale pielii, probleme cu ochii, retard mental, nastere prematura si moarte timpurie; aceasta boala rara, dar devastatoare este numita sindromul varicelei congenitale.

Varicela si fatul din burtica

Varicela in prima jumatate a sarcinii

Este important de stiut ca cei mai multi bebelusi se nasc sanatosi chiar daca mamele lor se imbolnavesc de varicela in timpul sarcinii. Totusi, varicela contractata la inceputul sarcinii poate infecta fetusul si poate provoca defecte congenitale grave, brate si picioare anormal de mici si deformate, cicatrici ale pielii, probleme cu ochii, retard mental, nastere prematura si moarte timpurie; aceasta boala rara, dar devastatoare este numita sindromul varicelei congenitale.

Daca mama contracteaza varicela in timpul sarcinii, viitorii parinti trebuie sa discute cu obstetricianul despre variantele pe care le au.

Varicela la finalul celui de-al treilea trimestru de sarcina

Daca viitoarea mama face varicela oricand in intervalul cu cinci zile inainte pana la doua zile dupa nastere, virusul poate fi transmis bebelusului, ducand la imbolnavirea sa grava. Bebelusilor care se afla in aceasta situatie li se administreaza de obicei la nastere o doza de anticorpi impotriva varicelei (imunoglobulina varicela-zoster - varicella-zoster immunoglobulin - VZIG), pentru a impiedica o potentiala infectie.

Efectele generale ale bolii grave cand mama e insarcinata

La fel ca in cazul oricarei alte boli grave, daca o mama insarcinata se imbolnaveste grav de varicela, boala ei poate afecta negativ fetusul in mod indirect, ca rezultat al nivelului scazut de oxigen matern, de exemplu, sau al stresului indus de travaliul prematur.

Varicela si femeia insarcinata 

Cine si ce risca?

Intrucat majoritatea adultilor au avut varicela in copilarie, este neobisnuit ca o femeie insarcinata sa mai faca boala. Numai circa 5 la suta dintre femei sunt expuse in prezent acestui risc.

Totusi, o femeie aflata la varsta la care poate naste copii si care nu stie daca a avut boala ar trebui sa faca testul. Daca este expusa riscului, poate face vaccinul anti-varicela pentru a se proteja impotriva unei infectii din timpul sarcinii. Daca problema imunitatii se pune abia atunci cand femeia este deja insarcinata si a fost expusa virusului varicelei, testele de sange pot determina daca este necesara administratrea unui tratament.

Citeste Vaccinul impotriva varicelei si sarcina

De obicei, nici macar femeile care nu isi amintesc sa fi avut varicela au avut boala, informatie care reiese in urma analizelor (poate au avut o forma usoara, care a trecut neobservata), deci nu risca sa se imbolnaveasca in timpul sarcinii.

Cititi si  Neplaceri de-ale sarcinii...  

Nota: Este foarte important ca femeile si copiii care pot fi infectati cu vericela sa evite sala de asteptare a medicului. Acolo pot intalni mame care nu sunt imune si ar putea contracta o infectie in urma unei astfel de expuneri. Daca se pune problema expunerii la varicela in timpul sarcinii, un telefon la medic este modul cel mai sigur de a incepe evaluarea riscurilor si procedurile de tratament.

Prevenirea expunerii la varicela in timpul sarcinii

Daca o femeie fara imunitate fata de boala este expusa la varicela in timpul sarcinii, de obicei i se face o injectie cu VZIG, ce contine anticorpi impotriva varicelei. VZIG nu garanteaza evitarea infectarii, insa poate reduce gravitatea simptomelor.

Efecte secundare ale infectiei cu varicela in timpul sarcinii

Imbolnavirea de varicela in timpul sarcinii nu este un lucru bun. Sarcina slabeste sistemul imunitar al femeii, afectand capacitatea organismului de a lupta cu anumiti virusi, cum este si virusul varicelei. Din acest motiv, femeile insarcinate se pot imbolnavi foarte grav si chiar pot muri din cauza infectiei. Daca o femeie insarcinata se imbolnaveste de varicela, boala se poate raspandi catre plamani , ducand la pneumonie, o boala care ii poate pune  viata in pericol.

 Cititi: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Deoarece boala poate fi atat de grava, femeile insarcinate care fac varicela sunt adesea internate in spital pentru a fi puse sub observatie si tratament. In afara de tratarea expunerii la varicela prin injectarea de anticorpi VZIG, asa cum am mentionat deja, pot fi administrate medicamente antivirale create pentru tratarea infectiei propriu-zise, medicamente considerate de specialisti ca sigure in timpul sarcinii.

Citeste si Varicela in sarcina: riscuri,vaccinare si precautii

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Material revizuit de Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2020

referinte: WebMd

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. carmen
    carmentrimis la 3/1/2014

    As avea o intrebare. Sunt insarcinata in 14 saptamani iar fetita mea tocmai a contactat varicela. Eu am avut aceasta boala la 19 ani. Imi afecteaza sarcina?

    Raspunde la acest comentariu
  2. carmen
    carmentrimis la 26/12/2013

    As avea o intrebare. Sunt insarcinata in 14 saptamani iar fetita mea tocmai a contactat varicela. Eu am avut aceasta boala la 19 ani. Imi afecteaza sarcina?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Mihaela Negrea
    Mihaela Negreatrimis la 31/10/2010

    Foarte interesant acest articol, desi mi se pare destul de infricosator. Eu fac parte din acel procent de 5% dintre femei care am facut varicela exact atunci cand nu trebuia - eram gravida in 12-13 saptamani. La sfatul ginecologilor am pastrat sarcina si am o fetita perfect normala de care sunt foarte mandra.Din cate am citit chiar daca as fi facut vaccinul impotriva varicelei inainte de sarcina efectul lui nu e garantat pentru toata viata. Dupa nastere am vrut sa-i administrez fetitei mele acest vaccin, insa doctorita neonatoloaga mi-a spus ca nu e necesar deoarece ea a dezvoltat anticorpi impotriva varicelei cand era in burtica. Desi a intrat in contact cu alti copii bolnavi de varicela, ea nu a avut boala.Multa sanatate!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII