Sunt copiii ocupați cu prea multe activități extrașcolare?

Sunt copiii ocupați cu prea multe activități extrașcolare?

Un nou studiu sugerează că părinții trebuie să aibă in vedere timpul pe care îl petrec copiii făcând activități extrașcolare, cum ar fi lecții de muzică sau activități la cluburi sportive.

Constatările, publicate în ziarul englez Sport, Education and Society, dezvăluie cererea socială presantă, de participare a copiilor la activități organizate și modul în care aceasta pune o presiune fără precedent asupra familiilor.

Cercetătorii afirmă că un program de activități extrașcolare nu exercită presiuni excesive doar asupra relațiilor și resurselor de familie, ci poate să afecteze atât dezvoltarea cât și bunăstarea copiilor.

Activități precum sportul, lecțiile de muzică sau dans, sunt recompensatoare pentru copiii de toate vârstele. Cu toate acestea, dacă ei sunt implicați în prea multe activități extrașcolare, acestea ar putea să își piardă beneficiile, iar copiii ar putea suferi de stres și dureri de cap din cauza oboselii.

Potrivit studiului, cererea în creștere de implicare a copiilor în activități extrașcolare este de fapt dăunătoare.

Stresul și un program încărcat pot crește frecvența durerilor de cap la copii

Fiți atenți la lucrurile ce ar putea cauza stres în viața copilului, cum ar fi dificultatea de a face față școlii, relațiile tensionate cu colegii și chiar activitățile extrașcolare. Găsiți modalități de a oferi copilului timp liber de joacă și relaxare. Dacă durerile de cap ale copilului sunt legate de anxietate sau depresie, luați în considerare discuția cu un consilier.

De unde știți că programul copilului este prea încărcat?

Părinții se întreabă adesea dacă și cum își dau seama că volumul activităților extrașcolare este prea mare pentru un copil. Dezvoltarea intereselor în afara școlii, cum ar fi artele, muzica și sportul, pot ajuta copilul să învețe și să se dezvolte. Dar câte activități sunt prea multe? Dr. Jerry Bubrick, psiholog clinic la Institutul Child Mind din SUA, are un calcul destul de simplu pentru "cât de mult este prea mult": Are copilul timp să își facă temele? Doarme cel puțin 8 ore în fiecare noapte? Petrece suficient timp cu familia și prietenii? Are timp de joacă? Dacă răspunsul este "nu" la unul sau mai multe dintre aceste întrebări, atunci este prea mult.

Adresați-vă și următoarele întrebări:

Simțiți că sunteți prea ocupați? Aveți timp pentru alți membrii ai familiei?
 Copilul doarme suficient? Adoarme la ore nepotrivite vârstei? Are cearcăne, pare deseori obosit și acuză dureri de cap?
 Performanțele școlare sunt în scădere?
 Refuză să meargă la anumite activități? Se bucură când se anulează un curs?
 Aveți timp să vă bucurați de mesele în familie?
 Are copilul timp suficient pentru a se juca (în casă și afară)? Joaca este cea mai importantă activitate non-academică din viața copilului. Dacă activitățile îi ocupă tot timpul necesar pentru joacă, este o problemă. Joaca liberă nu include timpul petrecut în fața unui ecran.

Dacă multe dintre aceste întrebări v-au generat îngrijorări, atunci este timpul să găsiti o balanță între timpul petrecut cu activitățile extrașcolare și joaca liberă.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente