Ce tipuri de dureri de cap pot avea copiii?

Ce tipuri de dureri de cap pot avea copiii?

Copiii suferă de dureri de cap mai des decât credeți, dar ei nu știu ce să facă atunci când se confruntă cu ele. Iată mai jos o serie de tipuri de dureri de cap și cum puteți să le identificați.

Nu toate durerile de cap sunt la fel

Distingem două tipuri de dureri de cap: dureri de cap primare, care nu au nicio cauză fizică evidentă, durerea fiind singura acuză. Atunci când durerea de cap apare ca un simptom, fiind o consecință a unei boli existente, atunci se numește durere secundară sau de consecință.

Durerile de cap pot avea așadar cauze diferite și se pot manifesta sub diverse forme. Cu toate acestea, cefaleea de tip tensional și migrenele sunt cele mai frecvente forme de durere de cap.

[Citește aici care sunt cauzele stresului și durerilor de cap în rândul elevilor]

Cefalee de tip tensional - copilul se plânge ca și cum capul ar fi strâns într-o menghină…

Deoarece durerea de cap indusă de tensiune este atât de comună, se mai numește durere de cap „simplă”.

Cefaleea de tip tensional este caracterizată de durere ușoară sau moderată, senzație de compresie sau tragere, care afectează întregul cap și de obicei începe din zona umărului sau gâtului.

Există pacienți care se simt ca și cum capul lor este ținut într-o menghină, alții ca și cum ar purta o cască prea strâmtă. Spre deosebire de migrenă, cefaleea de tip tensional nu are, de regulă, simptome care o însoțesc, cum ar fi greața sau vărsăturile, iar hipersensibilitatea la lumină sau sunet apare foarte rar.

[Citește aici despre cefaleea de tip tensional: cauze, simptome, ameliorarea cefaleei]

Migrena - copilul se plânge ca și cum are o furtună puternică în cap...

Migrena este foarte diferită de durerea de cap „simplă”, atât în ceea ce privește simptomele, cât și cauzele.

Atacul de migrenă se manifestă prin durere pulsatilă, senzație de lovire sau de lovituri de ciocan. Atacă sub calota craniană, adesea într-o singură emisferă a capului (emisfera cerebrală). Mișcarea poate intensifica durerea. Atacurile de migrenă pot fi însoțite de greață și vărsături. În plus, mulți pacienți afectați sunt sensibili la lumină, sunet, zgomot, mirosuri, și sunt cuprinși de o stare generală de rău.

Durata unui atac poate varia de la câteva ore la câteva zile. Simptomele migrenei sunt uneori interpretate drept simptome ale unei altei boli existente.

[Citește aici despre migrenă: cauze, simptome, ameliorarea cefaleei]

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente