Alăptarea și co-sleepingul: de ce alăptarea poate deveni mai usoară iar bebe poate dormi mai bine
Alăptarea și co-sleepingul se sprijină reciproc. Comoditatea alăptării prin co-sleeping pe timpul nopții este un motiv principal pentru care mămicile aleg să doarmă cu bebelușul lor. Iată care sunt riscurile co-sleepingului și cum se poate face în siguranță.
Iată tot ce trebuie să știi despre alăptare și co-sleeping, și de ce această practică poate face alăptarea mai ușoară, iar pe bebe să doarmă mai bine.
veti citi:
Alăptarea și co-sleepingul (sau alăptarea bebelușului care doarme in același pat cu mami)
Co-sleepingul poate încuraja alăptarea și poate lungi somnul atât pentru bebe cât și pentru mami
Dar, atenție la pericolul de SIDS (sindromul mortii subite a sugarului)
Co-sleepingul în bazinet
Despre co-sleeping
Cum crește bebelușul in primele 12 luni de viață
Alăptarea și co-sleepingul (sau alăptarea bebelușului care doarme in același pat cu mami)
Multe mamici se pregatesc pentru venirea pe lume a bebelusului crezând ca bebelusul va dormi in pătutul frumos care il asteapta incă de pe vreme cand era in burtica la mami. Insa, realitatea transformă situatiile si multi bebelusi isi petrec noptile in pat cu mami. Adica fac co-sleeping cu mami.
Desigur, co-sleepingul nu functioneaza bine pentru toti bebelusii in timp ce pentru alti bebelusi, co-sleepingul pare sa fie singurul mod de a dormi linistit noaptea. Sfatul nostru de la Despreocpii - este: e bine ce il face fericit pe bebe. Daca bebe doarme bine in patut, să doarma in patut, dacă bebe si mami sunt mai odihniti dacă bebelusul doarme cu mami, așa e cel mai bine.
Co-sleepingul poate încuraja alăptarea și poate lungi somnul atât pentru bebe cât și pentru mami
Bebelușii trebuie să fie hrăniți în timpul nopții și multe mamici chiar atipesc usor cand își hrănesc bebelușul. Deci, teoretic, co-sleepingul ajută la minimizarea întreruperii somnului atât pentru o mamă și pentru copilul ei.
Altfel spus, alăptarea și co-sleepingul se sprijină reciproc. Comoditatea alaptarii din co-sleeping pe timpul noptii este chiar motivul pentru care mamicile aleg ca bebelusul sa doarma cu bebe. Iar, tinand cont de faptul ca somnul bebelusului este deseori o problemă in primele 8 luni, atunci nu putem decat sa incurajm un somn mai linistit pentru bebelus.
Studiile arată ca mamicile care au facut co-sleeping cu bebelusul - tind să alăpteze o perioada mai indelungată si să mențină alăptarea exclusivă mai mult decât mamicile care nu fac co-sleeping.
Dar, atenție la pericolul de SIDS (sindromul morții subite a sugarului)
Riscul cel mai mare este de sufocare al bebelusului, vorbim despre SIDS (moartea subita a sugarului) - adica in timpul somnului, sa fie strivit sau sufocat din lipsa spatiunui. Desi o mamă care doarme cu bebelusul său are un instinct puternic de aparare al bebelusului, ramane totusi un risc. In general, mamica își îndoaie instinctiv picioarele, completând spațiul de protecție din jurul copilului, făcând imposibilă o altă persoană să se rostogolească pe copil fără să intre în contact cu picioarele ei. Co-sleepingul este riscant daca in acelasi pat mai doarme o persoana (tati de exemplu).
Organizatii de renume, precum Asociatia Americana de Pediatrie (AAP) si Protectia Consumatorului din Statele Unite, sustin ca lasandu-ti bebelusul sa doarma in patul tau apare riscul de SIDS (sindromul mortii subite a sugarului). Insă exista modalitati de a dormi in conditii de siguranta impreuna cu bebelusul.
Co-sleepingul în bazinet
Definitiile pentru conceptul de co-sleeping variaza – nu inseamna intotdeauna impartirea patului cu bebelusului. Sa ai copilul in aceeasi camera cu tine sau intr-un patut atasat langa patul tau (considerat co-dormit intr-o suprafata separata), ambele variante sunt considerate a fi co-sleeping. In timp ce AAP nu recomanda sa lasi un copil sub varsta de 1 an sa doarma in patul tau, recomanda ca sugarul sa doarma intr-un patut sigur sau intr-un bazinet langa tine, ca o modalitate de reducere a aparitiei riscului SIDS. Aici am gasit la Emag multe modele de bazinete.
Comanda-ti de la Emag un bazinet pentru co-sleeping - aici sunt multe modele
Despre co-sleeping mai poti citi
Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite
Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri
Impartirea patului sau camerei cu copilul: pro si contra
Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
referinte: Revista Pediatrics 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII