Cand concurenta intre frati depaseste limitele. Iata cum putem actiona - sfatul psihologului

Cand concurenta intre frati depaseste limitele. Iata cum putem actiona - sfatul psihologului

Cand concurenta intre frati depaseste limitele. Iata cum putem actiona - sfatul psihologului

Concurenta si rivalitatea intre frati si surori: o situatie frecvent intalnita in familiile cu mai multi copii, dar care este in acelasi timp normala.Dar ce facem daca aceasta "lupta" reciproca devine un fenomen zilnic?

Cum ne asiguram ca in familie e liniste si gelozia nu este exagerata? Cititi mai departe...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Lupta mutuala
Motive de cearta intre frati
Diferenta de varsta intre frati
Diferenta de caracter
Asemanari de caracter
Alte motive
Sfaturi
7 sfaturi de solutionare a conflictelor intre frati

Daca in familia voastar apare un nou mic membru al familiei (un bebelus), acest lucru inseamna o mare schimbare pentru copil. Nu numai ca spatiul familial devine mai animat, insa copilul trebuie sa imparta atentia mamei si tatalui cu altcineva. Cu consecinta posibila: concurenta reciproca.

Lupta mutuala

Unii copii sunt in mod natural mai predispusi la gelozie decat altii. Prin urmare, difera de la o familie la alta daca exista o lupta reciproca la domiciliu. Din momentul nasterii, unii copii sunt gelosi pe atentia pe care o primeste celalalt copil. Probabil ca se vor obisnui cu asta, iar situatia se va imbunatati mai tarziu. In cazul altor copii, gelozia vine in prim-plan la o varsta mai tarzie.

De exemplu: daca unul dintre copiii dumneavoastra primeste un compliment pentru comportamentul sau si altul nu. Sau cand ziua de nastere a unui copil inseamna o multime de cadouri, iar pentru celalalt nu. Copilul dumneavoastra poate fi, de asemenea, gelos pe atentia pe care o primeste fratele sau sora lui, se poate simti lipsit de atentie la randul sau, si poate incepe sa reactioneze.

Un pic de "lupta" reciproca si gelozie este normala si sanatoasa in cadrul unei familii cu mai multi copii. Pe de alta parte, daca se intampla zilnic, poate provoca neliniste si insecuritate. Atunci este timpul sa tragem un semnal de alarma, si sa acordam mai multa atentie situatiei.

Motive de cearta intre frati

De ce copiii tai se cearta tot timpul? Motivele variaza foarte mult. Lupta pentru lucrurile mici, precum "a juca impreuna, a imparti impreuna", este foarte normala. Lupta zilnica nu contribuie la o atmosfera buna in familie. Dar de unde provin aceste tulburari?

Diferenta de varsta intre frati

Diferenta de varsta poate fi un factor care contribuie suplimentar la aceasta situatie. Un copil este mai mare decat altul, si prin urmare, sa aiba voie la mai multe decat cel mai mic. De exemplu: cel mai mare dintre voi primeste bani de buzunar si poate cumpara o jucarie frumoasa, in timp ce copilul mai mic nu. O lupta competitiva apare deoarece un copil poate fi mai avansat in dezvoltarea sa, fizic si mental, decat celalalt.

Diferenta de caracter

Tulburarile pot fi, de asemenea, cauzate de o diferenta in caracterul copiilor dumneavoastra. Fiecare copil are propria personalitate unica. Astfel, personalitatile se pot ciocni intre ele. Se poate intampla, de asemenea, ca un copil sa fie mai competitiv decat celalalt. Ca rezultat, un copil poate fi constant ocupat cu: cine este mai rapid, mai bun, mai inteligent, mai mare, etc., in timp ce celuilalt s-ar putea sa-i lipseasca aceasta trasatura de caracter, si sa devina nesigur de tot ceea ce nu poate face (inca).

Asemanari de caracter

Sau poate ca copiii dumneavoastra sunt foarte asemanatori. Se poate intampla ca acestia, de asemenea, sa se joace cu aceleasi lucruri si sa aiba aceleasi prieteni, hobby-uri si interese. In consecinta, s-ar putea sa intre in mod regulat in conflict unul cu celalalt. Chiar daca le plac aceleasi lucruri, ei ar putea simti ca au prea putin "spatiu" sa faca ce le place. Cu frustrare si cearta ca rezultat.

Alte motive

De asemenea, verificati intotdeauna daca nu sunt alti factori implicati. De exemplu, daca este vorba de agresiune sau hartuire la scoala? Sau poate ca copilul dumneavoastra imita aspectele negative din videoclipurile sau filmele pe care le vizioneaza? Poate ca este bolnav sau ca il deranjeaza ceva, ceea ce il face sa se comporte in acest mod? Puteti solicita, de asemenea, o discutie cu invatatoarea/profesorii sai, si sa intrebati despre situatia sa in clasa.

Sfaturi

 Daca intre copii exista gelozie si competitie exagerata, acest lucru poate provoca tensiuni in familie. incercati sa limitati dimensiunile acestei situatii cu ajutorul acestor sfaturi:

 Nu intrati prea adanc in aceste dispute, si mai ales nu incurajati paratul. Atat timp cat alegeti partea persoanei care paraste, veti alimenta automat concurenta si disputa dintre copii.

 Analizati cu atentie ceea ce se intampla cu adevarat si ascultati pozitia ambilor copii.

 Concentrati-va pe aspectele pozitive. Oferiti copiilor un compliment daca se bucura sa se joace impreuna, si incercati sa ignorati comportamentul negativ si lupta reciproca cat mai mult posibil.

 Nu interveniti prea repede, mai intai observati daca copiii pot rezolva impreuna situatia. Daca ameninta insa sa degenereze, ii ajutati in mod natural sa gaseasca impreuna o solutie.

 Copiii reusesc sa gaseasca impreuna o solutie? Complimentati-i pentru comportamentul lor. Astfel stimulati un contact propice intre copii, si ii invatati cum pot iesi dintr-o situatie.

 Planificati-va in mod regulat timp de calitate unu-la-unu cu copiii dumneavoastra. Copilul se va bucura de atentia deplina pe care o primeste. Cu siguranta, pentru copiii care sunt foarte aproape unul de altul in fiecare zi, un timp "separat" unul de celalalt, poate fi binevenit.

 Lasati-i sa faca ceva distractiv, unde trebuie sa lucreze impreuna pentru un rezultat bun. Un fel de team building pentru copii. De exemplu, ganditi-va la un joc de mini golf sau fotbal. Parintii sunt o echipa, iar copiii formeaza echipa adversa. Vedeti cine castiga!

 Nu incercati sa comparati copiii intre ei, ci concentrati-va pe calitatile si talentele fiecarui individ. Dati fiecarui copil timpul sa se dezvolte in ritmul propriu.

 Potriviti activitatile comune cu interesele diferite ale copiilor. Uneori puteti alege ceva ce-i place unuia dintre ei, alta data, celuilalt. Alternati aceasta practica.

7 sfaturi de solutionare a conflictelor intre frati

Asa cum exista familii in care fratii si surorile se inteleg armonios, exista si familii in care acestia se cearta continu intre ei. Neintelegerile intre frati apar de obicei atunci cand unul dintre copii incearca din rasputeri sa atraga atentia parintilor. Copiii in general, au sentimentul ca nu primesc in egala masura cu ceilalti frati atentie din partea parintilor, si din acest motiv folosesc (involuntar) diverse tactici ca sa se faca remarcati.

Cum putem solutiona aceste conflicte? Cititi mai departe...    

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.

In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII