Cutremur in lumea modei – manechinele private de Photoshop?

Cutremur in lumea modei...

Cutremur in lumea modei...

  • In ultimii ani Photoshopul a devenit un instrument indispensabil in publicitate, efectele sale miraculoase aducand schimbari importante in tot ceea ce tine de promovarea imaginii. Pentru vedetele din lumea modei si nu numai, magia Photoshopului contribuie actualmente substantial la reteta succesului.

In ultimii ani Photoshopul a devenit un instrument indispensabil in publicitate, efectele sale miraculoase aducand schimbari importante in tot ceea ce tine de promovarea imaginii. Pentru vedetele din lumea modei, a muzicii sau a filmului si mai ales pentru marile companii care se folosesc de imaginea lor in promovarea propriilor produse, magia Photoshopului contribuie actualmente substantial la reteta succesului.
 
Departe de a mai fi un secret, faptul ca toti producatorii de publicitate folosesc diverse programe computerizate pentru a modifica spoturile sau fotografiile din campaniile pe care le creeaza, constituie, in ultima vreme, un subiect de actualitate in universul publicitar. In 2009 toata lumea a remarcat faptul ca Sharon Stone nu este deloc „naturala” in reclama pentru Dior sau ca stralucirea parului Laetitiei Casta nu se datoreaza atat ingredientelor miraculoase ale produselor L’Oréal, cat mai ales magiei Photoshopului. Faptul a trecut insa drept o minciuna tolerata, de care toti potentialii cumparatori ai produselor respective sunt constienti.

Succesul campaniilor a generat insa numerose comentarii negative chiar printre colegii de breasla, comentarii referitoare la faptul ca acest gen de publicitate este inselatoare. Acesta pare sa fie motivul pentru care, de curand, la initiativa deputatului francez Valerie Boyer, a fost propus un proiect de lege privind modificarea fotografiilor de orice natura (publicitare, artistice, etc) prin diverse programe. Legea nu prevede interzicerea utilizarii unor astfel de programe, ci propune prezenta obligatorie a unei etichete cu mentiunea „Retusat”, acolo unde este cazul. Desi inca nimeni nu s-a plans de faptul ca publicitatea care utilizeaza in mod excesiv mijloacele electronice creeaza constant iluzii superevelor dornice sa atinga perfectiunea, proiectul de lege, aflat inca in stadiul embrionar, a suscitat deja numeroase reactii.

Problema este insa mult mai complexa decat pare la prima vedere. Si asta pentru ca exista deja cazuri in care folosirea Photoshopului a devenit o adevarata arta a timpurilor moderne. Acestea ar trebui sa fie separate de celelalte situatii, in care programele informatice sunt folosite pentru a retusa in mod grosolan imagini care nu au nimic de a face cu realitatea, menite sa pacaleasca potentialii clienti ai unor companii. Este o adevarata placere sa privesti capodopere electronice, create de designeri cum sunt Mert & Marcus, Annie Leibovitz sau Steven Meisel, care nu urmaresc sa falsifice realitatea in scopuri comerciale, ci, mai curand sa lucreze fotografiile asemeni pictorilor care se joaca pe panza.

Plasarea unei etichete regelementate de lege pe astfel de creatii, artistice pana la urma, ar diminua in mod cert efectul lor estetic. E drept ca in cazul altor „capodopere”, privitorul ar descoperi cu placere dezvaluirea retusurilor, iar in unele situatii acest lucru ar determina o reglare a efectelor publicitare (e suficient sa ne gandim la fotografiile inselatoare ce insotesc produsele de slabit). Diferenta intre aceste categorii este insa adesea greu de facut si o lege care sa trateze in mod diferentiat produsele vizuale pare cel putin la fel de controversata ca si una care sa le trateze in mod egal.

Redactiile marilor reviste de moda au deja opinii diferite referitoare la acest proiect de lege care, pentru unele dintre ele, s-ar putea sa aiba consecinte negative. Unii il considera benefic, altii considera ca oricum, folosirea Photoshopului ar trebui sa fie in limitele bunului simt, iar altii sunt de parere ca astfel de decizii ar trebui sa apartina exclusiv celor care fac si prelucreaza fotografiile si nicidecum guvernului.

Pana la potentiala adoptare a legii, care, daca va fi pusa in practica, va produce cu siguranta efecte variate in lumea modei, poate ca toti cei implicati ar trebui sa mediteze asupra faptului ca lucrurile trebuie privite nuantat. Si asta pentru a evita inlocuirea unui exces cu altul.

 Forum unde comentam cu placere

 Moda si Fitze...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. adrienne12
    adrienne12trimis la 5/11/2010

    O corectie: Annie Leibovitz si Mario Testino nu sint designeri ci fotografi pentru revista Vogue.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII