De ce copilul știe atat de puține cuvinte?

De ce copilul stie atat de putine cuvinte?

De ce copilul știe atat de puține cuvinte?

De ce copilul nu vorbește incă? De ce stie atât de puține cuvinte? Nu există cauze clare pentru e explica de ce un copil nu vorbește încă la doi sau trei ani. Mulți profesioniști etichetează toți copiii pe care îi evaluează ca „întârziați”, când de fapt nu sunt încă siguri care este problema exactă. 

Copilul tău are o intârziere de comunicare sau o tulburare de vorbire? Iată ce trebuie să știi... 

veti citi
Intârzierile de limbaj și comunicare la copil
De ce copilul nu vorbeste incă?
Intârziere de dezvoltare sau tulburare de limbaj?
Tipuri de intarzieri in comunicare si tulburari de vorbire la copii
Intârziere de dezvoltare sau tulburare de vorbire?
Diagnosticarea unei probleme de limbaj
Cum să dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante
Despre dezvoltarea vorbirii la copil

Intârzierile de limbaj și comunicare la copil

Există milioane de copii in intreaga lume cu tulburări de vorbire sau de limbaj. În general, parintii incep de devina nelinistiti despre cantitatea si calitatea limbajului copilului lor in jur de varsta de 2,5-3 ani.  Insa, de multe ori se mint cu faptul ca e OK - desi ar trebui sa isi evalueze copilul la un logoped mai devreme.

Cand specialistii evaluaeaza un un copil, după ce se confirma suspiciunile părinților că există o problemă de dezvoltare a limbajului la copil, următoarea întrebare este de obicei o versiune a lui „De ce?”

De ce copilul nu vorbeste incă?

Nu exista cauze clare pentru e explica de ce un copil nu vorbește încă la doi sau trei ani. Mulți profesioniști etichetează toți copiii pe care îi evaluează ca „întârziați”, când de fapt nu sunt încă siguri care este problema exactă. Adesea este dificil să identifici un diagnostic exact în prima vizită sau două (sau 10!) cu un copil, dar există multe dificultăți comune de comunicare în această grupă de vârstă. Mai intai, trebuie insa stabilit daca este vorba despre o intarziere sau o adevarata tulburare de vorbire.

Intârziere de dezvoltare sau tulburare de vorbire?

Să lămurim, de asemenea, diferența dintre termenii „întârziere de dez” și „tulburare de limbaj”.

Întârzierea înseamnă că există doar o problemă cu rata de dezvoltare. Abilitățile sunt pe cale de dezvoltare dar procesul este mai lent decât atunci când alți copii. De cele mai multe ori (cu excepția cazului în care un profesionist utilizează greșit terminologia), o „întârziere de dezvoltare” implică faptul că există o așteptare rezonabilă ca un copil să poată „recupera”. Intervenția, indiferent dacă este mai informală acasă cu părinții care se angajează să implementeze noi strategii sau indiferent dacă este mai formal cu înscrierea unui copil în servicii de terapie, cu siguranță ajută la creșterea probabilității de îmbunătățire.

Când există o tulburare, înseamnă că dezvoltarea este oarecum atipică. Rata poate fi, de asemenea, lentă, dar sunt prezente anomalii care nu sunt observate la copii cu abilități în curs de dezvoltare. Tulburările, prin natura lor, sunt mai grave decât întârzierile și justifică întotdeauna o intervenție profesională. De exemplu, autismul nu este o întârziere de dezvoltare, ci o tulburare de dezvoltare.

Tipuri de intârzieri in comunicare și tulburari de vorbire la copii

La aceasta pagina, Tipuri de intarzieri in comunicare si tulburari de vorbire la copii -  veti gasi o listă cu cele mai frecvente tipuri de tulburări de vorbire și diagnostice asociate cu probleme de limbaj de vorbire pediatrice, cu o explicație de bază pentru fiecare. Vă rugăm să vă amintiți că aceasta este o listă de diagnostice specifice de limbaj de vorbire și nu neapărat o etichetă medicală sau educativă. De exemplu, un copil diagnosticat cu autism poate prezenta caracteristici de apraxie, un copil cu sindrom Down poate avea disartrie, un copil cu dislexie poate avea și o tulburare de procesare auditivă, etc.

Diagnosticarea unei probleme de limbaj la copil

Diagnosticul limbajului poate fi doar o parte a unei afecțiuni care afectează imaginea de dezvoltare a copilului în general, sau ar putea fi singura problemă cu care se confruntă un copil.

Exista multe cazuri de copii ai căror părinți i-au dus la o evaluare de limbaj pentru ceea ce credeau că este o întârziere de vorbire sau de limbă, când de fapt copiii lor prezentau întârzieri și în alte domenii de dezvoltare. Acest lucru se întâmplă și cu alte discipline.

Terapeuți fizici și ocupaționale adesea sfârșesc prin a-i referi pe copii pentru evaluarea comunicării atunci când părinții au căutat inițial ajutorul lor pentru ceea ce presupuneau că este doar „mersul târziu” sau „dificultate cu hrănirea”, fără să-și dea seama că copilul lor era în urmă și în alte zone.  Mulți copii cu dificultăți de dezvoltare au probleme care se suprapun domeniile motor, social, cognitiv, adaptativ și de comunicare.

Când aveți îndoieli, faceți o evaluare a dezvoltarii copilului la un specialist.

Asigurați-vă că întrebați profesionistul dacă există și alte probleme de dezvoltare. Mai degrabă știi și, mai devreme, cu atât mai bine. Toate cercetările actuale ne spun că intervenția timpurie oferă copilului cea mai bună șansă de a minimiza dificultățile pe termen lung.

Așteptarea până la vârsta școlară a copilului dvs. pentru a vedea dacă va „depăși” o problemă îl pune într-un dezavantaj grav, mai ales când vine vorba de dificultăți de comunicare.

Cum să dezvolti vorbirea și limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante

Ni se spune mereu sa nu comparam copii. Sunt diferiti si toti procedeaza in felul lor, in timpul liber. De fapt, nu toti copii sunt gata sa invete acelasi lucru, in acelasi timp, in acelasi mod. - spune Kathy B. - un celebru psiholog pediatru american.

Cu toate acestea, cunoscand si intelagand toate aceste lucruri, atunci cand fiul meu nu comunica verbal intr-un mod similar cu cel al surioarei lui, recunosc ca m-am simtit ingrijorata. Am procedat la fel. I-am citit de la nastere (mult), am vorbit si am comunicat constant. Am facut sunete, rime, cantecele si ne-am jucat impreuna. Dar, spre deosebire de sora lui, el nu a ales o comunicare verbala naturala si a refuzat sa imite sunetele sau sa incerce cuvinte noi.

Comunicarea sa non-verbala a fost la inaltime si a fost intotdeauna capabil sa obtina ce a vrut, (ceea ce este incurajator), dar limbajul oral nu a fost ceva ce a venit cu usurinta la el. Iata 10 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte limbajul verbal prin joc

Despre dezvoltarea vorbirii la copil, mai poti citi

Ce este un logoped si care este rolul sau in problemele de vorbire ale copilului

Tipuri de intarzieri in comunicare si tulburari de vorbire la copii

Baietii vorbesc mai tarziu decat fetele

Copilul vorbeste prea putin: ce e de facut?

 autor: redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte: Psychology Today, teachmetotalk.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Lore
    Loretrimis la 27/4/2023

    Bună ziua Am un băieÈ"ºel de 6 ani cu care fac terapie încă de la vârsta de 4 ani,am fost È™i la specialist cu el È™i mi-a spus ca nu are autism doar o întârziere de vorbire din cauza faptului ca a fost născut prematur. Ma înÈ"ºeleg cu el perfect È™tie tot doar ca nu È™tie încă sa-mi povestească ,nu înÈ"ºelege uneori dacă ii folosesc anumite cuvinte mai grele Absolut tot l-am învaÈ"ºÃ„Æ’t,nu face crize,nu ma supăra chiar e cuminte dar sunt sigura ca trebuie sa ma duc cu el la un alt specialist sa ne dea niÈ™te vitamine sau sa ne înveÈ"ºe cum sa reuÈ™im sa ajungem È™i noi la nivelul copiilor de vârsta lui. Merge la grădiniÈ"ºa nu face crize în gălăgie (chiar ii place),nu-l deranjeza sa-l scot din mediul lui(ii place) se orientează în trafic,È™tie unde stam,e tare isteÈ"º, învaÈ"ºÃ„Æ’ repede,doar ca tot ca nu povesteÈ™te È™i are momente în care dacă ii zic ceva parca nu ma înÈ"ºelege,trebuie sa ma fac înÈ"ºeleasă. Sper ca m-am făcut înÈ"ºeleasă. Ce as putea sa fac,ce ma sfătuiÈ"ºi?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII