Când telefonul este mai important decât timpul petrecut cu copilul tău: impactul negativ asupra comunicării și a dezvoltării copilului - 5 consecințe

Cand telefonul este mai important decat timpul petrecut cu copilul tau -  impactul negativ asupra comunicarii si a dezvoltarii copilului - 5 consecinte

Când telefonul este mai important decât timpul petrecut cu copilul tău: impactul negativ asupra comunicării și a dezvoltării copilului - 5 consecințe

Copiii mici sunt strâns legați de atenția părinților lor. Depind de acea atenție pentru supraviețuirea lor, desigur, dar și pentru dezvoltarea lor socială și emoțională.

Mai multe studii recente arată că pagubele pe care le pot face părinții atunci când sunt prezenți fizic, dar distrași și mai puțin responsabili deoarece își petrec timpul pe dispozitivele media, sunt imense. Iata cum afecteaza prea mult timp pe telefon comunicarea si dezvoltarea copilului tau: 5 consecinte

- veți citi:
Mamele care își petrec timpul pe smartphone au copii mai negativi și mai puțin rezistenți
Copiii se simt neimportanți și trebuie să concureze cu smartphone-urile pentru atenția părinților
Atenția parentală distrasă dăunează dezvoltării sociale / emoționale a copiilor
Utilizarea telefonului mobil interferează cu parentingul sănătos
Copiii se simt triști, supărați și singuratici atunci când părinții folosesc telefoane mobile

Cand telefonul este intre tine si copilul tau: impactul negativ asupra comunicarii si a dezvoltarii copilului - 5 consecinte serioase

Studiul nr. 1: Mamele care își petrec timpul pe smartphone au copii mai negativi și mai puțin rezistenți

Într-un studiu, publicat în Dezvoltarea Științei, sugarii și copiii mici de la șapte luni la doi ani, au fost evaluați pentru temperament, implicare socială, explorare. Cercetătorii au raportat că, acești copiii au manifestat mai multă suferință și au mai puține șanse de a-și explora mediul, când mamele lor foloseau telefoanele mobile.

Copiii mici ale căror mame au raportat o utilizare obișnuită mai mare a dispozitivelor media în afara laboratorului, au arătat mai multă negativitate și o redresare emoțională mai mică atunci când mamele lor au oprit telefoanele. Cercetătorii au concluzionat: „Ca și alte forme de retragere maternă și de neresponsabilitate, utilizarea dispozitivelor mobile poate avea un impact negativ asupra funcționării social-emoționale a sugarului și a interacțiunii părinte-copil.”

Studiul nr. 2: Copiii se simt neimportanți și trebuie să concureze cu smartphone-urile pentru atenția părinților

Într-un mare studiu internațional pe șase mii de copii între opt și treisprezece ani, 32% au raportat că se simt „neimportanți” atunci când părinții își folosesc telefoanele mobile în timpul mesei, conversațiilor sau alte perioade. Copiii au raportat că concurează cu tehnologia pentru atenția părinților. Peste jumătate dintre copiii studiați au spus că părinții lor petrec prea mult timp la telefoane.

Studiul nr. 3: Atenția parentală distrasă dăunează dezvoltării sociale / emoționale a copiilor

Cu toate acestea, un alt studiu major, pe șobolani, a arătat și modul în care atenția parentală distrasă dăunează dezvoltării bebelușilor, în special capacitatea lor de a procesa plăcerea și de a se implica în activități sociale. Puii de șobolan crescuți de mame distrase au primit altfel ceea ce aveau nevoie pentru a prospera. Au obținut o greutate normală și au petrecut aceeași perioadă de timp cu mamele lor ca bebelușii crescuți în mediul normal. Cercetătorii au observat, însă, că urmașii adolescenți care au fost crescuți de mame distrase au consumat mai puțină soluție de zahăr și au petrecut mai puțin timp jucându-se, decât șobolanii crescuți de mame a căror atenție nu a fost distrasă.

Ceea ce diferă a fost tipul de atenție pe care l-au primit de la mamele lor. Mamele distrase tind să fie mai puțin previzibile, mai puțin fiabile și mai puțin atente. Cercetătorii au concluzionat că îngrijirea maternă fragmentată și haotică perturbă dezvoltarea creierului, ceea ce poate duce la tulburări emoționale mai târziu în viață. „Avem nevoie de predictibilitate și consecvență pentru ca sistemul emoțional să se dezvolte”, scriu ei. Aceiași cercetători își aplică acum descoperirile pe șobolani, în studiile la oameni.

Studiul nr. 4: Utilizarea telefonului mobil interferează cu parentingul sănătos

Un medic pediatru și colegii săi au devenit suficient de îngrijorați de părinții care folosesc telefoanele mobile și își ignoră copiii, încât au înființat un studiu pentru a evalua prevalența acestui comportament la restaurantele fast-food. Mulți părinți au scos un dispozitiv media imediat ce s-au așezat la masă. Cei mai mulți care l-au folosit în timpul mesei, apar adesea mai absorbiți de smartphone-urile lor decât de proprii copii.

Acești cercetători au descoperit că, copiii ai căror părinți erau absorbiți de dispozitivele media, aveau mai multe șanse să acționeze prost sau să fie zgomotoși. Mulți părinți de pe telefoanele mobile erau iritabili și nerăbdători, ceea ce a dus doar la un comportament mai rău. Ei au observat că utilizarea telefonului mobil interferează cu parentingul sănătos. Copiii, scriu ei, „învață urmărindu-ne, cum să purtăm o conversație, cum să citim expresiile faciale ale altor persoane. Și dacă acest lucru nu se întâmplă, copiii vor avea lipsuri ale reperelor importante de dezvoltare”.

Studiul nr. 5: Copiii se simt triști, supărați și singuratici atunci când părinții folosesc telefoane mobile

Un alt cercetător a intervievat o mie de copii cu vârste cuprinse între patru și optsprezece ani, întrebându-i despre utilizarea dispozitive mobile a părinților. Ea a raportat că mulți dintre copii s-au descris că fiind „triști, furioși și singuri” atunci când părinții lor erau pe dispozitivele media. Câțiva copii mici au raportat că au deteriorat chiar sau ascuns telefoanele mobile ale părinților.

Acesta a fost un studiu de interviu, astfel că cercetătorul nu a putut determina cu exactitate modul în care deconectările digitale ar putea afecta un copil pe termen lung. Dar ea a aflat suficiente lucruri pentru a concluziona că părinții ar trebui să se gândească de două ori înainte de a deschide un dispozitiv mobil atunci când sunt alături de copiii lor. Ea a spus: „Ne comportăm în moduri în care, cu siguranță, le spunem copiilor că ei nu contează, că nu sunt interesanți pentru noi."

În cele din urmă, copiii prosperă atunci când primesc o atenție consistentă, de încredere, concentrată, iubitoare. Utilizarea unui smartphone atunci când sunteți cu un copil este o formă de retragere psihologică și de non-sensibilitate. Nu vorbim despre starea telefonului la 100 la sută din timp - mai degrabă 90%. Este bine să răspundeți la un text urgent sau să efectuați un apel rapid, mai ales dacă acesta include copilul dumneavoastră.

Dar, pe cât posibil, când ești cu copilul tău, fii alături de el 100%. Lasă telefonul și alte dispozitive electronice. Bucurați-vă de scurtul moment pe care îl aveți impreună.

 

Programul de detoxifiere digitala ce ar trebui urmat de fiecare familie

Pentru multe familii, smartphone-urile, tabletele si alte dispozitive reprezinta o parte normala a vietii de zi cu zi. Copii observa cand adultii sunt fascinati de dispozitivele lor, isi verifica in mod constant e-mailul, scriu sau citesc prin intermediul acestora mai mult decat interactioneaza cu copii lor. Astfel, cei mici sfarsesc prin a se simti neglijati si simt ca poarta o lupta pentru a obtine timpul si atentia parintilor. Mai departe...

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII