Iată de ce a fi părinte inseamnă să spui și NU și să le ceri și lucruri pe care nu vor să le facă...

Iata de ce a fi parinte inseamna sa spui si NU si sa le ceri si lucruri pe care nu vor sa le faca...

Iată de ce a fi părinte inseamnă să spui și NU și să le ceri și lucruri pe care nu vor să le facă...

Copiii sunt prea mici pentru a înțelege că nu orice lucru bun pare bun la momentul respectiv. Dar, dragostea nu este doar despre a-i face pe „fericiți” pe copilașii noștri, ci și despre a face ceea ce este mai bine pentru copiii noștri.

Iată un mic slalom printre 11 comportamente (aparent) crude de-ale părinților... dar pline de bunătate.

- veți citi:
Meseria de parinte nu este pentru cei cu inima slabă
Când spui "NU"
A-i determina să facă lucrurile pe cont propriu
 Igiena
Hrănirea copiilor cu legume
Monitorizarea timpului petrecut în faţa ecranului
Aplicarea consecințelor
 Impune împărţirea lucrurilor
Copilul tău are prea multe jucării?
Ora de somn
A-i învăţa să termine ceea ce au început
A-i învăţa să stea liniştiţi ocazional
Dragostea nu este doar despre a-i face pe „fericiți”, ci și despre a face ceea ce este mai bine pentru  copiii nostri

Orice parinte este rău uneori, prin ochii copilului său..

Orice parinte stie ca odraslelor nu nu le place să facă anumite lucruri. Aşa este, nu? Sigur că da. Vor există multe dăţi în care vei face ceva pentru binele copiilor, însă lor nu le va plăcea. Iar atunci, lor li se va părea crud din partea ta ceea ce faci, dar, gândind în ansamblu... tu ai facut ce era mai bine pentru ei.

Poate că doar eu gândesc aşa, dar de la maternitate mi-am dat seama că gesturile mele amabile pot fi percepute de alții ca acte de cruzime. M-am gândit întotdeauna la mine ca la o persoană destul de drăguță, până când copiii mei au reacționat cu lacrimi şi crize la cele mai ciudate lucruri. De multe ori mă opresc și mă întreb: „Sunt o mamă rea?”

De pilda, copil fiind - mi se parea ca mama mea este rea pentru ca insista sa imi fac temele pentru acasa. Si sa citesc in vacanta. Asta spre deosebire de alti parinti ai prietenilor mei din vecini, care nu isi obligau niciodata copiii sa faca asa ceva. E drept, mai tarziu am inteles ca mama imi facea un bine. Eu am mers mai departe la facultate, acei copii vecini ai copilariei mele, au renuntat rapid la studii si nu prea s-a ales mare lucru de viata lor.

Meseria de parinte nu este pentru cei cu inima slabă

Când copiii sunt mici, ei sunt foarte afectați de alegerile și comportamentele noastre parentale. Şi ei sunt încă prea mici pentru a înțelege că nu orice lucru bun pare bun la momentul respectiv. Lor nu le pasă de mâine, de săptămâna viitoare sau de anul viitor. Ei sunt interesaţi de momentul prezent. Le pasă de această clipă. Ei sunt interesaţi ca tu să le oferi ceea ce îşi doresc.

Iar acest lucru este firesc. Până la urmă, ei sunt copii mici.

Uneori vei face alegeri care par crude, dar care sunt chiar pline de bunătate. Majoritatea sunt de tipul „asta mă doare pe mine mai mult decât pe tine”. Și aminteşte-ţi că a-i face pe copiii noștri suficient de furioși pentru a avea o criză de isterie nu este întotdeauna un lucru rău. Pentru ei sau pentru noi. Fără alte detalii, 10 comportamente parentale care par crude, dar sunt pline de bunătate.

1. Când spui "NU"

Nimănui nu-i place să i se spună nu, acest lucru este firesc naturii umane. Există unele idei cum că ar trebui să limităm cât de des le spunem copiilor noștri "nu". Cred cu tărie că direcționarea în pozitiv este adesea mai eficientă decât evidenţierea negativului. Cu toate acestea, există multe situații în care trebuie să le spunem copiilor noștri "nu". Acest lucru nu îl facem pentru a fi noi în super control sau dictatori, ci pentru siguranța și bunăstarea lor.

Dacă nu vă ascultă când îi spui „nu-ţi lovi sora”, probabil că nu va asculta nici când îi vei spune „nu traversa strada fără să te asiguri”. O mare parte din zilele noastre sunt pline de libertate și joc, dar, pentru binele lor, este important să învețe să asculte de „nu”.

De citit pe larg De ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii

2. A-i determina să facă lucrurile pe cont propriu

„Nu face niciodată pentru un copil ceea ce un copil poate face de unul singur.”

Este bucuria și privilegiul unei mame să-și iubească copiii, făcând lucruri pentru ei. Cu toate acestea, vine un moment în care facerea lucrurilor pentru copiii noștri atunci când ei le pot face singuri, devine o greşeală. De fapt, stima de sine şi încrederea în sine a copiilor cresc atunci când se văd capabili să contribuie. Copiii mei îmi cer de multe ori să fac lucruri simple pentru ei, iar eu le răspund prin a-i instrui cu drag cum pot face ei înșiși acel lucru fără ajutorul meu. Dacă tot nu o pot face, le spun că sigur îi voi ajuta. Aproape întotdeauna se grăbesc să finalizeze singuri sarcina.

3. Igiena nu se negociaza

“Nuuuu dus, nuuuu baie! ”
"Nu-mi place acea pastă de dinți, mami!"
„Nu mă șterge pe față!”
„Nu vreau să-mi tai unghiile de la degete. Fără asta!”

Poate naiv, am presupus că copiii vor aprecia toate eforturile noastre de a-i păstra curaţi. Oh, ei sunt curaţi după ce este completă sesiunea de tortură de dezbrăcare şi spălare sau după tortură de tăiere a unghiilor, lucruri pentru care fac mare tam-tam. Există anumite practici pe care le facem de mai multe ori pe parcursul zilei pentru propria lor sănătate (baia, ștersul, spălatul, periajul, curățarea). Poate fi o luptă obositoare, dar trebuie purtată.

4. Hrănirea copiilor cu legume

Copiii mei nu sunt mâncători pretenţioşi, dar asta nu înseamnă că fac un dans al fericirii atunci când văd brocoli sau conopidă pe farfuriile lor și că se luptă pentru resturi. Dieta este un factor important în comportamentul copiilor, obiceiurile de somn, sănătatea și dezvoltarea sa.

Sigur că vor supraviețui şi cu cartofi prăjiţi şi crochete de peşte, dar obiceiurile pe care le formăm în copilărie și nu numai, le vor păstra pe viaţă. Dacă facem din alimentația sănătoasă o prioritate (îmi place regula 80/20), copiii vor beneficia în mai multe moduri decât îţi poţi imagina.

5. Monitorizarea timpului petrecut în faţa ecranului

Chiar și copiii care iubesc se se joace in aer liber pot fi de obicei convinși să stea în fața televizorului sau in fata smarfonului ca niște zombi. Dar, de cele  mai multe ori, 30 de minute se transformă într-o oră care se transformă în 3 ore. Televiziunea în sine nu este un lucru oribil, dar experții și părinții sunt de acord că prea mult timp petrecut la televizor stă în calea altor activități care vor oferi un beneficiu mai mare copiilor noștri. Televizorul le fură timpul necesar pentru că imaginațiile lor să înflorească, să citească cărți, să se joace cu frații sau să se implice în jocuri creative.

Nu te simți vinovat dacă ai tăi copii se uită la televizor din când în când. Dar nu te simți vinovat nici atunci când îl oprești. Citeste cum sa pui limite aici Copilul si televizorul - cat de mult strica?

6. Aplicarea consecințelor

Există acea perioadă imediat după un comportament, când ne simțim fericiți să disciplinăm sau să stabilim o consecință logică. Apoi, după ce a trecut ceva timp și totul revine la normal, există dorința de a face paşi înapoi. Sau poate exista dorința de a ne salva copiii de la a simți orice consecință negativă a acțiunilor lor.

Este tendința noastră naturală ca mame să ne protejăm copiii de orice este neplăcut sau dăunător. Însă protejarea copiilor de consecințe neplăcute cu siguranţă nu este utilă pe termen lung.

7. Impune împărţirea lucrurilor

Am citit o postare pe net despre motivul pentru care împărţirea lucrurilor nu este întotdeauna ceva ce ar trebui să solicităm și sunt de acord cu multe părți ale articolului respectiv. Dar, de asemenea, cred că în cadrul unei familii împărţirea este esențială. Nu ai 4 (schimbă cifra în funcţie de câţi copii ai) din fiecare jucărie, carte sau ținută astfel încât toată lumea să aibă acces egal la tot.

Dacă ai o insa singură jucărie de un anumit fel, atunci ea trebuie să circule. Doar pentru că iubeșți cu adevărat dinezaurul albastru nu înseamnă că îl poți ascunde în camera ta, astfel încât fratele tău să nu se poată juca vreodată cu el. Dacă nu implementăm cel puțin un anumit nivel de împărţire, vom crește copii egoişți.

8. Copilul tău are prea multe jucării?

Copilul tău are prea multe jucării? Avand prea multe jucării poate fi coplesitor pentru un copil, deci ar fi benefic să reduceți periodic numărul jucăriilor pe care le are copilul la dispozitie.

Când copiii au mai puține jucării în jurul lor, timpul lor de joc tinde să fie mai interesant și mai fericit. Iată cum poti ști dacă al tău copil are prea multe jucării și cum va trebui să rezolvi situația citeste in continuare aici.

9. Ora de somn

Voi afirma acest lucru ca fiind realitate și nu îmi trimite mesaje de ură. Copiii nu știu întotdeauna ce este bine pentru ei. Desigur, ei știu ce le place, ce vor și ce îi face fericiți sau nefericiți. Dar ei nu înțeleg imaginea de ansamblu. Cel puțin, nu copiii mici. Copiii tăi ar putea să lupte împotriva somnului de amiază şi a orei de culcare de seară.

În efortul de a întârzia inevitabilul, ei ar putea încerca să te angajeze în 45 de minute de întrebări și răspunsuri, în timp ce încerci să scapi din camera lor seara. Vor avea o isterie delirantă, cu cearcăne mari, spunându-ţi că nu sunt obosiți. Desigur, îngeraşii noştri dulci nu vor să se oprească din joacă pentru a se odihni! Însă privarea de somn nu este o metodă de tortură fără rost. Oamenii trebuie să doarmă. Citeste mai multe detalii utile aici De ce este atat de importanta ora de culcare a copiilor

10. A-i învăţa să termine ceea ce au început

Am arătat mai demult cât de important este să creștem oameni care duc lucrurile la bun sfârşit. Este mult mai ușor să începi ceva decât să îl vezi până la finalizare. Acest lucru nu este ceva care să vină în mod natural și trebuie învățat. Copiii vor scoate un joc întreg, se vor juca două minute, apoi se vor muta la altceva. Dacă le permiţi, vor sări de la o activitate la alta, fără a finaliza nimic.

Desigur, nu ar trebui să le înăbușim creativitatea sau curiozitatea. Dar, prieteni, nu este chinuitor să ceri copiilor tăi să termine un joc înainte să înceapă altul. Este, până la urmă, un joc conceput pentru plăcerea lor.

11. A-i învăţa să stea liniştiţi ocazional

Există multe idei si variante de parenting în acest sens si sunt si educatori care sustin ca un copil poate invata si daca nu sta linistit la scoala, de pilda... Hm...
Totuși, a sta liniștit și calm este un semn al autocontrolului și cred că este important să depunem eforturi pentru a-i ajuta pe copiii noștri să înveţe sa stea in scaun sau sa stea linistiti din cand in cand. Autocontrolul care le permite să stea liniştiţi timp de cinci minute pentru a citi o carte este același autocontrol care îi va împiedica să alerge în trafic atunci când le spui „opriți-vă!”

Dragostea nu este doar despre a-i face pe „fericiți”, ci și despre a face ceea ce este mai bine pentru  copiii nostri

Așa că dată viitoare când copilul tau te va privi cu acea privire induiosatorare si iti va spune ca esti o REA ... (sau ca tati e RAU) să ştii că acest comportament este doar de scurtă durată. Atunci când luăm alegeri pentru binele copiilor noștri - chiar dacă ei nu văd asta la momentul respectiv - efectele pozitive vor depăși răul. Iubește-i, îmbrățișează-i, pupă-i și spune-le că îi iubești până la lună și înapoi. Acordă-le atenție și timpul tău și permite-le să-și împărtășească emoțiile. Dragostea nu este doar despre a-i face pe ceilalți „fericiți”, ci și despre a face ceea ce este mai bine pentru ei.

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti. Citeste mai departe...

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Alexia B, o mămică românca din Belgia
material postat initial pe blogurile de pe Comunitatea Desprecopii
Toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII