Copilul si televizorul - cat de mult strica?
Televizorul face parte din inventarul casnic al aproapei fiecare case din ziua de azi. Si, nu numai atat. Ii acordam si prea mult timp. Dar, cum ne asiguram ca nu expunem copilul la prea multa cultura televizata si mai ales, cum il aparam de invazia de violenta, prost gust si vulgaritate ce vine in valuri pe undele televizate? Iata sfatul de la Desprecopii:
in acest articol veti citi mai multe despre:
Foarte multe emisiuni de televiziune au ca public tinta copiii
Desenele animate si multe dintre emisiunile pentru copii sunt pline de imagini violente
Privitul la televizor poate da dependent
Nu folositi televizorul pe post de babysitter
Cateva aspecte pozitive ale privitului la televizor dar sunt atat de putine incat merita sa le mentionam
Sfatul de la Desprecopii: Nu va grabiti sa deschideti televizorul
Foarte multe emisiuni de televiziune au ca public tinta copiii
Multe dintre acestea par a fi educative. Dar cand este momentul potrivit sa va lasati copilul la televizor si ce ar trebui sa stiti mai exact pe aceasta tema?
Pentru ca in fiecare casa exista cel putin un televizor si pentru ca multi dintre noi ne uitam zilnic la televizor, s-ar putea sa nu vrem sa tinem cont de ce spun expertii. Iata insa cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti. Expertii sunt de parere ca pana la doi ani, copii percep televizorul ca pe un amalgam de culori imagini si zgomote, greu de urmarit.
Bebelusii nu inteleg mare lucru din ce vad. Pentru ca o imagine TV dureaza intre 5 si 8 secunde, cei mici nu au destul timp sa priceapa exact ce se intampla pe ecran.
Desenele animate si multe dintre emisiunile pentru copii sunt pline de imagini violente
Daca vi se pare greu de crezut acest lucru, e de-ajuns sa treceti in revista intr-o sambata dimineata canalele pentru copii. Realismul din desenele animate de astazi au depasit violenta de tip Bugs Bunny. Multe dintre emisiunile pentru copii sunt de fapt versiunile animate ale unor filme de actiune pentru adulti. Expunerea la acest tip de imagini mareste riscul de desensibilizare a copiilor la violenta si induce agresivitate.
Copiii iau lucrurile exact asa cum le vad. Nu pot face diferenta intre imaginar si real, si interpreteaza ceea ce vad la TV ca si cum ar fi realitatea imediata. Cercetarile au demonstrat ca multi copii cred ca personajele de desene animate traiesc in televizor. Asta poate denatura intelegerea lumii inconjuratoare si felul in care ei pricep conceptul de bine si rau. Le poate insufla ideea ca traiesc intr-o lume infricosatoare, instabila si coplesitoare. Cei mici inca nu au capacitatea de a privi din perspectiva corecta ceea ce vad la TV.
Privitul la televizor poate da dependenta
Cu cat copiii se uita mai mult la televizor cu atat vor vrea sa se uite si mai mult, si mai mult, si mai mult. Pana si bebelusii sunt atrasi de televizor. Odata dependenta creata, a porni sau nu televizorul poate deveni motiv zilnic de certuri. Copiii care se uita prea mult timp la TV devin pasivi si-si pierd creativitatea naturala. In cele din urma nu mai reusesc sa-si gaseasca singuri de joaca si pierd aiurea timp pretios care ar trebui sa fie dedicat jocului, principalul mod in care copiii foarte mici invata.
Nu folositi televizorul pe post de babysitter
Uneori parintii folosesc televizorul pentru ca li se pare ca in acest fel copiii stau linistiti si cuminti. E nevoie de foarte multa vointa pentru a rezista imboldului de a-i lasa in fata televizorului care nu e nici decum bona perfecta.
Dezvoltarea fizica, mentala si emotionala din primii ani de viata este incredibila. A pierde timp in fata televizorului inseamna a renunta la timpul ce ar trebui sa fie dedicat unor activitati ce le sunt benefice pentru crestere si dezvoltare.
Copiii care se uita prea mult timp la televizor in primii ani de viata prezinta riscuri de obezitate, inadaptare sociala si comportament agresiv. De multe ori nu reusesc sa se integreze in grupele de gradinita si cu atat mai putin vor face fata la scoala. Profesorii spun ca acesti copii sunt mai putin cooperanti, au imaginatie mai saraca, nu le place sa invete si nu sunt fericiti.
Cateva aspecte pozitive ale privitului la televizor dar sunt atat de putine incat merita sa le mentionam
- Emisiunile de calitate pentru copii le pot oferi acestora cunostinte minimale despre alfabet, despre numarat si despre operatii simple de adunare si scadere, notiuni de vocabular si cate ceva fundamente stiintifice, ba chiar pot sa-i ajute sa invete mai repede sa citeasca.
- La televizor copilul poate vedea ceea ce nu vede in viata sa de zi cu zi: animale exotice, tinuturi indepartate, instrumente muzicale, monumente istorice, stiluri de viata diferite. De la televizor copilul poate afla cum este lumea dincolo de strada pe care traieste.
- Copilul poate invata de la televizor cum sa se joace cu alti copii si cateva notiuni de bune maniere. Poate afla ca nu toti suntem blonzi cu ochi albastri, ca unii oameni se deplaseaza in carucior si ca altii au nevoie de mai mult timp pentru a invata lucruri pe care ei deja le stiu.
- Selectionand cu atentie mare programele pe care copilul le urmareste, parintele poate beneficia de perioadele scurte de timp pentru a face acele lucruri ce nu pot fi facute in prezenta copilului.
Sfatul de la Desprecopii: Nu va grabiti sa deschideti televizorul
Daca va puteti abtine pana ce copilul implineste doi ani puteti considera ca i-ati oferit copilului un bun start pentru dezvoltarea sa, pentru ca inseamna ca i-ati umplut timpul cu interactiuni reale ce ii sunt extrem de necesare pentru dezvoltare. Daca va hotarati sa il lasati la televizor inainte sa implineasca doi ani, alegeti cu grija programele, limitati durata de vizionare si nu ii lasati zilnic la tv, nu transformati privitul la televizor intr-un obicei. Cu cat mai putin, cu atat mai bine. Instituiti o limita de maximi 30 de minute pe zi sau un singur episod din emisiunea preferata ca sa nu fiti tentati sa dati drumul la tv prea des.
- Inainte de a lasa copilul sa se uite la emisiune/desene asigurati-va ca va convine ce va vedea. Multe dintre emisiuni sunt complet nepotrivite pentru copii. Nu va asteptati ca un copil sa retina ceva bun dintr-o emisiune cu imagini violente sau limbaj neadecvat pentru varste mici.
- Aveti grija la ce reclame va lasati copilul sa se uite. Anumite emisiuni sunt gandite special pentru a vinde jucarii scumpe fabricate in China
- Alegeti programele gandind din perspectiva copilului. Chiar daca o emisiune vi se va parea dvs ca adult plictisitoare sau prea lenta, copilul o va recepta la nivelul lui.
- Observati reactiile copilului la ceea ce vede pe ecran. E posibil ca fantomele din Scooby Do, de exemplu, sa il sperie. Intrebati-l ce a inteles din ce a vazut.
Importanta parintilor in educatia copilului
Cercetari recente asupra dezvoltarii creierului uman au demonstrat ca parintii sunt intr-adevar primii profesori ai copiilor lor. In primii trei ani de viata ai copilului - tot ceea ce parintii fac sau nu fac in mod obisnuit se va regasi mai tarziu si in obiceiurile copiilor. De exemplu, copilul caruia i se citesc in mod curent povesti va dovedi mai tarziu un interes mai mare pentru citit.
Din pacate insa, nu prea multi parinti isi fac timp pentru a le citi copiilor povesti in fiecare zi citeste in continuare despre importanta parintilor in stimularea educatiei copilasului aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: echipa Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 6 comentarii
Dupa parerea mea astea sunt cele mai bune desene la care ar trebui sa lasam copiii
Nu ne dam seama cat de nociv este televizorul
imi place articolul .consider ca ce e prea mult strica si ca trebuie selectat cu grija continutul .insa cateodata nu avem de ales si folosim televizorul pe post de bona din pacate .din nefericire noi avem trei televizoare in casa un tatic si doi bunici ingaduitorisi (eu sunt mamica cea rea), si ghinionul ca fetitei mele (1,6 ani) ii place nespus sa vada desene animate si muzica . o fascineaza .intr-adevar de videoclipuri reusesc sa o feresc (muzica e placuta dar imaginile uneori nu prea) insa cu desenele animate e mult mai greu . cand vad ce placere ii face si cat topaie si sare si rade si imita gesturile personajelor , imi e greu sa nu o las sa le vada (e vorba de clubul lui mickey mouse ) .stiu ca nu e bine dar uneori cedez si o las cam mult si ma simt vinovata .offff .... greu e sa fii mamica ...
f bun
Nu sunt de acord...fetitei mele ii place sa se uite la
Un articol foarte folositor. Multumesc mult pentru informatii, imi sunt de folos.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII