Pericolul supra-alimentării cu lapte formula a bebelușului: 10 semne de supraalimentare și cum să eviti consecințele negative - sfatul medicului pediatru

Pericolul supra-alimentarii cu lapte formula a bebelusului: 10 semne de supraalimentare si cum sa eviti consecinte negative - sfatul medicului pediatru

Pericolul supra-alimentării cu lapte formula a bebelușului: 10 semne de supraalimentare și cum să eviti consecințele negative - sfatul medicului pediatru

Supraalimentarea înseamnă că un bebeluș alimentat cu biberonul consumă mai mult lapte (lapte matern sau formulă pentru sugari) decât are nevoie pentru creșterea și nevoile sale de energie. Supra-alimentarea cu lapte formula poate avea riscuri și consecințe negative pentru sănătatea unui bebe. Acestea includ creșterea rapidă în greutate, dezvoltarea diabetului de tip 2, dezvoltarea alergiilor alimentare, probleme digestive și reflux gastroesofagian. Este important să urmăriți semnele de sațietate ale bebelușului și să îl hrăniți în mod corespunzător, în cantități adecvate și la intervaluri regulate

→ Iată de ce bebelușul nu trebuie să bea prea mult lapte formula, cum se ajunge la această situație și ce putem face pentru a nu ii oferi mai mult laptic decât are nevoie.

veti citi;
De ce bebelușul nu trebuie să bea mai mult lapte formula decat are nevoie
Când biberonul de lapte pare a fi un bufet suedez fără limită
Ce se intamplă dacă bebelușul mănâncă prea mult lapte formula
Semne de supraalimentare ale bebelușului
Ce contribuie la supraalimentarea bebelușului?
Ce facem pentru a evita supraalimentarea bebelușului?
Cum alegem formula de lapte praf: ghid pentru mamici

De ce bebelușul nu trebuie să bea mai mult lapte formula decat are nevoie

Supra-alimentarea cu lapte poate apărea atunci când un sugar primește prea mult lapte matern sau formule de lapte într-un interval de timp scurt. În general, aceasta poate fi o problemă dacă bebelușul este forțat să bea mai mult decât are nevoie sau dacă sunt oferite mai multe mese decât sunt necesare pentru a-i satisface necesitățile nutriționale.

Supra-alimentarea cu lapte poate avea consecințe negative pentru sănătatea bebelușului, cum ar fi creșterea rapidă în greutate și dezvoltarea unor afecțiuni, precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Când biberonul de lapte pare a fi un bufet suedez fără limită

Deorece bebelusul hranit cu lapte formula (lapte praf pentru bebelusi) nu isi poate controla singur cantitate de hrana necesara, primeste prea mult lapte de la parintii sai.  In general, bebelusii alaptati nu au acest risc de supraalimentare.

Atata vreme cat bebelusul doarme bine, face pipi, este fericit si creste in greutate, totul pare sa fie ok.  Insa, daca biberonul pare a fi un bufet suedez (unde mananci cat vrei si pare ca nu se termina) bebelusul se va hrani cu mai mult decat este necesar.

Ce se intamplă dacă bebelușul mănâncă prea mult lapte formula

O cantitate excesiva de lapte formula poate avea o serie de consecinte negative. In primul rand, bebelusul va fi umflatel, si va deveni un bebelus grăsun. In burtica lui va intra mai multa hrana decat are nevoie. Despre cand un bebelus este prea gras citeste detalii aici Bebelusul gras: cand trebuie sa ne ingrijoram

Sugarii sub 6 luni (deci acei bebelusi care nu au inceput inca sa primeasca alimente solide) ar trebui sa primeasca aproximativ 120-140 ml de lapte praf per kilogram de greutate corporala, intr-o perioada de 24 de ore.  Deci, daca bebelusul cantareste 4,5 kg = ar trebui sa primeasca 540-630 ml de lapte formula pe zi.
Intr-o perioada de 24 de ore, bebelusul ar trebuie sa manance in jur de 90-120 ml la fiecare 4 ore.

In general, sugarii pana la 6 luni nu au nevoie de mai mult de 950 ml de lapte praf pe zi.

Daca bebelusul ia in greutate prea repede sau daca pare sa regurgiteze prea mult - acestea sunt semnale clare ca i se ofera mai multa mancare decat poate burtica lui sa proceseze.  Iar atunci, trebui sa ii oferiti cantitati mai mici de lapte si sa va opriti a-i mai da lapte atunci cand pare satul - nefortandu-l sa termine tot. Daca bebelusul pare agitat dupa ce mananca, poate e doar cazul ca bebe are gaze - si nu un semnal ca mai vrea sa manance.

10 Semne de supraalimentare ale bebelușului

Bebelusul câștigă greutatea mai repede decat e cazul si este peste linia medie - consulta aici graficele de crestere ale bebelusului

Reflux gastroesofagian: Consumul excesiv de lapte formula poate duce la reflux gastroesofagian (RGE) la bebeluși, care poate provoca arsuri la stomac și iritarea esofagului.

  Are opt sau mai mult scutecuri de pipi pe zi

Dezvoltarea diabetului de tip 2: Consumul excesiv de lapte formula poate crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 în copilărie și ulterior în viață.

  Are frecvente mișcări intestinale (cacuta) cu miros neplăcut

  Are flatulență extremă (ragaie)

Dezvoltarea alergiilor alimentare: Consumul excesiv de lapte formula poate crește riscul de dezvoltare a alergiilor alimentare la bebeluși.

  Regurgitarea laptelui

  Iritabilitate

  Nu doarme bine

Simptomele asociate cu alimentația excesivă sunt în mod greșit atribuite colicilor, refluxului, alergiei sau intoleranței la proteine din lapte sau intoleranței la lactoză. Ceea ce separă supraalimentarea de aceste afecțiuni este că bebelușul prezintă o creștere sănătoasă, lucru care nu apare atunci când un copil are o afecțiune netratată care implică tractul său gastro-intestinal.

Ce contribuie la supraalimentarea bebelușului?

Există mai multe motive care duc la aceasta supraalimentare printre care se numără:

►  Privarea de somn: Lipsa de somn deranjeaza echilibrul hormonal care reglează apetitul, ceea ce duce la creșterea apetitului bebelusului.

►  Interpretarea greșită a dorinței bebelușului de a suge ca foame: Bebelușii se află într-un stadiu oral de dezvoltare. Pe lângă faptul că doresc să sugă când le este foame, le place să sugă când sunt obosiți, plictisiți, inconfortabili, supărați și pur și simplu pentru că le place să sugă.

►  Un reflex activ de supt: Bebelușii nou-născuți au capacitatea limitată de a semnaliza sau de a se opri atunci când au consumat suficient lapte din cauza reflexului de supt, în special atunci când se hrănesc prea repede.

►  Alimentarea prea repede: este nevoie de timp pentru creierul nostru să înregistreze că stomacul nostru este plin. Hrănirea rapidă crește probabilitatea ca un bebeluș să înghită mai mult lapte decât stomacul său poate deține sau mai mult decât poate digera în mod adecvat sistemul digestiv imatur.

►  Asociere hrănire-somn: Un bebeluș care adoarme în mod regulat în timp ce sugă din biberon poate crede că modul în care merge la somn este cu o sticlă în gură. Aceasta înseamnă că bebelușul ar putea dori o sticlă nu numai când îi este foame, ci și când este obosit.

►   Ignorarea semnalelor ca bebelusul este satul. (alo mami, alo tati, alo buni) Satietatea înseamnă că bebelușul a avut destule. Mami sau tati sau buni ar putea încerca să constrângă sau să forțeze copilul să consume cantitatea din sticlă după ce bebelușul a semnalat că a avut destul.

Ce facem pentru a evita supraalimentarea bebelușului?

Supraalimentarea crește șansele ca un bebeluș să devină supraponderal sau obez. Creșterea rapidă în greutate la început este asociată cu un risc crescut de obezitate la vârsta adultă. Supraalimentarea este o problemă mai frecventă la bebelusii hraniti cu biberinul - în comparație cu alăptarea; cu toate acestea, subalimentația este o problemă mai gravă. Este important să nu restricționați aportul de lapte al bebelușului, ci să o susțineți pentru a-și autoregla aportul.

Răspundeți corespunzător la indiciile de hrănire ale bebelușului. Opriți-vă când bebelușul dorește să se oprească. Nu încercați niciodată să forțați copilul să manance mai mult decât își dorește
.

Cum alegem formula de lapte praf: ghid pentru mamici

Laptele formula pentru bebeluși este a doua variantă - in ordinea sănătatii - de hrană a bebelușului. Dar cum o alegem pe cea potrivită?

Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor care au decis sa isi hraneasca bebelusul cu formula de lapte praf. Pentru a putea face o alegere corecta, mamicile ar trebui sa se informeze din surse obiective si variate si ar trebui sa stie, in primul rand, care sunt tipurile de formula existente pe piata (nu ne referim aici la marci de produse, ci la tipuri, in functie de compozitia lor).
Iată un ghid util pentru mămici despre cum se alege formula de lapte praf și alte sfaturi importante.

autor: Desprecopii.com - Articol realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie Academia Americana de Pediatrie 
https://www.aap.org
Baby411.com 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII