Despre parentingul pozitiv și balanța ideală dintre fermitate și blandete - iată cum mami și tati pot face cea mai bună echipă

Despre parentingul pozitiv si balanta ideala intre fermitate si blandete - iata cu mami si tati pot face cea mai buna echipa

Despre parentingul pozitiv și balanța ideală dintre fermitate și blandete - iată cum mami și tati pot face cea mai bună echipă

La baza parentingului pozitiv stă o combinatie ideala intre blandețe si fermitate. Iar orice dezechilibru din aceasta ecuatie duce la un alt gen de parenting - fie el parenting permisiv fie parenting dur. Unii părinți sunt buni/blânzi, dar nu fermi. Alții sunt fermi, dar nu sunt blânzi. 

Despre parentingul pozitiv si balanta ideala intre fermitate si blandete vom povesti in continuare. Si iata cu mami si tati pot face cea mai buna echipa pentru a creste un copil echilibrat.

- veti citi:
Parentingul pozitiv, o combinație perfectă intre blandețe și fermitate
Opoziţiile se atrag: Când un părinte Este Blând și Celălalt Este Ferm
Importanța lui "Şi" în Blând şi Ferm
Blând Nu Este Întotdeauna Drăguţ
Bunătatea Fără Fermitate este Permisivitate
5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legătura frumoasă între părinte și copil

Parentingul pozitiv, o combinație perfectă intre blandețe și fermitate

La baza parentingului pozitiv sta o combinatie ideala intre blandete si fermitate. Iar orice dezechilibru din aceasta ecuatie duce la un alt gen de parenting, fie el parenting permisiv, fie parenting dur. Unii părinți sunt buni/blânzi, dar nu fermi. Alții sunt fermi, dar nu sunt blânzi.

Mulți părinți se învârt între cele două atitudini - sunt prea amabili până când nu își mai pot frana copiii (care dezvoltă o atitudine de aroganţă) și apoi sunt prea fermi până când nu se mai pot suporta pe ei înşişi (simţindu-se ca nişte tirani).

Opoziţiile se atrag: Când un părinte este blând și celălalt este ferm

Este interesant de remarcat cât de des se căsătoresc doi oameni cu filozofii opuse despre bunătate și fermitate. Unul are tendința de a fi puțin prea indulgent. Celălalt are tendința de a fi puțin prea strict. Apoi părintele îngăduitor crede că trebuie să fie mai indulgent pentru a compensa părintele mai strict. Ei bine, acesti doi au devenit intre timp parinti... si acum incepe misiunea cea mai grea - educatia copilului.

Părintele strict crede că el sau ea trebuie să fie şi mai strict pentru a compensa părintele indulgent - astfel încât ei se îndepărtează din ce în ce mai tare unul de celălalt și se luptă pentru cine are dreptate și cine greşeşte. În realitate, amândoi greșesc. Ideea este să fii bun și ferm în același timp.

Punerea împreună a indulgenţei şi a fermităţii poate fi o provocare pentru părinții care au obiceiul de a alege o extremă sau cealaltă.

parenting pozitiv

Importanța lui "Şi" în Blând şi Ferm

Unul dintre exemplele mele preferate de bunătate și fermitate în același timp este: "Te iubesc si de aceea răspunsul este NU".

Alte exemple:

• Știu că nu vrei să încetezi să te joci (validarea sentimentelor) Dar este timpul pentru _____
• Știu că mai degrabă te-ai uita la TV decât să-ți faci temele (arată înțelegere). Dar temele trebuie făcute mai întâi.
• Nu vrei să-ți speli dințîi sI o vom face împreună. Vrei să ne întrecem? (Redirecţionarea)
• Știu că nu vrei să iti faci ordine in camera ... Dar iti aduci aminte care a fost înţelegerea noastră? (Blând şi liniştit aşteaptă răspunsul - presupunând că ați decis împreună un acord în prealabil.)
• Nu vrei să mergi la culcare insa este ora de somn. Vrei o poveste sau două imediat ce pijamalele sunt pe tine? (Oferă o alegere?)
• Știu că vrei să continui cu jocurile video sI timpul tău s-a terminat. Poţi închide jocul acum sau mai stai doar 5 minute. (O alegere urmată de a decide ce veți face.)

Blând nu este intotdeauna Drăguţ

Pasărea mamă știe instinctiv când este timpul să-și împingă puiul din cuib, astfel încât să înveţe să zboare. Dacă nu am şti mai bine, am putea crede că acest lucru nu este foarte frumos din partea mamei pasăre. Dacă bebelușul pasăre ar putea vorbi, ar putea spune: "Nu. Nu vreau să părăsesc cuibul. Nu fi atât de rea, mamă. Nu este corect". Cu toate acestea, știm că puiul de pasăre nu ar învăța să zboare dacă mama nu îi oferă acea împingere importantă.

Blând nu este întotdeauna drăguţ. Ar fi foarte nedrept să-i permită copilului ei să fie handicapat pentru viață prin răsfățare - o nelegiuire practicată de mulți părinți astăzi.

Cred că știm cu toții greșelile făcute în numele fermității fără bunătate. Într-un cuvânt, vorbim despre pedeapsă.

Cu toate acestea, mulți nu cunosc greșelile făcute în numele bunătății, cum ar fi:

• Facerea pe plac copilului
• Salvarea copilului de responsabilităţi
• Supra-protejarea - vezi parentingul elicopter
• Răsfățarea - prin îndeplinirea oricărui "vreau"
• Microgestionarea în numele iubirii
• Oferirea de prea multe alegeri
• Asigurarea că - copiii nu suferă niciodată

Toate aceste metode de parenting creează slăbiciune.

S-ar putea să fii surprins să observi "asigurarea că copiii nu suferă niciodată" ca o greșeală făcută în numele bunătății. Următoarea poveste despre băieţel și fluture te poate ajuta să înțelegi cum salvarea copiilor de la toate suferințele creează slăbiciune.

Un băiețel se simțea rău pentru un fluture care se chinuia să iasă din cocon. El a decis să ajute fluturele şi să-l salveze de luptă. Așa că a deschis coconul pentru fluture. Băiatul a fost atât de încântat să privească cum fluturele își întinde aripile și zboară în cer. Apoi a fost îngrozit când a văzut fluturele căzând la sol și murind pentru că nu avea forța musculară să continue să zboare.

Ca și băiețelul, părinții doresc prea des (în numele dragostei) să-și protejeze copiii de lupte. Ei nu-și dau seama că ai lor copii trebuie să se lupte, să înfrunte dezamăgirea, să-și rezolve propriile probleme, astfel încât să-şi poată dezvolta mușchii emoționali și să-şi dezvolte abilitățile necesare pentru luptele și mai mari pe care le vor întâlni pe tot parcursul vieții.

Este complet normal să ne ingrijorăm pentru copiii noștri, dar in acelasi timp, această dădăcire și teamă constantă ne poate transforma in mame  obsedate de frica.  In plus, cele mai recente cercetări arată că acei copii care au părinți super grijulii (li se spune părinti elicopter) pot crește simțindu-se nepregătiți pentru maturitate. Si nesiguri pe ei.

Este important că părinții să nu-i facă pe copii să sufere, dar uneori este foarte util să le "permiți" să sufere, însă având parte de sprijinul tău.

De exemplu, să presupunem că un copil "suferă" deoarece nu poate avea jucăria pe care o dorește. Permițându-i să sufere prin această experiență o poate ajuta să-și dezvolte mușchii de rezistență. Ea învață că poate supraviețui urcușurilor și coborâșurilor vieții, conducând-o la un sentiment de capacitate și competență. Partea de susținere constă în faptul că îi validezi sentimentele, dar eviți salvarea sa.

Nu este util atunci când părinții se angajează în prelegeri, vină și rușine pentru ceea ce întâmpină copilul. "Opreşte-te din plâns şi din a acţiona ca un plod răzgâiat. Nu poţi avea întotdeauna ceea ce vrei. Crezi că eu sunt făcut din bani? Și, în plus, tot ce am primit de Crăciun au fost nuci și o portocală."

În schimb, părinții pot oferi sprijin iubitor. – “Pot să văd că acest lucru te deranjează foarte mult. Poate fi foarte dezamăgitor când nu obținem ce vrem." Ocazional. Spun "ocazional", pentru că unii părinți chiar exagerează cu validarea sentimentelor – continuând mereu şi mereu în speranța că validarea sentimentelor va elimina suferința.

Validează sentimentele unui copil și apoi permite-i să se recupereze din aceste sentimente. "Văd că eşti foarte dezamăgită de faptul că nu ai obținut o notă mai bună". Apoi vine partea dificilă - nici o salvare și nici o prelegere. Pur și simplu permite-i să descopere că poate să-și depășească dezamăgirea și să-și dea seama ce-i poate crește șansele de a obține ceea ce vrea în viitor.

Bunătatea fără fermitate este permisivitate

Mulți parinti care sunt atrași de parentingul pozitiv sau de educatia cu blandete greșesc aflându-se prea mult de partea bunătății. Dar copiii au nevoie de limite.  Permisivitatea nu este sănătoasă pentru copii, deoarece este posibil ca ei să înţeleagă: "Dragostea înseamnă să-i fac pe alții să aibă grijă de mine și să-mi dea tot ce-mi doresc".

Ai încredere în copiii tăi că pot să înveţe și să crească respectand limite, mai ales într-un mediu suportiv favorabil. Pe scurt, înţelege că a fi un parinte pozitiv nu este întotdeauna a fi un parinte ca accepta orice. Adevărata bunătate și fermitate împreună, asigură un mediu în care copiii îşi pot dezvolta "aripile" de care au nevoie pentru a răzbate in viață.

5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legătura frumoasă între părinte și copil

Parentingul pozitiv este de fapt modul de a-ti educa copilul cu dragoste si intelegere. Disciplinarea pozitiva pune accentul pe respect mutual - intre copil si parinti si foloseste instructiuni pozitive.  Se bazeaza pe a invata in locul a pedepsi iar studiile dovedesc ca disciplinarea pozitiva are rezultate mult mai bune in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a copillui, a  rezultatelor sale academide si a sanatatii sale mentale.

Iată 5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legătura frumoasă intre părinți si copil.

Iată de ce a fi părinte inseamnă să spui și NU și să le ceri și lucruri pe care nu vor să le facă...

Copiii sunt prea mici pentru a înțelege că nu orice lucru bun pare bun la momentul respectiv. Dar, dragostea nu este doar despre a-i face pe „fericiți” pe copilasii nostri, ci și despre a face ceea ce este mai bine pentru copiii nostri

Iată un mic slalom printre 11 comportamente (aparent) crude de-ale părintilor... dar pline de bunătate.

Despre parentingul pozitiv, merita citit si

Cum sa NU mai tipi la copiii tai: foloseste aceste 10 sfaturi
Copiii batuti de parinti au un IQ mai mic
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
Referinte: The Journal of Psychology 2019
empoweringparents.com, psychologytoday.com
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII