Iată cum laptele matern poate informa bebelușul ce oră din zi este

Laptele matern poate informa bebelusul ce ora din zi este

Iată cum laptele matern poate informa bebelușul ce oră din zi este

Una dintre calitățile uimitoare ale laptelui matern este modul în care compoziția acestuia se schimbă pe parcursul zilei.

Știați că laptele matern are propriul ritm circadian? E adevărat. Multe mămici știu că laptele matern suferă modificări biochimice în timpul unei hrăniri. Dar există și o diferență între „laptele de zi” și „laptele de noapte”, care ar putea juca un rol în modelul de somn al copilului tău dacă bea lapte muls.


 

- veti citi:
Sfaturi și trucuri despre cum să-ți alăptezi micuțul
Laptele matern setează ora zilei
Laptele matern se schimbă dramatic de-a lungul zilei
Laptele de zi este un pachet complet pentru imunitate
Mesaje greșite transmise prin laptele matern

Laptele matern isi schimba compozitia in functie de ora

Știați că laptele matern are propriul ritm circadian? Laptele produs dimineața are de trei ori nivelul de cortizol, un hormon care favorizează vigilența, decât laptele produs noaptea, care este mai bogat în melatonină, ceea ce încurajează somnul.

Oferindu-i seara unui bebeluș o sticlă de lapte matern muls dimineața, cu un nivel ridicat de cortizol și dar scăzut de melatonină, pentru bebelus ar putea fi echivalentul nutrițional al aprinderii luminilor chiar înainte de culcare. Iar de aici, pot apare probleme cu somnul bebelusului.

Sfaturi și trucuri despre cum să-ți alăptezi micuțul

Laptele matern este mai mult decât o masă - este, de asemenea, un ceas, care oferă informații despre timp copiilor. Compoziția laptelui matern se schimbă pe parcursul zilei, oferind laptelui energizant de dimineață un cocktail cu diferite ingrediente decât laptele calmant de seară. Cercetătorii consideră că această „crononutriție” poate ajuta programarea ritmului circadian al sugarilor.

Ce se întâmplă, însă, când bebelușii beau lapte matern care nu provine direct de la sân, dar este pompat în diferite momente ale zilei și păstrat până înainte de hrănire? Oamenii de știință au considerat rareori efectele potențiale ale laptelui „greșit” asupra dezvoltării sugarilor, dar implicațiile sunt importante.

Lapte matern diagrama

Laptele matern setează ora zilei

Nivelul de somn, mâncare și energie arată ritmul circadian, ceea ce înseamnă că urmează un ciclu zilnic. După cum știe orice părinte care a hrănit un bebe la 3 dimineața, sugarii nu se nasc cu aceste ritmuri complet setate. În schimb, simțul lor de zi și de noapte se dezvoltă în primele săptămâni și luni de viață, datorită semnelor precum lumina soarelui și întunericul.

Unii bebeluși arată fluctuații circadiene previzibile ale hormonilor legați de vigilență, somn, poftă de mâncare, și pot dormi mult la scurt timp după naștere, în timp ce alții par să aibă ritmurile zilnice cu susul în jos timp de luni întregi. Întârzierile în dezvoltarea biologiei circadiene pot crește riscul de colici și pot duce la probleme de creștere și hrănire.

Dar oamenii de știință știu foarte puțin despre motivul pentru care biologia circadiană este atât de diferită pentru diferiți sugari. Laptele matern poate ajuta la programarea ritmului circadian pentru sugari, contribuind la explicarea motivului pentru care unii părinți ai nou-născuților se bucură de nopți lungi de somn, în timp ce alții se luptă să-și pună pruncul în pat.

Laptele matern se schimbă dramatic de-a lungul zilei

De exemplu, nivelurile de cortizol - un hormon care favorizează vigilența - sunt de trei ori mai mari în laptele de dimineață decât în ​​laptele de seară. Melatonina, care promovează somnul și digestia, abia poate fi detectat în laptele de zi, dar crește seara și atinge cota maximă în jurul nopții.

Laptele de noapte conține, de asemenea, niveluri mai mari de anumite blocuri de ADN care ajută la promovarea somnului sănătos. În schimb, laptele de zi are mai mulți aminoacizi care promovează activitatea. Nivelul maxim de Fier din laptele matern apare în jurul orei prânzului, iar cel de vitamina E seara. Minerale precum magneziu, zinc, potasiu și sodiu sunt toate la un nivel mai înalt dimineața.

Laptele de zi este un pachet complet pentru imunitate

Printre mamele care au furnizat cercetătorilor probe de lapte pe parcursul primei luni postpartum, componentele imune - inclusiv anticorpii cheie și celulele albe din sânge - apăreau mai mult în laptele de zi, comparativ cu laptele de noapte. Un alt studiu a descoperit niveluri mai mari ale unei componente importante pentru comunicarea cu sistemul imunitar în laptele de zi, comparativ cu laptele de noapte.

Deși este clar că laptele se schimbă de-a lungul zilei, oamenii de știință nu știu prea multe despre ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea sugarului.

Cercetătorii știu că hormonii și componentele imune din laptele matern sunt transmise sugarilor și că ei încep să se dezvolte și să-și perfecționeze propriile ritmuri circadiene în primele luni de viață. Citeste detalii despre compozitia laptelui matern aici Laptele matern: ce contine si ce calitati are

Mesaje greșite transmise prin laptele matern

Pentru cea mai mare parte a istoriei umane, laptele matern nu a putut fi consumat decât direct de la sân, ceea ce înseamnă că laptele a fost întotdeauna mancat de bebelus chiar atunci când a fost produs. Acum, odată cu apariția pompelor de sân, nu mai este cazul. Conform unui sondaj din 2015, peste 85 la sută dintre mamele care alăptează din Europa, și-au pompat laptele.

Deci, ce se întâmplă când bebelușii beau lapte de noapte dimineața sau lapte de dimineață la sfârșitul zilei? Nu știm sigur, pentru că această întrebare este tot mai des auzita in cercurile oamenilor de stiinta.

Oferindu-i seara unui bebeluș o sticlă de lapte muls dimineața, cu un nivel ridicat de cortizol și dar scăzut de melatonină, ar putea fi echivalentul nutrițional al aprinderii luminilor chiar înainte de culcare. Ca urmare, bebelusul ar putea sa aiba probleme cu somnul.

Notarea orei la care a fost pompat laptele matern ar putea ajuta la rezolvarea problemelor  de ritm circadian.

Există o soluție destul de ușoară, desigur. Mamele își pot eticheta laptele muls cu ora la care a fost pompat și să coordoneze hrănirea sugarilor pentru a oferi lapte de dimineață dimineața, lapte de după-amiază după-amiaza și lapte de noapte, noaptea.

Informatii complete despre alimentația bebelușului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII