LAPTELE MATERN: ce conține și ce calități are. Laptele matern este imposibil de replicat - infograficul compoziției

Laptele matern -  ce contine si ce calitati are. Laptele matern este imposibil de replicat - infograficul compozitiei

LAPTELE MATERN: ce conține și ce calități are. Laptele matern este imposibil de replicat - infograficul compoziției

Laptele matern este o substanță pe care numai proaspetele mămici (sau femeile după un tratament hormonal de stimulare) o pot produce și care este plină de nutrienți vitali pentru sănătatea bebelușului.

Laptele matern este amestec ideal și complex de nutrienți, anticorpi și alte substanțe benefice pentru dezvoltarea și protecția copilului. Acestea sunt greu de replicat în laptele formulă. De asemenea, laptele matern se adaptează la nevoile nutriționale ale copilului în timp ce acesta crește, în timp ce laptele formulă rămâne același. În plus, laptele matern conține anticorpi și alte substanțe care ajută la prevenirea bolilor și infecțiilor la copii.

🔸 Iată ce conține laptele matern și de ce este imposibil de replicat.

- veti citi:
Laptele matern este mai mult decat hrana pentru bebelusi
Laptele matern este o hrana completa
Lapte matern sau lapte formula?
Laptele matern este ideal pentru relatia mama-copil
Laptele matern poate ajuta la vindecarea cancerului
Prin laptele matern, mama transmite imunitate bebelusului
Forumul de ALAPTARE
Informatii complete si independente despre alimentatia bebelusului

Laptele matern este mai mult decat hrana pentru bebelusi

Laptele matern este o substanta pe care numai proaspetele mamici (sau femeile care fac un tratament hormonal de stimulare a lactatiei) o pot produce si care este plina de nutrienti vitali pentru sanatatea bebelusului. Laptele matern este o substanta pe care corpul uman o produce si o imbunatateste de peste 300 de milioane de ani.

Poate ca cea mai mare calitate a laptelui matern este aceea ca este un aliment viu, cu alte cuvinte, compozitia laptelui matern se schimba in ficare zi, in functie de nevoile specifice nutritionale ale nou nascutului.

Laptele matern este o hrana completa, o combinatie ideala de proteine, grasimi, carbohidrati si nutrienti.

DIn punct de vedere nutritional, laptele matern este o hrana completa, o combinatie ideala de proteine, grasimi, carbohidrati si nutrienti. Colostru, varianta aurie si mai vascoasa a laptelui matern - care apare in sanul mamicii imediat dupa nasterea bebelusului, este o combinatie de aur - de proteine si carbohidrati, fiind usor digerabil de nou nascut. Are si calitati laxative, ajutant bebelusul sa faca primul scaun (cacuta)  o substanta de culoare inchisa numita meconium.

Laptele materm care urmeaza dupa cateva zile de la nasterea bebelusului, are in jur de 3 - 5 % grasime si contine o lista impresionanta de minerale si vitamine: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina C si vitamina E. Contine acizi grasi ca DHA (Omega 3), acizi AA (omega 6) - ambii acizi fiind extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului si al sistemului nervos al bebelusului.

Principalul carbohidrat din laptele matern este lactoza - care ofera caloriile si energia de care are nevoie bebelusul pentru misiunea de a creste non stop. Iar bebelusii chiar cresc cu o viteza uimitoare. De asta raman hainutele asa de repede mici in primul an de viata.

In laptele maternse afla si zaharuri esentiale - mai precis in jur de 150 de oligozaharide, zaharuri cu compozitie compleza- elemente unice laptelui matern.  Aceste zaharuri nu sunt digerate de bebelus insa rolul lor este de a popula sistemul digestiv al bebelusului si de a crea un microbiom.

- Laptele matern contine 34 de ingrediente importante care nu se gasesc in laptele formula - sursa> Academia Americana de Pediatrie.
- Laptele formula este scump iar pregatirea amestecului pentru bebe necesita timp, sterilizare anterioara a ustensilelor ianinte si dupa.
- Laptele matern este un lichid perfect pentru imunitatea bebelusului, intotdeauna la temperatura perfecta si la copozitia ideala (laptele matern isi schimba compozitia in functie de ora - pentru o mai buna digestie a bebelusului - la acea ora la care este hranit)

In ceea ce priveste bacteriile, exista multe bacterii foarte prietenoase in laptele matern. De fapt, laptele matern este plin de bacterii vii care mentin sistemul digestiv la turatie perfecta.

Lapte matern sau lapte formula?

Conform UNICEF, compozitia laptelui formula este cu mult inferioara compozitiei laptelui matern, iar laptele formula NU reprezinta un substitut pentru laptele matern!

lapte matern
foto: Laptele matern - comparatie de compozitie cu laptele formula pentru bebelusi - infografic
O comparatie grafica a compozitiei laptelui matern versus laptele formula

Laptele matern este ideal pentru relatia mama-copil

Se pare ca alaptarea este mai buna pentru relatia mama-copil decat hranirea cu lapte formula. Prin apropierea magica dintre mama si copil se creeaza o legatura unica.

Copilul alăptat va papa fericit pentru perioade lungi de timp. Bebelușul poate auzi bătăile inimii mamicii poate mirosi mirosul ei familiar care este liniștitor și reconfortant. Alaptarea este momentul de maxim linistire pentru un bebe. 

În timpul alăptării, bebelusul poate distinge si invata chipul mamei si  chiar ca un nou-născut va invata tot mai bine vocea mamei. Deoarece bebelușul isi petrece mult timp la sanul mamei se formeaza un atașament mai profund. Vizionarea expresiilor faciale și auzirea vorbirii vor încuraja de asemenea învățarea verbală, emoțională și socială. CIteste mai multe detalii aici Laptele matern: 8 curiozitati remarcabile

Bebelusii care sunt alaptati in primele sase luni de viata au tensiunea arteriala mai scazuta decat copiii care primesc lapte formula

Bebelusii care sunt alaptati in primele sase luni de viata au tensiunea arteriala mai scazuta decat copiii care primesc lapte formula. Citeste Cum influenteaza alaptarea tensiunea arteriala a bebelusului

Laptele matern poate ajuta la vindecarea cancerului

O cercetare recenta a descoperit intamplator ca laptele uman contine o substanta denumita Hamletcare poate omora celulele canceroase. Acest compus al laptelui matern vizeaza celulele canceroase, oferind o alternativa tratamentelor de chimioterapie si radioterapie, care aduc prejudicii atat celulelor canceroase din organism dar si sanatatii. Iata de ce este laptele matern un diamant de sanatate si cum ar putea ajuta la vindecarea cancerului.

Prin laptele matern, mama transmite imunitate bebelusului

Sistemul imunitar al bebelușilor nu este la fel de puternic ca cel al adulților. Dar alăptarea și vaccinarea bebelușului vă vor ajuta să il protejați de boli grave.

Imunitatea pasivă transmisă de la mamă la naștere nu durează prea mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere. Iata cum putem stimula sistemul imunitar al bebelușului inca din primele saptamani de viata si ce trebuie stiut. Citeste Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar

 Laptele matern poate fi servit ca inghetata pentru bebelusi

Inghetata din lapte de mama poate fi o solutie eficienta de calmare a gingiilor bebelusului.

 Inghetata din lapte de mama? Da, cand incep sa apara dintii bebelusului - poate fi un mod foarte sanatos si eficient de calmare a gingiilor bebelusului. Iata cum si de ce :)
Citeste despre inghetata din lapte de mama: o idee ce poate parea un pic bizara dar e utila la calmarea gingiilor bebelusului.

Laptele matern poate ajuta la vindecarea cancerului

O cercetare recenta a descoperit intamplator ca laptele uman contine o substanta denumita Hamlet care poate omora celulele canceroase. Cest compul al laptelui matern vizeaza celulele canceroase, oferind o alternativa tratamentelor de chimioterapie si radioterapie, care aduc prejudicii atat celulelor canceroase din organism dar si sanatatii. Iata de ce este laptele matern un diamant de sanatate si cum ar putea ajuta la vindecarea cancerului. 

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet 

Eu mamica ... aplicatia mamicilor 

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte:  https://www.unicef.org/nutrition/index_24824.html

Academia Americana de Pediatrie, telegraph.co.uk/news/health/news/6255205/Why-breast-milk-helps-babies-sleep-at-night.html 
Codul international de marketing al substitutelor de lapte, UNICEF

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Florina
    Florina trimis la 20/4/2022

    Foarte util

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII