Ințepătura de albină sau viespe: iată ce e de făcut și ce riscuri sunt

Intepatura de albina sau viespe: iata ce e de facut si ce riscuri sunt

Ințepătura de albină sau viespe: iată ce e de făcut și ce riscuri sunt

Dacă un copil sau un adult este înțepat de o viespe sau albină, iată ce e de facut și ce riscuri sunt.

Dacă persoana intepata nu este alergica la veninul insectei (Hymenoptera), pericolul expunerii va depinde de numărul de înțepături și de zonele corpului pe care a fost înțepata. Dacă este vorba despre o singură înțepătură de viespe sau albina oriunde pe trunchi sau membre, riscul de reacție este scăzut. Majoritatea alergiilor locale pot fi tratate în siguranță la domiciliu fără prea multă intervenție medicală; cu toate acestea, o reacție alergică sistemică este o urgență medicală, deoarece se poate transforma in soc anafilactiv.

- veți citi:
Riscurile înțepăturilor de albină și viespe
6 solutii naturale impotriva tantarilor
Alergii la veninul de viespe si albina
Socul anafilactic și reacția anafilacticș: ce este esential
Tratament in caz de înțepătură de albina sau viespe

Înțepătura de viespe sau albină

Înțepăturile de albine și viespi sunt cauzate de un ac mic aflat la baza insectei. Insecta introduce acul în piele și veninul este eliberat în țesutul înconjurător.

Rezultatul imediat este durerea, inflamația și inflamația. Pentru majoritatea oamenilor, dimensiunea rănii se oprește acolo, dar pentru unii, simptomele pot progresa către evenimente care pot pune viața în pericol.

Riscurile înțepăturilor de albină și viespe

Dacă persoana intepata nu este alergica la veninul insectei (Hymenoptera), pericolul expunerii va depinde de numărul de înțepături și de zonele corpului pe care a fost înțepata. Dacă este vorba despre o singură înțepătură oriunde pe trunchi sau membre, riscul de reacție este scăzut.

Este normal să experimentați durere localizată imediată, mâncărime, roșeață și umflare la locul înțepăturii. Preocuparea principală va fi minimizarea simptomelor de disconfort, care ar trebui să se rezolve în câteva ore.

Dacă sunteți înțepat pe zona gâtului, în interiorul gurii sau în tractul gastrointestinal (acest lucru apare frecvent atunci când insecta este înghițită împreună cu un aliment), există un risc moderat de complicații. Părțile tractului gastro-intestinal cel mai probabil să fie afectate includ gâtul sau esofagul (tubul alimentar); insecta nu va putea să supraviețuiască mediului acid al stomacului.

Dacă înțepătura are ca rezultat inflamare semnificativă, poate duce la obstrucția căilor respiratorii (blocaj). Luați legătura cu medicul dacă apare o astfel de înțepătură și fiți pregătiți să mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență dacă respirația devine dificilă. Înțepăturile multiple cresc, de asemenea, nivelul de pericol și garantează atenția imediată a unui medic.

Alergia la venin

O alergie la veninul Hymenoptera poate fi una din cele două tipuri: alergie locală sau sistemică.

Iata cum le recunosti si de ce este important sa actionezi de urgenta.

Reacții alergice locale

Reacțiile alergice locale implică durere și umflare. În unele cazuri, simptomele pot fi extinse, pot implica un întreg membru și pot persista câteva zile. Medicul vă poate recomanda antihistaminice și analgezice pentru a ușura efectele înțepăturii. Majoritatea alergiilor locale pot fi tratate în siguranță la domiciliu fără prea multă intervenție medicală; cu toate acestea, o reacție alergică sistemică este o adevărată urgență medicală.

Reacții alergice sistemice

Reacțiile alergice sistemice nu depind de cantitatea de venin injectat sau de numărul de ințepături. Chiar și o singură înțepătură poate produce o reacție serioasă la o persoană sensibilă.

Reacția are un debut rapid și implică pielea, respirația și inima. Efectele pot include o erupție generalizată și umflarea limbii sau a gâtului. Acest lucru poate progresa spre obstrucția căilor respiratorii și respirație șuierătoare. Pacientul poate experimenta o scădere în tensiunea arterială și poate leșina. Aceasta este o reactia anafilactica.

Dacă știți că sunteți alergic la înțepături, este recomandat să purtați o anumită identificare, cum ar fi o brățară de alertă medicală pentru a vă dezvălui alergia. În plus, discutați cu medicul despre purtarea unui kit de prim-ajutor pentru înțepături de albine care conține epinefrină (EpiPen), ce va reduce rapid efectele severe ale unei reacții alergice la o ințepătură.

În caz de înțepătură, este esențial transportul imediat la cea mai apropiată cameră de urgență. Apelați imediat la serviciile medicale de urgență. Nu încercați să conduceți la spital.

Socul anafilactic și reacția anafilacticș: ce este esential

Socul anafilactic si reactia anafilactica este o problema care poate pune viata unui copil sau adult in pericol major. Exista multi alergeni diferiti – factori care pot declansa o reactie alergica – care pot cauza o reactie anafilactica, cum sunt ciupiturile de insecte, medicamentele sau anumite alimente.

Alunele, ouale, laptele de vaca, pestele sau scoicile sunt alergeni alimentari frecventi care pot declansa reactia anafilactica. Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie

Tratament in caz de înțepătură de viespe sau albina

Prima expunere la venin nu are de obicei efecte grave. Cu toate acestea, expunerile ulterioare se pot dovedi a fi o amenințare, așa că urmăriți orice semn de reacție alergică și apelați la asistență medicală dacă apar simptome grave. Reacțiile alergice la înțepăturile Hymenoptera pot fi înfricoșătoare, dar sunt relativ rare.

Toate înțepăturile, cu excepția celor care necesită un transfer imediat la secția de urgență, trebuie tratate urmând acești pași:

 Examinați zona pentru a vedea dacă acul insectei a fost lăsat în piele.
 Dacă acul este prezent, îndepărtați-l prin răzuirea ușoară a zonei cu un obiect drept, de exemplu, un card de credit, un cuțit de unt etc.
 Nu încercați niciodată să strângeți acul de pe piele, deoarece acest lucru poate injecta mai mult venin.
 Spălați zona expusă cu săpun și apă.
 Aplicați gheață (15 minute da, 15 minute nu) pentru a reduce inflamarea.
 Luați acetaminofen pentru durere.

Contactați medicul sau mergeți la secția de urgență dacă apare oricare dintre următoarele simptome:

 Umflarea excesivă a zonei înțepate
 Orice umflături în jurul feței sau gâtului
 Respirație dificilă
 Semne de infecție la nivelul înțepăturii (zona este roșie, cu durere, caldă la atingere și / sau puroi care se scurge din zona înțepăturii, febră)

Solutii naturale impotriva țantarilor- fără chimicale

Ah țantariii ... Vara e anotimpul cand descoperim ce mult ne irita țantarii. Si cum se hranesc cu sangele nostru ....Atrasi de lumina, aceste vietați nesuferite si vampirice sunt usor de pastrat la distanța cu produse fară chimicale.

Iată 6 solutii naturale impotriva tântarilor- fără chimicale - pe care le poti face in casă, pentru protecția familiei de țanțari.

Despre muscaturile de insecte, cititi si

Muscatura de capusa: cum sa o recunosti si ce trebuie sa faci pentru a o preveni
Muscaturile de paianjen

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2022
sursa de documentare medicala: WebMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Marina
    Marinatrimis la 28/7/2023

    Buna Ziua am si eu o intrekbare. Fata mes a fost înÈâۼeparea de o viespe . La citeva ore de la înÈâۼepare a primit o reacÈâۼie alergicÃ"žÃ†"™ , ameÈâۼeli nu putea sa înghitÃ"žÃ†"™ etc. Am fost la doctor i sa administrat glucoza Èâ"žÂ¢i i sau dat antihistamine . Azi este a treia zi dar totuÈâ"žÂ¢i nu se simte bine are citeodata ameÈâۼeli ai amorÈâۼesc degetele de la mâini are palpitaÈâۼii la inima se simte ca Èâ"žÂ¢i cum ar avea gripa . Nu Èâ"žÂ¢tim de ce are toate acestea sub antihistamine . Este normal sau nu? Va rog frumos dacÃ"žÃ†"™ îmi puteÈâۼi spune sau îmi puteÈâۼi da un sfat! Va mulÈâۼumesc frumos Cu stima Marina

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII