8 motive pentru care întârzierea în vorbire ar putea fi un semn de autism la copil

8 motive pentru care intarzierea vorbirii ar putea fi un semn de autism la copil

8 motive pentru care întârzierea în vorbire ar putea fi un semn de autism la copil

Întârzierile de vorbire sunt foarte frecvente în rândul copiilor cu autism, dar sunt frecvente și la copiii fără autism. Cu toate acestea, există diferențe reale între întârzierile de vorbire din cauza autismului și alte tipuri de întârzieri.

Diferența dintre întârzierile de vorbire cauzate de autism și alte întârzieri este destul de ușor de observat si o vom prezenta mai jos.
Cu toate acestea, întârzierile de vorbire nu sunt un indiciu 100% al autismului. Dacă aveți probleme (chiar dacă pediatrul spune că nu), este totusi bine să aveți copilul evaluat.

- veți citi:
Cât diferă întârzierea vorbirii din cauza autismului de celelalte întârzieri de vorbire
Cum arată o întârziere de vorbire cauzată de autism
Semne de autism legate de vorbire
Comunicarea cu un copil autist

Cât diferă întârzierea vorbirii din cauza autismului de celelalte întârzieri de vorbire

Pe măsură ce bebelușii se dezvoltă, ei învață repede că comunicarea este cheia pentru a obține ceea ce își doresc. Cu mult timp înainte să învețe să folosească limbajul, cei mici fac contact vizual, trag de mâneci, bâlbâie, indică și, în caz contrar, muncesc din greu pentru a atrage atenția adulților și copiilor mai mari. Pe masura ce cres, copiii normali învață să folosească limba vorbită, deoarece exprimandu-se prin cuvinte, ei obțin rezultate pozitive în acest sens.

În plus, copiii normali au si aceste caracteristici:

 Sunt extrem de motivați de răspunsurile sociale, cum ar fi zâmbetele și îmbrățișările
 Sunt înclinați în mod natural să imite acțiunile oamenilor din jurul lor
 Este probabil să petreacă mult mai mult timp observând oameni decât observând lucruri
 Tind să fie ființe sociale care se plictisesc rapid atunci când sunt lăsați singuri

Pentru copiii cu autism, comunicarea este insa o problema

Cu toate acestea, copiii cu autism au dificultati de comunicare socială iar acestea stau în calea oricărei legături sociale semnificative. În timp ce copiii cu autism funcțional ridicat pot fi mult mai înclinați social decât cei cu autism mai sever, aceleași probleme sunt valabile în întregul spectru.

De exemplu, un copil cu autism:

 Este mai motivat de propriile sale interese decât de răspunsurile sociale
 Poate imita rar sau niciodată acțiunile altora
 Este mai interesat de lucruri decât de oameni
 Este mulțumit atunci când rămâne singur pentru a-și urmări propriile interese

Toate aceste diferențe duc la comportamente, dorințe și rezultate diferite.

Copiii cu autism folosesc sau înțeleg mai greu comunicarea non-verbală (a arăta, a trage, a zâmbi etc.). De asemenea, pot avea un interes mai mic în comunicarea socială de dragul său.

Cum arată o întârziere de vorbire cauzată de autism

Diferența dintre întârzierile de vorbire cauzate de autism și alte întârzieri este destul de ușor de observat. Dacă îți recunoști copilul în "Bobby", poate fi o idee bună să iei în considerare să ai copilul evaluat pentru autism.

"Andy" nu vorbește deloc la vârsta de 2 ani. Dar, deși încă nu folosește cuvinte, el folosește sunete și limbajul corporal pentru a comunica cu oamenii din jurul său. El indică, atrage atenția oamenilor către lucrurile pe care și le dorește și se angajează cu alți oameni. Îi place în mod activ să se joace cu părinții și cu frații și este frustrat când este lăsat singur.

"Bobby" are aceeași vârstă ca "Andy". Bobby rostește câteva cuvinte, dar nu le folosește pentru a comunica. În schimb, le repetă de la sine. Bobby încă nu și-a dat seama cum să folosească gesturi, sunete sau cuvinte pentru a cere ceva ce își dorește. Părinții lui consideră că este aproape imposibil să-i mențină atenția mai mult de câteva secunde.

"Andy" poate avea o întârziere de vorbire care necesită o formă de intervenție timpurie; posibilitățile includ (dar nu se limitează la) pierderea auzului, apraxia vorbirii și provocări cognitive. Cu toate acestea, "Bobby", în ciuda faptului că el folosește câteva cuvinte, poate prezenta semne timpurii de autism.

Semne de autism legate de vorbire

Pe lângă vorbirea întârziată, există o serie de alte probleme legate de comunicare, care ar putea fi semne ale autismului.

În general, copiii cu autism:

 Răspund greu sau deloc la numele lor sau la alte încercări verbale de a le câștiga atenția
 Nu reușesc deloc (sau foarte puțin) să dezvolte gesturi, cum ar fi indicarea și arătarea lucrurilor către alții
 Gânguresc în primul an de viață, dar apoi nu mai face acest lucru deloc
 Dezvoltă limbajul într-un ritm întârziat
 Învață să comunice folosind imagini sau propriul limbaj al semnelor
 Vorbesc doar în cuvinte unice sau repetă anumite fraze una peste alta, părând incapabil să combine cuvintele în propoziții semnificative
 cuvinte sau expresii pe care le aud, o afecțiune numită echolalia
 Folosesc cuvinte care par ciudate, în afara contextului sau au o semnificație specială cunoscută numai celor familiarizați cu modul de comunicare al copilului

Întârzierile de vorbire și diferențele sunt un semn distinctiv al autismului

Întârzierile de vorbire și diferențele sunt un semn distinctiv al autismului, ba chiar și pentru persoanele care dezvoltă vorbirea într-un ritm tipic, deoarece copiii mici pot avea dificultăți în utilizarea limbii vorbite în mod eficient pe măsură ce cresc. Aceștia pot folosi diferite tipare vocale, pot avea o greutate în a citi sau folosi limbajul corporal sau să continue repetarea sunetelor ca formă de auto-stimulare și nu ca mijloc de comunicare.

Cu toate acestea, întârzierile de vorbire nu sunt un indiciu 100% al autismului. Dacă aveți probleme (chiar dacă pediatrul spune că nu), este totusi bine să aveți copilul evaluat. Dacă copilul are o întârziere semnificativă în vorbire sau semne de autism, vei putea începe terapia din timp și vei oferi copilului șansele cele mai bune de a dobândi abilități tipice de comunicare pentru a nu incepe scoala cu un dezavantaj.

Comunicarea cu un copil autist

Un copil autist are de multe ori dificultati de comunicare.

Ca parinte sau specialist, este esential sa intelegeti barierele pe care le puteti intampina in comunicarea cu copilul autist si sa va adaptati modului lor de a comunica pentru a-i putea ajuta astfel sa faca progrese. Iata sfatul de la Desprecopii.com..

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023
documentare si referinte medicale:
https://www.autismspeaks.org/
Language disorders and autism - The Medical Journal of Australia

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII