Igiena corectă a buricului nou-născutului - 10 sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru

Igiena corectă a buricului nou-născutului - 10 sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru
La câteva zile de la naștere, nou-născutul ajunge acasă de obicei, cu bontul ombilical sau în limbaj popular, buric - necăzut.
In multe cazuri, ingrijirea bontului ombilical reprezintă un stres si o provocare pentru mami si tati incepatori. Iată 10 sfaturi pentru igiena corectă a buricului nou-născutului - de la medicul pediatru.
- veți citi:
10 sfaturi pentru igiena corectă a buricului nou-născutului
Vindecarea bontului ombilical al bebelușului - cum decurge
Despre bontul ombilical
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
10 sfaturi pentru igiena corectă a buricului nou-născutului - sfaturi de la medicul pediatru
1. Zona bontului ombilical (BO) are nevoie de igienă corectă la fiecare schimbare de scutec.
2. Spală sub jet ușor-mediu, de apă călduță, zona BO, de fiecare dată când bebelușul are zona respectivă murdară cu materii fecale. Toaleta corectă a acestei zone împiedică infectarea ei.
3. Pentru curățarea BO ai nevoie de: comprese sterile, foarfecă, alcool alb, spirt medicinal sau Clorhexidin spray.
Atentie
4. Nu utiliza Iod Povidona, soluție pentru curățarea BO, întrucât poate inhiba funcționarea glandei tiroide a copilului tău, prin absorbție prin pielea de la nivelul BO.
5. Aplică o compresă sterilă, crestată pe mijloc și apoi îmbibată într-una din soluțiile dezinfectante enumerate mai sus, în jurul BO. Deasupra acestei prime comprese, aplică o alta uscată. Vei proteja astfel zona BO de contactul cu urină sau materii fecale, împiedecând infecția zonei.
6. Lăsă BO în contact cu aerul câteva minute, înainte de a aplica pansamentul de mai sus.
7. Nu manevra zona BO cu mâini murdare, infectate sau cu leziuni sângerânde.
8. Evită contactul copilului tău și în mod deosebit a zonei BO cu persoane purtătoare de infecție cu virus hepatitic tip B. Infecția este posibilă foarte rapid la copilul mic neprotejat prin vaccinare împotriva acestui tip de infecție BO se poate desprinde în 3-21 zile.
9. În urma desprinderii BO va rămâne o zonă din care va mai curge un lichid gălbui seros–citrin, posibil între 7-10 zile. În toată acestă perioadă este recomandabil ca măsurile de igienă să fie sporite, întrucât zona BO rămâne o zona cu risc înalt de infecții. Aplică comprese sterile. Schimbă compresele la minim 3 ore.
10. Omfalita - infecția BO - este o infecție gravă a nou-născutului care necesită spitalizare într-un serviciu specializat de chirurgie pediatrică.

Vindecarea bontului ombilical al bebelușului - cum decurge
Bontul ombilical este deschis la culoare si umed la nastere - devine insa verge galbui si apoi se inegreste, incepe sa se scurteze si sa se usuce iar intr-un final cade intr-o saptamana sau doua de la nastere - desi se poate intampla chiar mai devreme.
Vindecarea bontului ombilical al bebelușului dă multe emoții tinerilor părinti - și de aceea, avem mai multe detalii despre cum decurge, cum trebuie monitorizat bontul ombilical și care ar putea fi simtomele unei infecții a bontului ombilical.
Despre bontul ombilical, mai poți citi:
5 sfaturi despre cum trebuie ingrijit buricul bebelusului
Taierea si ingrijrea cordonul ombilical la nou nascuti
Ingrijirea buricului bebelusului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII