Igiena corectă a buricului nou-născutului - 10 sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru

Igiena corecta a buricului nou-nascutului - 10 sfaturi pentru parinti de la medicul pediatru

Igiena corectă a buricului nou-născutului - 10 sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru

La câteva zile de la naștere, nou-născutul ajunge acasă de obicei, cu bontul ombilical sau, în limbaj popular, buric - necăzut.

În multe cazuri, îngrijirea bontului ombilical reprezintă un stres și o provocare pentru mămici și tați începători. Iată 10 sfaturi pentru igiena corectă a buricului nou-născutului - de la medicul pediatru.

- veți citi:
10 sfaturi pentru igiena corectă a buricului nou-născutului
Vindecarea bontului ombilical al bebelușului - cum decurge
Despre bontul ombilical
 

10 sfaturi pentru igiena corectă a buricului nou-născutului - sfaturi de la medicul pediatru

1. Zona bontului ombilical (BO) are nevoie de igienă corectă la fiecare schimbare de scutec.

2. Spală sub jet ușor-mediu, de apă călduță, zona BO, de fiecare dată când bebelușul are zona respectivă murdară cu materii fecale. Toaleta corectă a acestei zone împiedică infectarea ei.

3. Pentru curățarea BO ai nevoie de: comprese sterile, foarfecă, alcool alb, spirt medicinal sau Clorhexidin spray.

Atentie

4. Nu utiliza Iod Povidona, soluție pentru curățarea BO, întrucât poate inhiba funcționarea glandei tiroide a copilului tău, prin absorbție prin pielea de la nivelul BO.

5. Aplică o compresă sterilă, crestată pe mijloc și apoi îmbibată într-una din soluțiile dezinfectante enumerate mai sus, în jurul BO. Deasupra acestei prime comprese, aplică o alta uscată. Vei proteja astfel zona BO de contactul cu urină sau materii fecale, împiedecând infecția zonei.

6. Lăsă BO în contact cu aerul câteva minute, înainte de a aplica pansamentul de mai sus.

7. Nu manevra zona BO cu mâini murdare, infectate sau cu leziuni sângerânde.

8. Evită contactul copilului tău și în mod deosebit a zonei BO cu persoane purtătoare de infecție cu virus hepatitic tip B. Infecția este posibilă foarte rapid la copilul mic neprotejat prin vaccinare împotriva acestui tip de infecție BO se poate desprinde în 3-21 zile.

9. În urma desprinderii BO va rămâne o zonă din care va mai curge un lichid gălbui seros–citrin, posibil între 7-10 zile. În toată acestă perioadă este recomandabil ca măsurile de igienă să fie sporite, întrucât zona BO rămâne o zona cu risc înalt de infecții. Aplică comprese sterile. Schimbă compresele la minim 3 ore.

10. Omfalita - infecția BO - este o infecție gravă a nou-născutului care necesită spitalizare într-un serviciu specializat de chirurgie pediatrică.

Vindecarea bontului ombilical al bebelușului - cum decurge

Bontul ombilical este deschis la culoare si umed la nastere - devine insa verge galbui si apoi se inegreste, incepe sa se scurteze si sa se usuce iar intr-un final cade intr-o saptamana sau doua de la nastere - desi se poate intampla chiar mai devreme.

Vindecarea bontului ombilical al bebelușului dă multe emoții tinerilor părinti - și de aceea, avem mai multe detalii despre cum decurge, cum trebuie monitorizat bontul ombilical și care ar putea fi simtomele unei infecții a bontului ombilical.

Despre bontul ombilical, mai poți citi:

5 sfaturi despre cum trebuie ingrijit buricul bebelusului

Taierea si ingrijrea cordonul ombilical la nou nascuti

Ingrijirea buricului bebelusului

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII