Jurnalul durerii - la ce ne este de folos?

Jurnalul durerii - la ce ne este de folos?

Un jurnal al durerii este un jurnal în care se înregistrează retrospectiv descrierea durerii, localizarea, severitatea (inclusiv scorul durerii pentru copiii mai mari), durata, timpul, factorii declanșatori și caracteristicile asociate ale durerii. Utilizarea unui astfel de jurnal poate dezvălui un tipar tipic pentru un anumit tip de durere de cap și poate furniza informații importante.

Pentru a veni în ajutor, jurnalul durerii poate fi descărcat și tipărit aici.

Principalii factori declanșatori și cauze ale durerii de cap la copii sunt școala, stresul, utilizarea în exces a dispozitivelor media și problemele de vedere.

Stresul și școala

Toți trăim cu stres din când în când, iar copiii și adolescenții nu fac excepție. În cazul în care copilul dumneavoastră este supus unei presiuni mari la școală (examene, agresiune, etc.) sau dacă se confruntă cu mari schimbări la domiciliu, precum un divorț sau o mutare, poate apărea o durere de cap.

Probleme de vedere

În cazul în care copilul dumneavoastră nu poate vedea clar ce se întâmplă în fața sălii de clasă sau nu reușește să citească deoarece nu vede bine literele, ar putea să-și forțeze ochii, ceea ce poate duce la dureri de cap. Un control la medicul oftalmolog vă poate spune dacă durerile de cap ale copilului sunt sau nu cauzate de probleme de vedere.

Utilizarea în exces a dispozitivelor media

Copiii și telefoanele lor sunt inseparabili în zilele noastre, iar asta le poate afecta vederea și cauza dureri de cap. Pe măsură ce computerele, tabletele, telefoanele și alte ecrane inteligente au devenit nelipsite din fiecare casă, durerile de cap ale copiilor s-au multiplicat. Ecranele luminoase pun presiune asupra ochilor și pot declanșa o durere de cap, în timp ce o postura incorectă poate complica problema. Luminozitatea ecranelor este, de asemenea, un factor declanșator al durerii de cap.

Câteva mămici din comunitatea Desprecopii au împărtășit cu noi înregistrările propriilor jurnale ale durerii, în urma cărora au depistat cauzele și factorii declanșatori ai cefaleei copiilor. Iată ce ne-au spus mămicile și o parte din jurnalele completate de ele:

"Fiica mea în vârstă de 12 ani are adesea dureri de cap la școală. Am dus-o la oftalmolog pentru un control și din fericire totul a fost în regulă. Apoi am început să țin acest jurnal al durerii și am mers cu el la medicul pediatru. După control, mi-a spus că cel mai probabil durerile par a fi cauzate de stresul cauzat de școală (examen, teze, prea multe teme/proiecte, etc.). Drept dovadă, a două zi a mers la școală și a aflat că va avea un test la științe, iar durerea de cap s-a întors în forța... Ei bine, într-un final, după test și aflarea rezultatului, durerile de cap au dispărut ca prin minune. Ea a avut un an greu la școală, în care a tras mai mult decât de obicei să ia note bune și se pare că acest lucru și-a lăsat amprenta. Stresul și oboseala au ajuns-o din urmă. Acum încercăm să îi facem un program mai lejer de studiu, deși este un copil încăpățânat care își dorește să exceleze la fiecare materie...." Cătălina, mama Iuliei

"Bănuiam de ceva timp că timpul petrecut în fața micului ecran este cauza durerilor de cap ale copilului meu. Răzvan are 11 ani și în mare parte folosește tableta în scop educațional. Adică îl las să o folosească pentru a cauta informații necesare școlii, pentru teme sau diverse proiecte, iar în weekend și uneori în cursul săptămânii îl mai las să o folosească pentru a se destine (un joculeț, etc.). În ultima perioada însă, am observat că acuză dureri de cap pulsatile, cu preponderență seara sau dimineața, unele chiar severe. Am aflat de acest jurnal al durerii și am început să îl completez cu ajutorul fiului meu. La final, după ce am vorbit și cu medicul, am decis să facem o pauză de tabletă și telefon. După o săptămâna în care a avut voie doar la telefon și atunci pentru maxim jumătate de ora, am observat că durerile de cap dispăruseră, nu mai era obosit dimineața când se trezea și părea că se simte mult mai bine." Adriana, mama lui Răzvan

"Copilul meu tocmai ce a terminat clasa a II-a, însă, pentru o perioadă a fost dificil să înțelegem de ce nu mai este la fel de antuziasmat că merge la școală, de ce nu îi place să mai citească cum o făcea înainte și cum de notele sale au început să scadă ușor. Analizând problema mai îndeaproape am aflat că are dureri de cap. Nu a vrut să ne spună nimic inițial ca are dureri, doar îl vedeam mai abătut și mai liniștit decât în mod normal. După o perioadă am hotărât să țin un jurnal al durerii și discutând cu el mereu despre cum se simte, am reușit să îl completez. Inițial am fost la medicul pediatru care ne-a dat o trimitere la oftalmolog. Și atunci am aflat că durerile sale de cap erau într-adevăr reale și cauzate de probleme de vedere. Deși acum poartă ochelari, uneori mai are dureri de cap minore - am înțeles totuși că sunt normale până se obișnueisc ochii." Sonia, mama lui Luca

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente