Copiii trebuie să fie încurajați să spună când au dureri de cap

Copiii trebuie sa fie incurajati sa spuna cand au dureri de cap

Când vă gândiți la cineva care are o durere de cap, probabil vă gândiți la un adult. Dar și copiii au dureri de cap și din aceleași motive pe care le au și adulții.

Durerile de cap cronice sau frecvente pot fi greu de gestionat și sunt chiar mai greu de înțeles când vorbim de copii.

Copiii nu înțeleg întotdeauna durerea

Copilul dumneavoastră are o durere de cap sau o migrenă? O provocare a părinților, profesorilor și doctorilor, este aceea de a descifra ceea ce simte copilul. Dacă îi adresați întrebări precum: "Ești sensibil la lumină sau sunet?" Poate că nu vă poate înțelege întrebarea. Uneori, reformularea întrebării sau urmărirea comportamentului acestuia poate ajuta la înțelegerea mai bună a simptomelor de cefalee. De exemplu, un copil cu sensibilitate la lumină nu va dori să se joace afară sau să se uite la televizor pentru că "lumina este puternică".

Greața este un alt simptom dificil de identificat sau explicat pentru un copil. Dacă îl întrebați: "Îți este greață?" Există o șansă mare să nu înțeleagă întrebarea. Chiar dacă spuneți: "Te doare stomacul?" S-ar putea să nu știe ce vreți să spuneți. Puteți observa totuși că va refuza să mănânce.

Urmărind comportamentul copilului, puteți, de asemenea, să identificați momentul în care va apărea o migrenă. De exemplu:

• Urmăriți-l pentru a vedea dacă alege un loc liniștit pentru a se odihni.
• Observați dacă vorbește mai puțin decât de obicei sau dacă are schimbări de dispoziție.
• Urmăriți schimbările din rutina zilnică. Este posibil să nu se angajeze în activitățile obișnuite de lectură sau desene animate, deoarece îl dor ochii.
• Fiți conștienți de momentul în care își reia activitățile normale.

Profesorii nu cred întotdeauna în durerile de cap ale copilului

Copilul nu va spune adesea altora dacă are o migrenă sau dacă îl doare capul, inclusiv profesorilor, ceea ce poate face ca al său comportament să pară confuz sau anti-social. Pentru a face cunoscută situația copilului și a ușura problema, atât pentru copil cât și pentru profesori, asigurați-vă că faceți următorii pași:

1. Faceți cunoștință cu personalul școlii

Întâlniți-vă cu profesorii și cu ceilalți angajați ai școlii la începutul fiecărui an școlar și asigurați-vă că faceți cunoscută problema copilului dumneavoastră. Dați profesorilor o listă cu semne de avertizare a prodromului copilului, pentru a-i ajuta să recunoască o migrenă, precum și o descriere a simptomelor tipice pe care copilul le are.

2. Aduceți o notă scrisă de doctor

Este, de asemenea, o idee bună să dați profesorilor o scrisoare de la medicul de familie sau medicul pediatru, explicând diagnosticul de migrenă sau durere de cap, dar și necesitatea unui tratament rapid, precum și ce medicamente sau măsuri preventive recomandă în fiecare caz.

Iată la ce să fiți atenți și cum să vă mențineți implicați în minimizarea efectelor negative ale migrenei și durerii de cap asupra calității vieții copilului dumneavoastră:

La şcoală

La școală, orele pierdute sau notele slabe pot fi simptome cu care copilul se poate lupta dacă are dureri de cap sau migrene.

Părinții ar trebui să se implice. Acordați atenție notelor copilului și prezenței în clasă. Anuntați profesorii și asistentele școlare despre starea copilului dumneavoastră și în același timp, încurajați copilul să anunțe profesorii când nu se simte bine. Lucrați alături de cadrele didactice pentru a crește gradul de conștientizare a barierelor academice cu care se confruntă tinerii ce suferă de migrene sau dureri de cap, fiindcă aceștia greșesc uneori și nu dau crezare copiilor când acuză o durere, numindu-i visători, dezinteresați sau leneși.

Prieteni

Excluziunea socială are loc deoarece alți copii ar putea crede că un atac de migrenă îi poate împiedica să participe la activități de grup.

Părinții trebuie să-și încurajeze copilul să fie deschis și cinstit cu prietenii săi în legătură cu migrenele, mai ales fiindcă mulți nu cred că este o problemă reală medicală care provoacă durere.

Sport

Unii copii nu vor participa la ora de sport sau nu vor face exerciții fizice pentru că își vor înrăutăți durerea de cap, un factor care le face mai dificilă integrarea într-un grup de copii și își va lăsa, de asemenea, amprenta asupra greutății corporale.

Părinții ar trebui să sprijine decizia copilului de a renunța sau de a limita activitățile sportive dacă migrenele sau durerile de cap sunt frecvente ori severe. Dacă copiii pot participa la aceste activități, părinții îi pot încuraja să facă cât de mult simt că pot și să învețe să monitorizeze impactul activității asupra declanșării unei migrene.

Viața acasă

La domiciliu, copiii cu simptome de migrenă (cum ar fi sensibilitatea la lumină și sunete) sunt adesea iritabili și se pot retrage în camera lor din cauza durerii. Alte probleme care pot accentua relațiile de familie sunt părinții care trebuie să lipsească de la locul de muncă, deoarece copilul lor are o migrenă sau durere de cap.

Ar fi puțin probabil ca un copil să mintă că are o durere de cap dacă nu primește ceva la schimb, de exemplu o zi liberă de școală, îmbrățișări și atenție, atunci când nu există de obicei o recompensă. Dacă nu este cazul, trebuie să investigați și să luați legătură cu medicul pediatru.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente