Migrenele de dimineață la copii

Migrenele de dimineață la copii

Copiii, ca și adulții, pot avea dureri de cap din mai multe motive. O durere de cap ce apare dimineața, imediat după trezire, este foarte frecventă. În majoritatea cazurilor, durerile de cap nu sunt un motiv de îngrijorare. Acestea indică pur și simplu tensiune musculară, alergii, stres și alte condiții minore.

Durerile de cap severe, durerile de cap care durează câteva zile și cele asociate febrei, pot semnala o afecțiune gravă, așa că adresați-vă medicului pediatru dacă durerea de cap durează câteva zile.

Simptome ale durerii de cap si migrenei

Copiii pot experimenta mai multe tipuri de dureri de cap după trezire. Amețelile de scurtă durată și durerile de cap pot fi un rezultat al scăderii glicemiei după o noapte fără hrană, potrivit medicului pediatru și autorului William Sears. Presiunea în jurul feței însoțită de o durere de cap, este adesea cauzată de o durere de cap sinusală. Durerile de cap în partea din spate a capului și în partea superioară a gâtului, ar putea fi rezultatul tensiunii musculare. Academia Americană de Pediatrie raportează că durerile de cap severe, dureroase, concentrate într-o anumită zonă și însoțite de umflături, febră sau confuzie, pot indica o afecțiune medicală gravă. Contactați medicul pediatru în acest caz.

Cauze ale durerii de cap si migrenei

Academia Americană de Pediatrie raportează că majoritatea copiilor experimentează cel puțin o data pe an dureri de cap sau migrene. Stilul de viață și condițiile de mediu cauzează frecvent dureri de cap. Durerea declanșată pe fondul deshidratării este deosebit de frecventă dimineața, deoarece copilul nu a consumat fluide toată noaptea. Durerile de cap sinusale sunt de obicei rezultatul sinuzitei, alergiilor sau iritațiilor cauzate de mirosuri puternice. Unii copii experimentează migrene, ce cauzează sensibilitate la lumină și sunet. Suprasolicitarea, epuizarea, stresul și scăderea nivelului de zahăr din sânge sunt, de asemenea, asociate cu dureri de cap. Rareori, o durere de cap poate fi cauzată de o afecțiune gravă, cum ar fi o tumoare sau cheag de sânge.

Tratamentul la domiciliu

Masarea gâtului și a spatelui capului poate ajuta la atenuarea tensiunilor și durerilor de cap legate de stres. Încurajați copilul să bea apă, fiindcă aceasta va ajuta în cazul deshidratării. O compresă rece pe cap poate ajuta în cazul migrenelor. Pentru durerile de cap sinusale, puneți o compresă caldă pe sinusuri, în jurul obrajilor. Încurajați copilul să-și mențină capul ridicat, favorizând astfel drenajul acestora.

Avertisment!

Rar, o durere de cap poate indica o boală gravă, cum ar fi infecția, meningita sau cancerul. Dacă observați inflamarea oricărei zone a corpului sau copilul dumneavoastră are o febră inexplicabilă, duceți-l imediat la medic. Orice durere de cap care durează mai multe zile sau devine mai intensă, necesită o consultație medicală.

Referințe:
"Child Psychology: Development in a Changing Society"; Robin Harwood, et al.; 2008
https://www.livestrong.com/article/525366-my-child-has-headaches-upon-waking-in-the-morning/
"American College of Physicians Complete Home Medical Guide"; David R. Goldman; 2003
https://www.livestrong.com/article/525366-my-child-has-headaches-upon-waking-in-the-morning/
"Dr. Spock's Baby and Child Care, 8th Edition"; Benjamin Spock; 2004
https://www.livestrong.com/article/525366-my-child-has-headaches-upon-waking-in-the-morning/
"Health, Safety and Nutrition for the Young Child"; Lynn R. Marotz; 2011 h
ttps://www.livestrong.com/article/525366-my-child-has-headaches-upon-waking-in-the-morning/

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente