Cum putem interpreta desenele copiilor și ce emoții se pot ascunde in spatele lor

Cum putem interpreta desenele copiilor si ce emotii se pot ascunde in spatele lor

Cum putem interpreta desenele copiilor și ce emoții se pot ascunde in spatele lor

Cand incepe sa deseneze, copilul trece prin trei etape ale desenului: Mâzgâlitul, desenul Pre-Schematic și etapa desenului Schematic. Multe emoții pot fi deduse din desenele copilului tău, dar nu te lăsa dusă prea departe de ceea ce ar putea însemna ele până când copilul nu are timp să ţi le explice. Cu toate acestea, există câteva repere pe care cercetătorii le-au descoperit că ar putea ascunde ceea ce simte un copil cu adevărat.

• Iată cum putem interpreta desenele copilului - in diverse etapte, conform specialiștilor in psihologia copilului.

- veti citi:
Desenele unui copil sunt forme de comunicare
Înţelegerea modului în care se dezvoltă desenele copiilor
Cum să interpretezi desenele copiilor
Reguli Generale
Ceea ce copiii ar putea desena și ce ai putea interpreta tu din ele
Ce emoții dezvăluie aceste desene?
Ce semnificații pot avea desenele copiilor?
Psihologia copilului tău: 13 sfaturi esențiale

Desenele unui copil sunt forme de comunicare

Din momentul în care un copil este suficient de mare pentru a ține un creion și a-l pune pe hârtie, desenul este o modalitate excelentă de a comunica și de a înțelege ce gândesc ei. Interpretarea desenelor copiilor devine mai ușoară pe măsură ce ei cresc și tu poţi învăța o mulţime de lucruri din ceea ce ei creează.

Înțelegerea desenelor lor în fiecare etapă a dezvoltării lor este un instrument minunat pentru părinți.

Înţelegerea modului în care se dezvoltă desenele copiilor

La fiecare copil există trei etape ale desenului: Mâzgâlitul, desenul Pre-Schematic și etapa desenului Schematic. Iată la ce să te aştepţi de la fiecare etapă în parte.

1. Mâzgâlitul

În această etapă, nu există realism în desene și, în mare parte, sunt doar semne pe o pagină. Ar putea părea că nu există nimic acolo, dar, uneori, copiii creează ceva numit „realism fortuit”. Aceasta înseamnă că, atunci când mâzgâliturile sunt terminate, ai putea să observi anumite forme sau desene în ceea ce păreau a fi simple semne pe o foaie.

2. Desenul Pre-Schematic

În această etapă, copiii încearcă să creeze lucruri pe care le văd cu ochii. S-ar putea să deseneze cele mai simple lucruri, cum ar fi fețe, figurile apropiate, mașini, camioane, copaci și case. De obicei, nu există detalii realiste în aceste desene. La sfârșitul etapei, ei încep să adauge desenelor anumite lucruri care le individualizează ideile, cum ar fi flori în fața unei case sau haine pe figurile oamenilor apropiaţi.

3. Etapa desenului Schematic

În această etapă există multe detalii, iar copilul ar putea folosi cuvinte și simboluri. Aceștia pot folosi forme inteligente, cum ar fi „v” pentru păsări. Ei desenează atât de realist pe cât le permit abilitățile lor și prezintă imaginea dintr-un anumit punct de vedere sau perspectivă. Adesea pot spune o poveste clară cu aceste desene.

Cum să interpretezi desenele copiilor

Toată lumea speră să găsească sens în desenele unui copil. Uneori, desenele sunt doar desene şi nu reprezintă nimic mai mult decât un moment de joacă distractivă pe o foaie. Dar uneori, interpretarea desenelor copiilor înseamnă că descoperi un strat mai profund din ceea ce gândesc și simt ei. Este foarte important să nu citeşti prea mult într-un desen, ci să permiţi copilului să îţi spună ce înseamnă desenul pentru el. Adresarea de întrebări, cum ar fi ce fac persoanele din desen, îţi poate face copilul să dezvăluie lucruri pe care tu nu le-ai fi văzut niciodată de unul singur acolo.

Reguli Generale

Dar, de asemenea, poţi analiza imaginile şi de unul singur atunci când vine vorba de interpretarea desenelor copiilor.

• Preferințele de gen și culoare. De exemplu, culorile mai închise tind să fie folosite de un copil care este mai dominant sau mai solicitant. Fetelor tind să le placă culorile mai calde, în timp ce băieții tind să aleagă culorile mai reci. Verdele tinde să însemne că un copil este mai creativ, galbenul înseamnă fericire, iar roșul este culoarea emoției - și culoarea pe care majoritatea copiilor iubeşte să o folosească.

• Poziția pe pagină contează, de asemenea. Cei care pun desenele pe partea stângă a foii privesc către trecut și la o prezență hrănitoare, în timp ce partea dreaptă a foii reprezintă și o nevoie de comunicare. Desenele care se află în partea de jos a paginii înseamnă adesea nesiguranță sau sentimente de inadecvare.

• Când desenează figuri, dimensiunea contează. Figurile mai mari reprezintă personalități mai dominante, în timp ce figurile fără brațe indică personalităţile non agresive. Figurile cu mâini exagerate ar putea indica pe cineva care este agresiv, în timp ce picioarele minuscule ar putea arăta către un copil care se simte instabil sau în afara echilibrului.

Reține că acestea sunt observații generale despre operele de artă ale copiilor și s-ar putea să nu dezvăluie nimic despre copilul tău. Interpretarea desenelor copiilor se face întotdeauna cel mai bine cu ajutorul copilului care să îţi spună despre ce este desenul – întreabă-l pur şi simplu la ce s-a gândit când a desenat.

Iată câteva exemple despre ceea ce copiii ar putea desena și ce ai putea interpreta tu din ele:

1. Figurile apropiate

Un copil desenează adesea membrii familiei într-o anumită ordine și s-ar putea să se plaseze pe el aproape de persoana de care se simte cel mai aproape în familie. De asemenea, ei ar putea avea diferite expresii faciale pentru membrii familiei, expresii care pot dezvălui cum pare să acționeze de cele mai multe ori acel membru al familiei. De asemenea, ei pot folosi dimensiunea pentru a indica cât de importanți sunt oamenii pentru ei - cu cât este mai mare persoana, cu atât ar putea însemna mai mult pentru copilul respectiv, sau ar fi mai dominantă pentru el.

2. Desene foarte detaliate

Cu cât un copil pune mai multe detalii în desenele oamenilor din jurul său, cu atât vede mai mult individualitatea. De exemplu, desenarea fratelui cu ochelari sau a sorei ei purtând o rochie vorbește despre modul în care îi vede zilnic. Poziția membrilor familiei din imagine poate indica, de asemenea, apropierea; dacă familia este împreună și fericită, ei vor fi grupaţi împreună.

3. Desenearea unei găuri

Un copil care a experimentat recent moartea unei persoane dragi ar putea să desenze găuri în pământ, inclusiv persoane care să umple acele găuri sau care să le sape. Poziția membrilor familiei în jurul gropii dezvăluie de cine se simte copilul cel mai apropiat sau modul în care familia a făcut față pierderii. Un copil care se află de unul singur în imagine înseamnă că se simte foarte singur.

Ce emoții dezvăluie aceste desene?

Multe emoții pot fi deduse din desenele copilului tău, dar nu te lăsa dusă prea departe de ceea ce ar putea însemna ele până când copilul nu are timp să ţi le explice. Cu toate acestea, există câteva repere pe care cercetătorii le-au descoperit că ar putea afişa ceea ce simte un copil cu adevărat. Iată câteva exemple:

• Copil impulsiv: figuri mari, fără gât și asimetrie a membrelor.
• Copil neliniștit: Nori, ploaie, păsări zburătoare, figuri fără ochi
• Copil timid: figuri scurte, fără nas sau gură, figuri minuscule și brațe aproape de corp
• Copil furios: mâini şi dinţi mari, brațe lungi, ochi încrucișați
• Copil nesigur: figuri monstruoase, capete minuscule, fără mâini și figuri înclinate

 

Ce semnificații pot avea desenele copiilor?

Ce inseamna oare mazgalelile si zgarierurile pe care le face copilul tau incercand sa deseneze? Au ele oare vreo semnificatie pentru dvs, ca parinte?

Culorile nu le spun prea multe copiilor care incep sa deseneze, cu exceptia faptului ca trebuie sa fie frumoase si luminoase. Acesta este motivul pentru care copiii folosesc în principal culorile primare. Cu cat copiii cresc insa, culorile capata de asemenea pentru ei mai multe semnificatii. Citeste mai departe...

Psihologia copilului tău: 13 sfaturi esențiale

Potrivit celebrului psiholog Sigmund Freud, bebelusii sunt condusi initial de nevoi urgente si egoiste, insa treptat adopta o abordare mai realista prin preluarea valorilor si regulilor parintilor lor. Acestea joaca un rol in dezvoltarea constiintei copilului.

Unul dintre cele mai importante lucruri la care tu, ca parinte, ar trebui sa lucrezi  - este intelegerea psihologiei copilului tau. Ceea ce ar trebui sa faci este sa afli care sunt lucrurile simple ce iti transmit ce ii place sau nu ii place copilului tau, ce il face sa rada sau sa planga si ce il motiveaza sau descurajeaza.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mihaela
    Mihaelatrimis la 6/12/2020

    Fetita mea deseneaza copii cu spatele , frumoase Desenele, insa nu stiu semnificatia lor

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII