Regresia de somn a bebelușului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mămici obosite

Regresia de somn a bebelusului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mamici obosite

Regresia de somn a bebelușului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mămici obosite

Regresia de somn de la 4 luni este de departe cea mai frecventă dintre toate regresiile somnului la bebeluși. Cele mai frecvente regresii ale somnului apar la 4 luni, 8 luni și 18 luni. 😴

Iata in continuare 10 sfaturi de la mamici si de la un consultant certificat în somn care te vor ajuta să supraviețuiești regresiei de somn de la 4 luni. Deci, fără alte detalii, iată ghidul tău pentru supraviețuirea regresiei de somn de la 4 luni. Vom completa, de asemenea, cu tot ce trebuie să știi despre regresia somnului de la 4 luni.

- vei citi:
Ce este regresia de somn?
Ce provoacă regresia de somn de la 4 luni?
Cât durează regresia de somn de la 4 luni?
Poți preveni regresia de somn de la 4 luni?
10 sfaturi pentru supraviețuirea regresiei somnului de la 4 luni

Ce este regresia de somn?

Regresia de somn este o perioadă de timp, de obicei oriunde între 2 și 6 săptămâni, când bebelușul tău se trezește mai frecvent în timpul nopții și refuză să doarmă. Cele mai frecvente regresii ale somnului apar la 4 luni, 8 luni și 18 luni. Regresia de somn de la 4 luni este de departe cea mai frecventă dintre toate regresiile somnului.

Deoarece regresia de somn de la 4 luni este de obicei prima, de cele mai multe ori este și cea mai grea pentru părinți. Cu toate acestea, regresia de somn de la 4 luni este, de asemenea, un semn că ciclul de somn al bebelușului se maturizează și că ajunge la anumite repere importante ale dezvoltării! Consultanta certificata în somn, Rachel Turner, de la Hello Sleep, explică:

„Vestea bună este că, de fapt, nu este o regresie. O regresie este definită drept „inversarea la un nivel mental sau comportamental anterior” și acesta este de fapt opusul în care se confruntă copilul. După ce treci de această perioadă, bebelușul tău va relua ciclul somnului obișnuit, în esență, pentru tot restul vieții!"

Înțelegerea somnului la bebelușii de 4 luni

La vârsta de 4 luni se încheie oficial etapa nou-născutului - trist, nu? Bebelușul tău crește, devine mai curios și se obișnuieste cu rutina. În primele 3 luni de viață, bebelușul petrece mai mult timp adormit decât treaz, dar acum observi că stă treaz un pic mai mult între somnicuri. La vârsta de 4 luni, copilul are nevoie de aproximativ 12 până la 15 ore de somn, din cele 24 de ore.

De obicei, bebelușii între 4 și 6 luni vor dormi 6-8 ore în timpul nopții, cu 1 până la 2 treziri pentru a se hrăni. De la 4 la 6 luni, copilul va începe să stea treaz mai mult timp și vei observa că apar mai multe modele de somn distincte. Acum vei putea să-i faci un program de somn mai bine definit.

Regresia somnului de la 4 luni, cu toate acestea, poate încurca programul tău nou setat. Poate simți că tocmai ai obținut rutina mult dorită și copilul tău a început să doarmă timp îndelungat noaptea, apoi BAM! Regresia de somn de la 4 luni lovește și ai un copil care se trezește la fiecare oră în timpul nopții...

Ce provoacă regresia de somn de la 4 luni?

Regresia somnului de la 4 luni este legată cel mai mult de o schimbare permanentă a ciclului de somn, în care copilul va experimenta mai mult timp fără somn, care îl determină să se trezească mai frecvent.

Însă, pentru a înțelege pe deplin ce se întâmplă cu copilul tău în această schimbare a ciclului de somn, trebuie mai întâi să înveți câte ceva despre somn, în general. Există mai multe etape decât pur și simplu „treaz” și „adormit”. Aceste etape diferite alcătuiesc ciclul de somn, pe care îl parcurgem de mai multe ori pe noapte.

Etapele somnului:

Etapa 1
Etapa inițială o cunoaștem cu toții, este cea în care te poți simți în derivă, dar nu simți cu adevărat că ai adormit ... ca atunci când soțul tău adoarme pe canapea și îl atingi ușor, iar el spune: "NU DORM!"

Etapa 2
Considerată prima etapă de „somn adevărat”. Acesta este momentul în care oamenii tind să realizeze, odată treziți, că dormeau de fapt.

Etapa 3
Etapa profundă și regenerativă. Cunoscută și sub denumirea de somn „cu val lent”, acesta este momentul în care organismul începe să repare și să întinerească sistemul imunitar, țesuturile musculare, depozitele de energie, creșterea și dezvoltarea.

Etapa 4
Somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor). Acesta este momentul în care creierul începe să dea lovitura și să consolideze informațiile și amintirile din ziua precedentă. Este, de asemenea, etapa în care visăm cel mai des.

Noi, ca adulți, parcurgem etapele și ne trezim sau ne apropiem de trezire. Gândește-te cum te trezești în miez de noapte și îți schimbi poziția sau deschizi ochii pentru o secundă înainte de a te culca înapoi. Cu toate acestea, nou-născuții experimentează doar două dintre cele patru stadii ale somnului: stadiul 3 și stadiul 4 sau REM, și petrec aproximativ jumătate din timpul lor adormit în fiecare etapă.

Un nou-născut, cel mai probabil adoarme imediat legănat, apoi îl pui în pat fără să se trezească. Acest lucru se datorează faptului că sare direct în acea etapă de somn profund. În jur de 4 luni, bebelușul tău va trece prin toate cele 4 etape ale somnului, în loc de două.

„Când are loc această schimbare, micuțul nostru trece de la 50% somn REM la 25%, pentru a face loc primelor două etape. Deși somnul REM este ușor, nu este la fel de ușor ca aceste 2 noi etape cu care se obișnuiește. De aceea, există mai multe șanse ca bebelușul să se trezească". - Rachel Turner

Este nevoie de timp ca bebelușul să se adapteze la acest nou ciclu de somn, ceea ce îl determină să se trezească mai des. De obicei, această tranziție este, de asemenea, cuplată cu repere suplimentare. Aproximativ la aceeași vârstă, bebelușul tău s-ar putea afla în fazele de început ale învățării, să absoarbă mai mult limbajul, să recunoască fețele și să devină mai activ și alert în general.

Cât durează regresia de somn de la 4 luni?

De obicei, regresia somnului de la 4 luni durează oriunde între 2 și 6 săptămâni. Regresiile de somn nu arată la fel pentru fiecare copil. Pentru unii, este nevoie de doar câteva zile la o săptămână pentru a se adapta la noul lor ciclu de somn și la alte evoluții. Pentru alții, poate dura săptămâni.

✅ Despre BEBE LA 4 LUNI - citeste aici pe larg.✅

Pot preveni regresia somnului de la 4 luni?

Deoarece regresia somnului de la 4 luni se datorează modificărilor inevitabile ale ciclului de somn și dezvoltării copilului, nu există niciun mod de a o evita.

Consultantul certificat în somn, Rachel Turner, constată că unul dintre cei mai mari factori ai regresiei de somn de la 4 lunila majoritatea clienților săi este obiceiul de somn stabilit anterior sau asociațiile de somn. În loc să folosești un ajutor pentru a-l adormi sau să creezi o asociere pentru ora de somn, concentrează-te pe crearea unei rutine liniștitoare de culcare și intrarea într-un program care să te pregătească pentru inevitabila regresie a somnului de la 4 luni.

„Am constatat că celălalt contribuabil principal la acest fiasco de la 4 luni este că, până în acest moment, părinții și-au pus bebelușul să doarmă cu o suzetă, fie l-au legănat, fie l-au alăptat. Aceste asociații cu somnul pot fi într-adevăr foarte ciudate, pentru că, deși pot fi de ajutor, lipsa lor când se trezește înseamnă că nu poate reveni din nou la somn fără ajutor din afară. Când acest lucru începe să se întâmple la fiecare jumătate de oră, părinții se pot regăsi într-un coșmar." - Rachel Turner

10 sfaturi pentru supraviețuirea regresiei somnului de la 4 luni

Regresia de somn de la 4 luni este inevitabilă, dar nu trebuie să fie un coșmar. Am examinat mămici care au trecut prin regresia somnului de la 4 luni și am vorbit cu un consultant certificat în somn pentru a găsi cele mai bune sfaturi care să te ajute să supraviețuiți regresiei somnului de la 4 luni.

Eliminarea treptată a asocierilor cu somnul - Acest lucru funcționează cel mai bine dacă se face în pregătirea regresiei de somn de la 4 luni. Dar dacă asocierile de somn ale bebelușului tău sunt încă prezente când regresia lovește, încearcă să le pui capăt acum. Acum după ce regresia somnului s-a instalat, fă ceea ce trebuie să faci ca cel mic să doarmă suficient. Dacă asta înseamnă să îl alăptezi ocazionalsau a-i da suzeta, fă-o. Încearcă însă și redu încet acest "obicei". Va fi greu, dar mai bine pentru tine și copil pe termen lung.

Încearcă înfășatul - Dacă copilul tău a răspuns în prealabil bine la înfășat, continuă să o faci. Și dacă nu ai încercat încă, acum ar putea fi momentul perfect.

Întunericul face minuni - mediul copilului tău joacă un rol imens în modul în care doarme. Mulți părinți consideră că camera copilului lor este destul de întunecată sau consideră că bebelușul lor urăște întunericul. Cu toate acestea, cu cât este mai întunecat, cu atât mai bine! Nou-născuții și sugarii nu se tem de întuneric. Cu toate acestea, răspund la lumină. Lumina le spune creierului că este timpul pentru activitate și vigilență, iar creierul secretă hormonii în consecință.

Pune bebelușul în pat cât este somnolent, dar treaz - Practic, este o regulă generală în lumea somnului pentru copii. Acest lucru te va ajuta să înveți bebelușul cum să doarmă singur. Când liniștești copilul și pare somnolent, pune-l în pătuț în loc să aștepți până când adoarme complet.

Păstrează liniștea - Rachel ne sfătuiește, de asemenea, să mascăm gălăgia cu un zgomot alb. Indiferent dacă este câinele ce latră, soneria la ușă sau soțul care tușește, elimină zgomotul. Odată ce micuțul tău are un somn mai ușor, zgomotele vor începe să-l trezească cu ușurință, astfel încât zgomot alb este un plus excelent.

Menține rutina - Deși regresia de somn de la 4 luni ar putea îngreuna menținerea unui program normal, încearcă tot posibilul să fii la curent cu rutina obișnuită.

Ajustează ora de culcare a bebelușului - Pentru a compensa golurile mai mici / mai scurte din timpul zilei, mulți părinți spun că mutarea orei de culcare ajută. Dacă se luptă cu somnul în timpul zilei și se trezește frecvent noaptea, probabil că nu obține cantitatea de somn de care are nevoie, ceea ce nu face decât să crească neputința regresiei de somn de la 4 luni. Deci, pune-l la culcare mai devreme (uneori, acest lucru necesită renunțarea la ultimul pui de somn).

Oferă-i timp să se exerseze - Asigură-te că-i oferi ceva mai mult timp pentru a-și exersa noile abilități în timpul zilei, astfel încât să nu fie distras de ele noaptea.

Hrănește-l la cerere - în timpul perioadei de regresie, bebelușul vrea să mănânce mult mai mult! Mulți bebeluși experimentează o creștere a apetitului în timpul regresiei de somn, care coincide adesea cu un pușeu de creștere, ce va face copilul destul de flămând. Hrănirea / alăptarea la cerere ar putea ajuta mult.

Nu o fă singură - Regresia de somn de la 4 luni poate fi epuizantă. Dacă ai un partener, prieteni sau familia în preajmă, dispuși să te ajute, lasă-i. Pentru a avea grijă de copilul tău în mod corespunzător, trebuie să ai grijă de tine.

► Citeste si Cele mai frecvente probleme de somn ale copilului (0-2 ani)

8 pozitii de somn si ce spune fiecare despre caracterul copilului

Știați că există 8 poziții diferite de dormit? Specialistii indieni sunt de parere ca pozitia de dormit a unui copil poate spune multe despre personalitatea si caracteristicile sale comportamentale.
Citiți mai departe pentru a afla ce spune felul in care doarme copilul - despre el.

Despre somnul copilului - merita citit si

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?

10 motive pentru care bebelușul nu doarme noaptea sau doarme agitat

Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII