Herpesul in sarcina: simptome, transmitere si precautii - sfatul medicului
Daca esti insarcinata si ai herpes nu trebuie sa te panichezi insa trebuie sa fii prudenta. Conform datelor furnizate de Asociatia Americana a Ginecologilor - aproximativ 1 din 6 adulți este infectat cu herpes genital. Ceea ce trebuie sa stii de la inceput este ca daca esti insarcinata si ai herpes - programarea și participarea la vizitele de îngrijire prenatală sunt mai importante ca niciodată pentru a ține cazul sub control.
→ Herpesul este transmis de obicei copilului nenăscut în timpul nașterii, dar deoarece medicamentele vă pot reduce riscul de apariție a simptomelor înainte de sosirea copilului dumneavoastră, este esențială o relație de comunicare stransă cu medicul. Iata ce trebuie sa stii despre infectia cu herpes in timpul sarcinii - sfatul medicului.
Iată cum va trata medicul dumneavoastră această infecție comună în timpul sarcinii și al nașterii.
veti citi
Herpesul este o infecție cu transmitere sexuală
Ce cauzează infectia cu herpes?
Simptomele herpesului
Care sunt posibilele complicații ale herpesului?
Cum se tratează herpesul în timpul sarcinii?
Cum se poate gestiona herpesul în timpul sarcinii?
Se poate transmite herpesul copilului ?
Herpesul este o infecție cu transmitere sexuală
Herpesul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) cauzată de unul dintre cele două tipuri de virusuri herpes simplex (HSV), infecția virală care provoacă herpesul genital. Ambele se răspândesc prin contact piele la piele și sunt adesea transmise de cineva care nu are răni sau vezicule vizibile.
Se estimează că una din 6 persoane trăiesc cu virusul herpesului, iar cazurile de herpes genital sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Herpesul este o infecție pe tot parcursul vieții, fără tratament, deși medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor și a focarelor, chiar și în timpul sarcinii.
Iată ce trebuie să știe femeile însărcinate despre simptomele herpesului, precum și despre posibilele complicații ale sarcinii și despre modalitățile în care poți gestiona un caz atunci când te aștepți.
Ce cauzează infectia cu herpes?
Herpesul este cauzat de două tipuri de virusuri herpes simplex (HSV):
HSV-1, care de obicei provoacă herpes labial sau vezicule în jurul gurii, deși poate fi răspândit în zona genitală în timpul sexului oral
HSV-2, care cauzează de obicei herpes genital, care se poate răspândi prin sex vaginal sau anal sau pe gură în timpul sexului oral
Simptomele herpesului
Simptomele herpesului apar adesea la aproximativ două până la 10 zile după ce virusul infectează organismul, dar multe persoane care contractă herpes nu prezintă niciodată simptome.
De fapt, ați putea confunda herpesul cu un coș obișnuit sau cu un păr încarnat. Dacă virusul se manifesta cu simptome, este posibil să ai simptome asemănătoare gripei, inclusiv:
Frisoane, oboseală, febră, dureri de cap, dureri, greață și stare generală de rău timp de două sau mai multe zile
Durere genitală însoțitoare, mâncărime, durere la urinare, secreții vaginale și uretrale, sensibilitate în zona inghinală
vezicule sau răni mici, dureroase, pline de lichid, care apar adesea în grupuri pe organele genitale și pe fese, care formează vezicule și apoi se formează crusta
Prima criză cu herpes poate dura de la două până la patru săptămâni, timp în care se poate transmite în continuare. Deoarece în timpul unui prim episod este cel mai probabil ca herpesul genital să fie transmis unui făt, sunați-vă medicul dacă aveți simptomele de mai sus.
Focarele ulterioare pot fi mai puțin severe, mai puțin dureroase și pot scădea mai repede - în decurs de trei până la șapte zile - pe măsură ce sistemul imunitar dezvoltă anticorpi. Este posibil să simțiți furnicături, arsuri sau mâncărimi acolo unde infecția a apărut inițial chiar înainte de apariția rănilor, dar de obicei fără febră sau umflare.
Cum este diagnosticat herpesul în timpul sarcinii?
Dacă tu sau partenerul tau aveți oricare dintre simptomele de mai sus, consultați-vă medicul. Acesta poate să vă identifice rănile printr-un examen, dar este necesar un test de laborator pentru a diagnostica un caz de herpes genital.
Se prelevează o probă din lichidul din interiorul unei răni și apoi se testează pentru a vedea dacă acesta conține virusul și, dacă există, ce tip de HSV este prezent.
Un test de sânge la Synevo poate verifica anticorpii și, prin urmare, poate diagnostica HSV și tipul acestuia, dar nu poate determina modul în care a fost contractată infecția sau cât timp aveți virusul.
Care sunt posibilele complicații ale herpesului?
Există unele cercetări conform cărora o infecție cu herpes genital poate duce la avort spontan sau poate duce la nașterea prematură a bebelușului, motiv pentru care este important să discutați despre orice simptome pe care le aveți cu medicul dumneavoastră, astfel încât cazul dumneavoastră să poată fi tratat cu atenție.
Dacă femeia are herpes recurent (adică a mai avut un focar), are un risc extrem de scăzut - mai puțin de 1 la sută - de a transmite herpesul la copilul nenăscut.
Același lucru este valabil și dacă un screening de rutină pentru bolile cu transmitere sexuală la prima vizită prenatală diagnostichează HSV pentru prima dată sau dacă sunteți infectată în primul trimestru de sarcină și sunteți asimptomatică.
Doar femeile care sunt infectate pentru prima dată la sfârșitul sarcinii au un risc mai mare de a-și infecta bebelușii nenăscuți, deoarece corpul lor nu a produs încă anticorpi HSV. În cazul rar în care un nou-născut face herpes, transmiterea are loc cel mai adesea atunci când copilul trece prin canalul de naștere infectat al mamei.
Pentru a preveni acest lucru, medicul poate prescrie medicamente în al treilea trimestru de sarcină pentru a reduce șansele unui focar de herpes în timpul nașterii. Și dacă aveți răni active sau vă așteptați la o erupție aproape de data scadenței, vi se poate sfătui să faceți o cezariană pentru a minimiza riscul de infecție.
Citeste si Prevenirea in timpul sarcinii a infectiei cu herpes la nou-nascuti
Cum se tratează herpesul în timpul sarcinii?
Nu este clar dacă toate medicamentele antivirale pentru herpesul genital sunt sigure în timpul sarcinii, așa că urmați indicația medicului dumneavoastră atunci când vine vorba de tratament.
Simptomele herpesului pot fi gestionate cu antivirale și pot reduce durata și severitatea acesteia. Medicamentul zilnic, care se numește terapie supresă, poate reduce, de asemenea, numărul de focare pe care le experimentați.
Cum se poate gestiona herpesul în timpul sarcinii?
Din fericire, herpesul este rareori transmis unui copil în timpul sarcinii, deoarece majoritatea nou-născuților cu HSV îl primesc atunci când trec printr-un canal de naștere infectat. Dacă sacul amniotic se rupe înainte de naștere, foarte rar lichidul dintr-un canal de naștere infectat poate infecta un bebeluș care nu a trecut încă prin el.
Dar, deoarece această infecție poate cauza probleme grave pentru copil, inclusiv leziuni ale pielii, boli oculare (cum ar fi inflamația retinei) și leziuni ale creierului, el va fi tratat cu medicamente antivirale în cazul puțin probabil în care va fi expus la herpes în timpul nașterii. Acest tratament este administrat intravenos și poate fi necesar să rămână pe el timp de câteva săptămâni.
Când gravida intra în travaliu, medicul ar trebui să o examineze cu atenție pentru leziuni herpetice. Dacă nu are răni sau simptome la momentul nașterii, este posibilă o naștere vaginală.
Dacă, totuși, femeia are răni sau simptome precoce ale unui focar de herpes (cum ar fi durerea vulvară și mâncărimea), poate fi recomandată o cezariană pentru a reduce șansele ca bebelușul să intre în contact cu virusul.
Se poate transmite herpesul copilului ?
Da, deoarece herpesul bucal este extrem de contagios, HSV poate fi transmis la bebeluși și copii mici. Transmiterea are loc în mod obișnuit prin salivă, contact piele pe piele sau când atingeți ceva care a fost manipulat de o persoană infectată cu virusul.
De asemenea, este posibil ca virusul de la herpesul labial să se răspândească în ochiul unui copil și să infecteze corneea. Aceste focare se vindecă de obicei de la sine, dar cazurile mai severe pot duce la cicatrizare sau orbire a corneei.
Și HSV este de mare îngrijorare pentru copiii sub 6 luni, deoarece sistemul lor imunitar este încă imatur. De aceea, trebuie evitate pupaturi și îmbrățișări apropiate de la părinți sau rude cu herpes.
autor: Dr. Danielle ter Horst
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII