Rahitismul la copii este în creștere. Iar cauza ar putea fi prea puțin timp în aer liber și prea multă cremă de protecție solară. 🌞

Rahitismul la copii este in crestere. Iar cauza ar putea fi prea putin timp in aer liber si prea multa crema de protectie solara

Rahitismul la copii este în creștere. Iar cauza ar putea fi prea puțin timp în aer liber și prea multă cremă de protecție solară. 🌞


Numărul copiilor care suferă de rahitism - o boală altădată asociată cu sărăcia - este în creștere, cu o creștere de patru ori a bolnavilor în ultimii zece ani.

Cauzele sunt însă de data asta, nu sărăcia - ci, pe de o parte, faptul că părinții sunt obsedați de protejarea copiilor lor de lumina soarelui cu creme de protecție solară ☀️, iar pe de altă parte, un alt motiv este faptul că în ultimii ani copiii petrec mai puțin timp afară fiind prea ocupați cu jocurile pe calculator, pe telefoane și tablete. 📱 Iar soarele este sursa primară de vitamina D. ☹️

Așadar, rahitismul la copii este în creștere - iată ce trebuie să știm noi, părinții, despre această boală și ce putem face pentru a proteja copilul.

veti citi
Numărul copiilor care suferă de rahitism - odată asociat cu sărăcia - este în creștere
Ce este rahitismul si care sunt cauzele?
Corpul produce vitamina D atunci când este expus la soare și poate fi obținut și consumând alimente precum pește gras, ouă și ficat
Bebelusii si copiii mici si mamicile au deja un nivel scăzut de vitamina D.
Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima si rahitism
Despre rahitism la copil

Numărul copiilor care suferă de rahitism - odată asociat cu sărăcia - este în creștere

Un studiu facut in Marea Britanie si publicat in revista stiintifica The Lancet atrage atentia asupra faptul ca in Europa, numărul copiilor care suferă de rahitism - o boala altadata asociata cu sărăcia - este în creștere, cu o creștere de patru ori a bolnavilor în ultimii zece ani.

Cauzele sunt insa de data asta, nu saracia - ci, pe o parte faptul ca părinții sunt obsedați de protejarea copiilor lor de lumina soarelui cu creme de protectie solara, ceea ce scade nivelul de absorbtie in organism a vitaminei D si pe alta parte, un alt motiv este faptul ca in ultimii ani copiii petrec mai mult timp în interior pentru jocuri pe calculator sau pe telefoane si tablete...petrecand prea putin timp in aer liber.

In plus, tot mai multi isi duc copilul cu masina la scoala (reducand astfel din timpul pe care copilul si l-ar putea petrece in aer liber) - si tot mai putini copii iau capsule de ulei de ficat de cod care suplimenteaza cu vitamina D.

► Citeste Rahitismul la copil: cand apare si cum se trateaza

Ce este rahitismul si care sunt cauzele?

Rahitismul este o afectiune provocata de carenta de vitamina D - o vitamina necesara pentru mineralizarea tesutului osos. Rahitismul este, de regula, boala primilor doi ani de viata si debuteaza la numai câteva saptamâni de la nastere dar poate fi preîntâmpinat prin administrarea unor doze suplimentare de vitamina D.

Autorii studiului sunt de parere ca teama de a contracta cancerul de piele ar putea face părinții prea precauți și parțial responsabili pentru apariția a tot mai multe cazuri de rahitism in randul copiilor.

Corpul produce vitamina D atunci când este expus la soare și mai poate fi obținut și consumând alimente precum pește gras, ouă și ficat.

Gillian Killiner, dietetician și un purtător de cuvânt al Asociației Britanice Dietetice, a declarat:

„Există mai mulți factori implicați în creșterea rahitismului. Rahitismul a fost o boală problematică în secolul al XIX-lea, dar o serie de lucruri, inclusiv alimentatia cu mai multe lactate și proteine, o sănătate mai bună și introducerea uleiului de ficat de cod in alimentatie, au ajutat la reducerea bolii la un număr foarte mic de cazuri la inceputul anilor 80.

Acum rahitismul in randul copiilor este din nou în creștere parțial din cauza unei schimbări a calității alimentatiei si parțial din cauza aversiunii la lumina soarelui, care a fost cauzată de preocupările noastre justificabile cu privire la cancerul de piele.
"

Corpul produce vitamina D atunci când este expus la soare și poate fi obținut și consumând alimente precum pește gras, ouă și ficat

Corpul produce vitamina D atunci când este expus la soare și poate fi obținut și consumând alimente precum pește gras, ouă și ficat

In prezent oamenii mănâncă prea putin peste uleios, mai puține produse lactate și nu iau suplimente de vitamina D. Copiii mănâncă, de asemenea, mai multe alimente procesate și junk food.

"În plus, mesajul de prevenire a cancerului  de piele a ajuns la parinti si copiii sunt dat cu crema antisolara. Dar, probabil, lucrurile au mers prea departe, deoarece expunerea la soare este cea mai bună modalitate de a absorbi vitamina D și cât mai puțin de 20 de minute pe zi sau de soare pe față și brațe pot fi mai mult decât suficiente. "

Bebelusii si copiii mici si mamicile au deja un nivel scăzut de vitamina D.

Medicii englezi subliniaza ca bebelusii si copiii mici si mamicile au deja un nivel scăzut de vitamina D.

► Citeste si Vitamina D la bebelusi, un supliment necesar ?

E nevoie insa de campanii de informare pentru ca mamele care alapteaza să-și crească nivelul de vitamina D, astfel încât să le poată transmite bebelușilor lor în laptele matern.

Persoanele cu pielea mai întunecată au mai multe dificultăți în a obține vitamina D din lumina soarelui și, de aceea, acești oameni, adesea minorități etnice, și copiii lor sunt mai expuși riscului de rahitism.

„Cu toate acestea, trebuie amintit că deficiența de vitamina D este complet prevenibilă și ușor de tratat prin suplimente."

Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima si rahitism

Studiile recente spun că 60% dintre părinți nu cunosc rolul vitaminei D pentru sanatatea copilului si nu stiu ce inseamna un nivel insuficient de vitamina D pentru sanatatea copiilor. Iar aceste  cifre sunt îngrijorătoare pentru experții în sănătate, deoarece copiii sub 5 ani nu obțin suficientă vitamina D din cauza lipsei de conștientizare a părinților.

Raportul Generației D, facut de Comitetului Stiintific de Nutritie din Marea Britanie, relevă, ca în ciuda importanței vitaminei D pentru dezvoltarea timpurie, părinții nu sunt informați suficient despre riscurile pentru sănătate asociate cu lipsa vitaminei D - citeste in continuare efectul despre efectul grav al lipsei vitaminei D.

Despre rahitism la copil - mai cititi:

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Prevenirea rahitismului la copil
Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

redactor: redactor Diana Codrescu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com © 2023
referinte
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-your-health-breaking-old-rules-raising-new-hopes
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/attachment_data/file/447402/Draft_SACN_Vitamin_D_and_Health_Report.pdf
Cesur Y, Doğan M, Ariyuca S et al. Evaluation of children with nutritional rickets. J Pediatr Endocrinol Metab. 2011; 24(1-2):35-43.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII