Sarcina si tratamentul stomatologic: ce este permis si ce NU este recomandat

Sarcina si tratamentul stomatologic - ce este permis si ce NU este recomandat

Sarcina si tratamentul stomatologic: ce este permis si ce NU este recomandat

Înainte de momentul cel mare al nașterii, viitoarea mămică are datoria să își îngrijească și să nu neglijeze sănătatea dentară. Chiar înainte ca bebelușul să sosească pe lume, acesta poate beneficia de starea generală de sănătate orală a mamei. Îngrijirea corespunzătoare a dinților și gingiilor în timpul sarcinii nu doar că menține starea de bine a mamei, dar poate influența și sănătatea bebelușului.

Este bine de știut că, după venirea pe lume a copilului, prioritățile stomatologice ale mamei vor suferi o modificare. Odată cu ajustarea la noul ritm al vieții și cerințele îngrijirii pentru nou-născut, poate fi ușor să lăsați pe plan secund îngrijirea personală. Totuși, este important să nu neglijați sănătatea dentară, deoarece starea danturii și a gingiilor poate afecta în continuare sănătatea generală și poate avea implicații asupra sănătății bebelușului prin intermediul schimburilor bacteriene.

Pacienta însărcinată necesită o atenție specială din partea medicului stomatolog, chiar dacă este considerată "sănătoasă". Schimbările hormonale care apar în timpul sarcinii pot afecta sănătatea orală și pot crește riscul de inflamații gingivale sau de alte afecțiuni. Prin urmare, vizitele regulate la stomatolog în timpul sarcinii sunt esențiale pentru a monitoriza starea orală și a interveni dacă este necesar. O comunicare deschisă cu medicul stomatolog va ajuta la crearea unui plan de îngrijire dentară adaptat nevoilor și stării dumneavoastră specifice în această perioadă specială.

Insa ce este admis, ca tratament si ce necesita o atentie deosebita? Iata toate informatiile despre vizita la dentist in timpul perioadei sarcinii.

despre tratamentul stomatologic in timpul sarcinii, veti citi:
Schimbarile pe care le aduce sarcina viitoarei mamici
Tratamentul stomatologic profilactic in timpul sarcinii
Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente
Expunerea pacientelor gravide la radiatii Roentgen
Este permisa radiografia dentara in timpul sarcinii?
Medicamente pentru tratamente stomatologice pentru perioada de sarcina si de alaptare:
Complicatii orale in timpul sarcinii
Despre ingrijirea dintilor, merita sa citesti si
Sustinere si suport pentru burtici - forumurile gravidutelor

Schimbarile pe care le aduce sarcina viitoarei mamici

Mai intii trebuie reamintit, ca schimbarile fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului cardiovascular si endocrin vor influenta starea generala de sanatate a gravidei:

- Volumul sangvin se mareste cu cca 50%, tensiunea arteriala diastolica de asemenea.
-  Pot surveni tahicardii si murmur cardiac fiziologic.
- Odata cu avansarea sarcinii, poate apare un sindrom hipotensiv la schimbari bruste de pozitie.
- Cazurile de anemie sunt relativ rare.
- Valoarea factorilor de coagulare a sangelui se modifica, predispunând la trombo-embolii.

Ca urmare, tratamentul stomatologic curent, privit prin prisma modificarilor fizice si emotionale produse in timpul sarcinii va trebui condus astfel incât, stress-ul si anxietatea sa fie cât mai reduse.

Tratamentul stomatologic profilactic in timpul sarcinii

Tratamentul stomatologic profilactic în timpul sarcinii este un aspect important pentru menținerea sănătății dentare a viitoarei mame și pentru prevenirea eventualelor complicații. Iată o dezvoltare a informației:

Scopul tratamentului profilactic: Tratamentul stomatologic profilactic în timpul sarcinii are ca scop obținerea și menținerea unei igiene orale optime. Aceasta include controlul periodic al plăcii dentare bacteriene, care poate contribui la dezvoltarea cariilor și a bolilor gingivale. Reducerea inflamațiilor gingivale este importantă, deoarece schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii pot sensibiliza gingiile, ceea ce crește riscul de inflamații și sângerări gingivale.

Suplimentarea cu fluor: Fluorul este un mineral esențial în prevenirea cariilor dentare. Suplimentarea apei potabile cu fluor poate ajuta la reducerea semnificativă a riscului de apariție a leziunilor carioase la copiii cu vârsta de până la 10 ani. Cu toate acestea, trebuie menționat că consumul excesiv de fluor poate duce la fluoroză dentară, care poate cauza decolorarea și slăbirea smalțului dentar.

Administrarea de fluor în timpul sarcinii: Administrarea zilnică a 2,2 mg de fluorură de sodiu pe parcursul ultimelor două trimestre de sarcină poate fi o opțiune în gestionarea sănătății dentare a mamei și a viitorului copil. Cu toate acestea, este important să consultați medicul stomatolog sau obstetrician înainte de a începe orice suplimentare cu fluor sau orice alt tratament stomatologic în timpul sarcinii. Doza exactă și necesitățile individuale pot varia.

Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente

Perioada de timp optima pentru tratamente stomatologice curente considerata si cea mai sigura este reprezentata de cel de-al doilea trimestru al sarcinii. in trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie sa fie cât mai scurt, cu schimbari dese de pozitie ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.

Expunerea pacientelor gravide la radiatii Roentgen

Expunerea pacientelor gravide la radiatii Roentgen pentru efectuarea de radiografii se recomanda a fi evitata in special in primul trimestru, perioada de organogeneza. incepând cu al doilea trimestru este permisa efectuarea de radiografii, dar cu conditia utilizarii neconditionate a sortului protector de plumb ce va reduce radiatia periculoasa in mod practic la zero.

Prin comparatie, de exemplu, o radiografie toraco-pulmonara emana spre embrion o doza de radiatie de 0,008 cGy, o radiografie de craniu 0,004 cGy iar un status dentar 0,00001 cGy.

cititi pe larg sfatul medicilor aici:
10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii

Este permisa radiografia dentara in timpul sarcini?

Efecturea oricarui tip de radiografie, chiar si dentara, este CONTRAINDICATA in timpul sarcinii - mai ales in primele 3 luni, cand embrionul este in formare. Se pot face radiografii doar in situatii de urgenta si cu protejarea abdomenului cu un sort special de plumb.

Ai purtat un astfel de sort in timpul efectuarii radiografiei? Daca esti in a doua jumatate a sarcinii, riscul este mai mic. Oricum, indiferent de varsta fatului, este bine sa te sfatuiesti cu medicul ginecolog - care are in evaluatie sarcina. 

 

Medicamente pentru tratamente stomatologice în perioada de sarcină și alăptare:

🔹 Anestezicele permise includ lidocaina și prilocaina. Mepivacaina trebuie administrată cu precauție și în doze reduse, după consultarea medicului curant.

🔹 Aspirina trebuie administrată cu grijă în perioada sarcinii din cauza riscului de sângerare și ar trebui evitată în timpul alăptării. Acetaminophen poate fi administrat în ambele perioade.

🔹 Ibuprofenul trebuie utilizat cu atenție în primele două trimestre ale sarcinii și ar trebui evitat în ultimul trimestru din cauza riscului de sângerare.

🔹 Codeina poate determina depresie respiratorie, de aceea trebuie utilizată cu precauție în timpul sarcinii.

🔹 Dintre antibiotice, în ambele perioade sunt permise penicilina, eritromicina, clindamicina și cefalosporinele, dar se va evita tetraciclina.

🔹Protoxidul de azot este permis în ultimele două trimestre ale sarcinii și în toată perioada alăptării, dar ar trebui evitat în primul trimestru de sarcină (perioada de organogeneză) din cauza riscului de avort spontan.

🔹 Sedativele de tip benzodiazepine și barbituricele trebuie evitate în ambele perioade.

cititi pe larg: Antibioticele si sarcina

Tratamentele protetice, chirurgicale sau parodontale complicate cu caracter definitiv se vor temporiza pâna dupa nastere, rezolvându-se doar acele tratamente dentare care constituie o urgenta.

Complicatii orale in timpul sarcinii

Cea mai comuna complicatie orala este inflamatia gingivalaca un rezultat exagerat la iritanti locali. Relativ rar se poate observa asa-zisa "tumora de sarcina"- epulis gravidorum (pregnancy tumor) care, din punct de vedere histopatologic este un granulom piogen. De retinut ca, sarcina in sine nu conduce la boala parodontala ci numai o agraveaza.

Evolutia cariilor dentare se poate accentua pe parcursul sarcinii in urma schimbarilor din alimentatia gravidelor cu o dieta predominant cariogena.

Sarcina nu conduce la o "pierdere a dintilor", cum se sugereaza in limbajul popular, datorita faptului ca metabolismul calciului din tesutul dentar nu permite solubilizarea lui.

In concluzie, tratamentul stomatologic la femeile insarcinate este posibil si chiar recomandat cu unele masuri de precautie absolut indispensabile.

Sangerarea gingiilor in timpul sarcinii: motive si tratament

Sangerarea gingiilor este o mica neplacere a sarcinii care trebuie tratata ca atare. Adevarul este ca in timpul sarcinii, orice graviduta va observa o mai mare sensibiltiate a gingiilor. Acest lucru se intampla din cauza dilatarii vaselor de sange. Iata de ce sangereaza gingiile in timpul sarcinii si ce este de facut.

Despre ingrijirea dintilor, merita sa citesti si:

Spala-te pe dinti pentru o inima sanatoasa
Dantura in timpul sarcinii: recomandari importante 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

 1. ana maria
  ana mariatrimis la 24/2/2012

  am foarte mari dureri ce masele si am luat si antibiotic credeti ca afecteaza sarcina cu ce va imi este foarte frica de tot ce se aude de medicamentele in timpu sarcini astept raspuns

  Raspunde la acest comentariu
 2. furculitz
  furculitztrimis la 31/1/2012

  in sapt 26 am avut mari probleme cu dintii,dureri de ma ingenuncheau, asa ca vrand nevrand am ajuns la stomatolog: anestezie, obturatie de canal,plomba( de fapt e un fel de pansament).Toate acestea s-au desfasurat fara a face vreo radiografie, pur si simplu dr-ul a lucrat pe nevazute.Dupa nastere continuam..

  Raspunde la acest comentariu
 3. mada
  madatrimis la 31/1/2012

  ce medicament pot lua de durere de masea..am 38 sapt.

  Raspunde la acest comentariu
  • Madalina
   Madalinatrimis la 1/10/2021

   2 sarcini, ambele cu probleme dentare grave, am ajuns la extracÈ"ºii, in prima sarcina 4 extracÈ"ºii, a doua sarcina 2 extracÈ"ºii. Cu acordul medicului ginecolog care mi-a permis extragere cu anestezie fără adrenalina din săptămâna 17 pana in săptămâna 34. Nu a fost necesară radiografia. Am luat È™i antibiotic pe sarcina È™i Aulin È™i algolcamin pentru ca nu È™tiam de sarcina, era în primul trimestru. Totul a fost bine, nu au intervenit probleme.

 4. Severin Alina-Adriana
  Severin Alina-Adrianatrimis la 24/5/2010

  Sunt insarcinata in prima luna,si as dori sa i-mi scot o masea,deoarece nu mai merge tratata si a inceput sa ma doara,iar gingia in jurul ei sa umflat.Va multumesc!

  Raspunde la acest comentariu
 5. barbie2007b
  barbie2007btrimis la 23/8/2009

  am intrebat ca merg la stomatologie pt ca plomba. sau nu a voie?

  Raspunde la acest comentariu
 6. diana
  dianatrimis la 1/10/2008

  Am si eu o intrebare,sunt insarcinata in 28 de saptamani si vreau sa stiu daca pot sa merg la stoma pt. o carie

  Raspunde la acest comentariu
 7. ida laszlo
  ida laszlotrimis la 28/5/2007

  Este binevenit site-ul d-voastra, insa si mai bine ar fi daca ati da si raspunsuri, pt ca din pacate, raspunsuri nu vad! In sfarsit fiica mea are 8 luni, are o sarcina cu placenta previa centrala cervix blocat, are dureri insuportabile de masele de vreo 2 luni, nimeni nu ne poate ajuta! nimeni nu ne da nimic. ce este de facut in acest caz? vad ca comentariile de pe site sunt foarte vechi...oare am scris degeaba?

  Raspunde la acest comentariu
 8. consuela
  consuelatrimis la 3/2/2005

  ma doare maseaua si am o carie ce trebiue sa fac/sunt in 8 sapt.

  Raspunde la acest comentariu
 9. anca
  ancatrimis la 30/1/2003

  Articolul este bine venit, desi nu imi raspunde la toate intrebarile. Despre tratamentul cariilor dentare nu se specifica nimic concret. Sunt insarcinata in luna a 5-a si deja am urmat doua tratamente (in cursul acestei luni) pentru plombarea unor dinti cu carii. Desi medicul stomatolog m-a asigurat ca substantele folosite nu prezinta nici un risc pentru bebe, am totusi unele temeri. Mi-a fost jena sa insist si sa-l intreb concret care sunt substantele pe care le-a folosit. Am vazut insa ca a folosit un aparat cu raze ultraviolete pentru intarirea plombei, iar la un moment dat, simtind un gust neplacut am intrebat ce a folosit. Mi s-a raspuns ca este un gel demineralizant. Au mai fost si alte substante, dar sper ca medicul a stiut ce face si bebe nu va pati nimic. Am totusi o intrebare pentru dvs, la care v-as ruga sa-mi raspundeti: il pot afecta razele ultraviolete pe bebe? Multumesc.

  Raspunde la acest comentariu
 10. Monica
  Monicatrimis la 5/2/2002

  Un articol foarte bun si complet. Raspunde la multe din intrebarile mele. Succes in continuare!

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII