Multe mame neagă sau ignoră problemele de greutate ale copilului lor

Multe mame neaga sau ignora problemele de greutate ale copilului lor

Multe mame neagă sau ignoră problemele de greutate ale copilului lor

Mama este cea care trebuie sa fie prima persoana care identifica acele kilograme in plus la copil sau tendita de obezitate a copilului sau, inca din primii ani de viata. Kilogramele in plus de azi ale copilului pot fi sursa bolilor cardiobvasculare si a diabetului.

♦ Rolul mamei in recunoasterea excesului de greutate / obezității în timpul copilăriei timpurii este un factor esențial în atingerea statutului de greutate sănătoasa la copii. Sunt insă toate mamele capabile să identifice aceste probleme?

veti citi
Mama este cea care ar trebui sa fie prima persoana care identifica o supraponderate sau tendita de obezitate a copilului
Ce este Indicele de masa corporala al copilului (BMI) si cum se calculeaza
Care este Indicele de masa corporala a copilului - in functie de varsta - diagrama
Copiii dolofani: de ce este important sa cunoastem riscurile de sanatate ale copiilor grasi
 Poate fi un bebelus prea gras?
Despre obezitatea la copii

Mama este cea care ar trebui sa fie prima persoana care identifica o supraponderate sau tendita de obezitate a copilului

In mod normal, mama este cea care trebuie sa fie prima persoana care identifica niste kilograme in plus la copil sau tendita de obezitate a copilului sau, inca din primii ani de viata.

Recunoașterea mamei a excesului de greutate / obezității în timpul copilăriei timpurii este un factor esențial în atingerea statutului de greutate sănătoasa la copii. Sunt insa toate mamele capabile sa ideintifice aceste probleme?

O serie de studii au investigat percepțiile mamelor asupra greutății copilului lor, incercand sa descopere daca mamele identifică sau nu exact dacă copilul lor este supraponderal sau obez la trei ani și cinci ani;

Apoi, sa identifice factorii care influențează percepțiile greșite ale mamei cu privire la greutatea copilului lor la vârsta de trei ani și cinci ani si ulterior sa se asigure dacă eșecul de a recunoaște excesul de greutate / obezitatea la trei ani este asociat cu probabilitatea de a face acest lucru la vârsta de cinci ani.

Ce este Indicele de masa corporala al copilului (BMI) si cum se calculeaza

(BMI) IMC  =
( kg/m² )
greutatea in kilograme
-----------------------
(inaltimea in metri) ²

Vorbiti cu doctorul si cereti ajutorul unui dietetician. Evitati sa incepeti imediat cu copilul o dieta agresiva. In locul acesteia incercati schimbari minore inspre o alimentatie sanatoasa pentru intreaga familie si implicati copilul in activitati fizice, sport.

In ciuda informatiilor tot mai abundente despre efectele obezitatii asupra sanatatii copilului, o proportie foarte mare de părinți continuă să clasifice greșit greutatea copilului lor. Adica, desi copilul are o greutate peste greutatea sa normala, acestia subestimeaza acest lucru.

Care este Indicele de masa corporala a copilului - in functie de varsta - diagrama

tabel indice de masa corporala copil

Capacitatea in special a mamelor de a identifica corect starea de greutate a copilului lor în anii preșcolari este importantă.

Primul pas în abordarea obezității copilului este recunoașterea problemei. Dacă mamele sunt incapabile sau nu doresc să recunoască faptul că copilul lor este supraponderal sau obez, nu pot interveni din timp pentru a preveni creșterea în greutate în exces si efectele asupra sanatatii copilului. 

Studiul recent facut in Marea Britanie a descoperit ca insasi mamele supraponderale sau obeze, prezintă o conștientizare slabă sau de negatie a greutatii copilului lor. Atât caracteristicile copilului, cât și ale mamei joacă un rol în influențarea acestei conștientizări.

In Romania, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc. Sunt statistici alarmante care totuşi nu par să sperie pe nimeni.

În farfuriile copiilor găsim numai alimente interzise: multă ciocolată, prăjituri cât cuprinde şi fast-food-ul de toate zilele.

Nu doar alimentele au făcut ca problema obezităţii să explodeze. Sedentarismul are şi el un rol deloc de neglijat. Iar obiceiurile alimentare şi cele de mişcare se învaţă în primii ani de viaţă.

Obezitatea infantilă a ajuns la proporţii alarmante în Uniunea Europeana. 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul lor creşte anual cu 400.000. Este motivul pentru care campanii din toate ţările europene cer Uniunii să recunoască obezitatea drept boală cronică.

Kilogramele in plus de azi ale copilului pot fi sursa bolilor cardiobvasculare si a diabetului.

Poate fi un bebelus prea gras?

Poate fi un bebelus prea gras? Studiile arata ca un copil supraponderal la varsta de 2 ani are un risc ridicat de obezitate in adolescenta. Iata cum se tine sub observatie greutatea bebelusului cu ajutorul graficelor de crestere iar dupa varsta de 2 anisori - cum monitorizam greutatea copilului cu ajutorul indicelui de masa corporala (BMI).

Iata parerea medicilor: diversificarea prea devreme si adormitul cu biberonul - cauze ale obezitatii bebelusului.

Copiii dolofani: de ce este important sa cunoastem riscurile de sanatate ale copiilor grasi

Avem tendinta de a gandi ca un bebelus sau copilas dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea citeste in continuare aici.

Despre obezitatea la copii, mai cititi:

Obezitatea la copil: diagnostic, cauze, efecte si tratament

Cum ne ajutăm copilul să piardă din greutate

Tatii determina obezitatea copilului

autor: Redactia Desprecopii - toate drepturile rezervate 2023
referinte: WebMD, Journal of Pediatrics - New York

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII