Cum se calculează varsta sarcinii și data preconizată a nașterii: ne răspunde medicul primar obstetrică-ginecologie

Cum se calculează varsta sarcinii și data preconizată a nașterii: ne răspunde medicul primar obstetrică-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Prima întrebare a unei femei care tocmai a aflat că este însărcinată este: Când voi naște? Cum se calculează data probabilă a nașterii? Cum îmi dau seama care este data preconizată a nașterii dacă nu am un ciclu menstrual regulat?

• Ne răspunde la aceste întrebări dl. doctor Andrei Cucu, medic primar obstetrică-ginecologie.

veti citi
Cum calculăm vârsta sarcinii și data probabilă a nașterii?
Dacă sarcina este obținută prin FIV
Calculator de sarcină avansat și data probabilă a nașterii: cel mai precis și avansat ediția 2021

Cum calculăm vârsta sarcinii și data probabilă a nașterii?

Varsta sarcinii este determinata cel mai frecvent luand in considerare data ultimei menstruatii sau ecografic.

In mod traditional, medicii ginecologi calculeaza varsta gestationala si data probabila a nasterii in functie de ultima menstruatie, prima zi a ultimei menstruatii ca sa fiu mai exact.

Prin conventie, data nasterii va fi la 280 de zile de la ultima menstruatie.

Pentru un calcul rapid mental, se adauga 7 zile la data ultimei menstruatii si se scad 3 luni si data astfel obtinuta este data probabila a nasterii. De exemplu pentru a calcula data probabila a nasterii in cazul in care ultima menstruatie a fost sa zicem pe 3 aprilie, vom adauga 7 la 3, deci ziua va fi 10 si vom scadea 3 luni din aprilie, luna rezultata fiind ianuarie - termenul fiind deci 10 ianuarie anul urmator, bineinteles ca in momentul de fata sunt diferite aplicatii si siteuri ce fac acest calcul pentru noi.

Aceasta determinare presupune insa un ciclu menstrual regulat de 28 de zile cu ovulatia in ziua a 14, deci nu este o determinare foarte exacta in cazul in care conditiile enumerate nu sunt indeplinite.

Cea mai precisa metoda de stabilire a varstei de gestatie este masurarea ecografica a embrionului in primul trimestru, adica pana la 14 saptamani de gestatie. In cazul in care intre data stabilita ecografic si cea stabilita in functie de ultima menstruatie este o diferenta mai mare de 7 zile, termenul considerat corect este cel care a fost determinat ecografic si la el se vor raporta masuratorile ecografice ulterioare.

Dupa primul trimestru, cu cat sarcina este mai mare cu atat abaterea la determinarea ecografica este mai mare putand sa ajunga spre finalului trimestrului doi la + / - 21 de zile.

Dacă sarcina este obținută prin FIV

Daca sarcina este obtinuta prin fertilizare in vitro se vor lua in considerare varsta embrionului si data transferului.

Data probabil a nasterii, indiferent cum este calculata, este asa cum ii spune numele probabila si nu reprezinta ziua exacta cand va veni pe lume bebelusul. O sarcina este considerata la termen incepand cu 37 de saptamani, iar majoritatea nasterilor se declanseaza in intervalul 38-40 de saptamani.

Calculator de sarcină avansat și data probabilă a nașterii: cel mai precis și avansat ediția 2021

Calculatorul avansat de sarcina de mai jos este mult mai exact (mai precis) decat alte calculatoare care circula pe net si are o precizie mai mare de a determina data probabila a nasterii.
Calculatorul Mittendorf-Williams este considerat cel mai precis calculator de calculare a varstei sarcinii si a datei in care se astepteapa nasterea. Acest calculator nu indica si sexul copilului. Citeste mai departe...

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Andrei Cucu, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII