Care sunt cauzele malformațiilor fătului? Se pot preveni? Răspunsuri și sfaturi de la medicul obstetrică-ginecologie

Care sunt cauzele malformațiilor fătului? Se pot preveni? Răspunsuri și sfaturi de la medicul obstetrică-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Se pot preveni malformațiile fetale? Există lucruri pe care orice graviduță le poate face pentru a-și asigura o sarcină cât mai sănătoasă posibil și pentru a reduce riscul malformațiilor congenitale, care apar la aproximativ 3% până la 4% dintre nașterile vii. Dar care sunt cauzele apariției malformațiilor fătului și cum se pot preveni?

→ Ne răspunde la aceste intrebări, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cauzele aparitiei malformatiilor fatului sunt multiple

Malformatiile congenitale majore apar la aproximativ 3% pana la 4% dintre nasterile vii, desi anomaliile minore sunt mai frecvente. Defectele de nastere pot fi izolate sau prezente intr-o combinatie sau model tipic - ceea ce noi numim sindrom.

In antichitate, se credea ca defectele de nastere ar rezulta din actiunea fortelor supranaturale. Au fost privite ca manifestari ale raului si, uneori, ca semne ale avertizarilor lui Dumnezeu pentru dezastre iminente. Chiar daca perceptia defectelor de nastere difera de la cultura la cultura, ea a fost atribuita mai ales fortelor negative. Aceste concepte au evoluat din cele mai vechi timpuri pana in prezent, desi superstitiile persista in multe culturi.

Un studiu mai sistematic al defectelor la nastere a inceput la mijlocul secolului XX. Aceasta a coincis cu recunoasterea efectelor teratogene ale expunerilor la infectiile cu rubeola si talidomida in timpul sarcinii.

Malformatiile fatului pot fi strict structurale sau genetice

Cele genetice au drept cauza cel mai frecvent tulburari in combinarea materialului genetic de la mama si de la tata in momentul formarii oului. Materialul genetic fiind compromis, se ajunge la formarea defectuoasa a anumitor organe. Malformatiile strict structurale sunt diferite, prin faptul ca materialul genetic este normal, insa formarea organelor este afectata si duce la aparitia de malformatii. De multe ori cauza aparitiei malformatiilor nu este cunoscuta, exista totusi anumiti factori de risc care se asociaza mai frecvent cu malformatii fetale.

Pentru malformatiile cu substrat genetic, cel mai important factor de risc este varsta mamei. Cu cat varsta mamei este mai inaintata, cu atat apar mai frecvent anomalii cromozomiale spre exemplu.

In cazul malformatiilor strict structurale se poate face totusi asocierea cu un factor teratogen.

Un factor teratogen este un agent care poate provoca anomalii in cresterea, forma sau functia unui organ fetal in cursul dezvoltarii. Actioneaza producand moartea celulelor, modificand cresterea normala a tesuturilor sau interferand cu diferentierea celulara normala sau cu alte procese morfologice. Consecintele acestor actiuni pot fi pierderea fatului, restrictia cresterii fetale, malformatii fetale sau sau deteriorarea performantei neurologice.

Agenti teratogeni:

Afectiuni materne in timpul sarcinii (cel mai frecvent diabetul zaharat);
 Obezitatea materna;
Infectiile - anumite infectii precum toxoplasma, rubeola, etc; insa si infectii comune care ar putea duce la cresterea temperaturii corpului exact in momentul formarii anumitor organe;
Administrarea anumitor medicamente la momentul nepotrivit in sarcina;
Agenti fizici sau de mediu - poluarea, radiatiile ionizante, etc.

Modalitati de prevenire a malformatiilor:

 Varsta (decizia de a avea o sarcina mai devreme decat mai tarziu);
 Acid folic - dovedit ca reduce riscul aparitiei defectelor de tub neural;
Incetarea administrarii de medicamente si consult cat mai rapid in cazul suspicionarii unei sarcini;
Tratamentul corect al bolilor de baza (diabet, lupus, afectiuni tiroidiene);
Stil de viata sanatos, limitarea expunerii la agenti de mediu.

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor

Malformatiile congenitale sunt anomalii de structura, functie sau metabolism care se manifesta de la nastere sau din primii ani ai copilului. Exista lucruri pe care le poti face pentru a asigura o sarcina cat mai sanatoasa posibil si pentru a reduce riscul crearii malformatiilor congenitale. Iata ce poti face...

 

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2023
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII