Ce înseamnă diabetul de sarcină? Poate afecta bebelușul? Aflăm toate informațiile de la medicul specialist obstetrică-ginecologie

Ce înseamnă diabetul de sarcină? Poate afecta bebelușul? Aflăm toate informațiile de la medicul specialist obstetrică-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Orice femeie poate face diabet de sacină, insă unele sunt expuse unui risc mai mare decât altele. Si totusi, ce înseamnă diabetul de sarcină? Poate afecta bebelușul? Ce teste sunt necesare și cum gestionam corect situația?

Ne raspunde la aceste intrebări, doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrică-ginecologie.

veti citi
Diabetul de sarcină - ce inseamnă? Poate afecta bebelușul?
Gravidele care au risc crescut de diabet sunt:
Uneori, cand valorile glicemiei sunt foarte mari, pot apărea următoarele simptome:
Uneori insă, pot aparea insa probleme:
Screeningul pentru diabetul gestațional
Tratamentul diabetului gestațional
Un specialist in nutriție te poate sfătui in a planui un meniu sănătos:
Efectele pe termen lung ale diabetului de sarcină
Plănuirea sarcinilor viitoare

Diabetul de sarcină - ce inseamnă? Poate afecta bebelușul?

Diabetul de sarcina reprezinta cresterea nivelului de glucoza in sarcina si dispare de obicei dupa nastere. Se poate produce in orice stadiu al sarcinii, dar este mai comun in trimestru 2 sau 3.

Diabetul de sarcina apare cand corpul gravidei nu produce suficienta insulina, un hormon care controleaza nivelul glucozei in sange, pentru a satisface nevoile crescute in sarcina.

Diabetul de sarcina poate provoca probleme bebelusului si gravidei in timpul sarcinii si dupa nastere. Riscurile pot fi reduse daca boala este depistata la timp si corect tratata.

Gravidele care au risc crescut de diabet sunt:

. cele cu BMI peste 30;
. daca in antecedente au fost nasteri cu bebelusi cu greutate >4,5 Kg sau egala la nastere;
. daca a existat diabet gestational in sarcinele precedente;
. daca unul din parinti sau frati au diabet;
. cu originea din Asia, rasa africana, Caraibe, origine din Orientul Mijlociu.

De obicei diabetul gestational nu provoaca simptome. Majoritatea cazurilor sunt descoperite cand se fac testele de sange sau screeningul pentru diabetul de sarcina.

Uneori, cand valorile glicemiei sunt foarte mari, pot apărea următoarele simptome:

. sete accentuata;
. urinare frecventa;
. gura uscata;
. oboseala.

In ce fel este afectată sarcina?

Majoritatea gravidelor cu diabet de sarcina vor avea sarcini normale si bebelusi sanatosi.

Uneori insă, pot aparea insa probleme:

. Bebelusul poate creste mai mare decat normalul, pot aparea probleme la nastere care duc la declansarea travaliului sau la operatie cezariana.
. Polihidramnios - prea mult lichid amniotic in uter care provoaca nastere prematura sau probleme la nastere.
. Nastere prematura - nastere sub 37 saptamani de sarcina.
. Preeclampsia - semnifica valori foarte mari ale tensiunii arteriale in sarcina si aparitia unor complicatii daca nu este tratata corect.
. Bebelusul poate sa prezinte hipoglicemie (glucoza scazuta in sange) sau icter intens care necesita tratament in spital.
. Moarte in uter - desi acest lucru este rar.

Screeningul pentru diabetul gestațional

In timpul primei vizite prenatale se cauta factorii de risc pentru diabet de sarcina. Daca exista unul sau mai multi factori de risc, se va indica screeningul pentru diabet.

Testul oral de hiperglicemie provocata necesita 2 ore. Consta intr-un test de sange dimineata pe nemancate (pauza de masa de 8-10 ore). Se va bea o bautura cu glucoza. Dupa odihna se va recolta glicemia la 2 ore pentru a vedea cum reactioneaza corpul la glucoza.

Acest test se va face la 24-28 saptamani de sarcina. Daca a existat diabet in sarcina precedenta, testul se va face la debutul sarcinii si apoi se repeta la 24-28 saptamani daca a fost normal la debutul sarcinii.

Tratamentul diabetului gestațional

Complicatiile diabetului gestational pot fi reduse prin controlul nivelului glicemiei. Acasa vor fi monitorizate glicemiile cu ajutorul unui aparat numit glucometru, inainte de micul dejun si la o ora dupa fiecare masa.

Nivelul glicemiei poate fi redus prin schimbarea dietei si prin exercitii fizice de rutina. Daca aceste masuri nu sunt suficiente se vor aduga medicamente (metformin, glibenclamide) sau injectii cu insulina.

Un specialist in nutriție te poate sfătui in a planui un meniu sănătos:

. mananca regulat, 3 mese/zi;
. consuma alimente cu indice glicemic mic (paste integrale, orez brun, cereale integrale, musli, linte, fasole, mazare);
. consuma cel putin 5 portii de fructe si legume/zi;
. evita sucurile dulci, sucurile din fructe si smoothies;
. consuma carne slaba, peste.

Monitorizarea sarcinii si a nasterii vor depista posibilele probleme.

In cazul diabetului de sarcina se recomanda nasterea inainte de 41 saptamani. Inducerea travaliului sau cezariana se vor indica daca nasterea nu s-a declansat pana la 41 saptamani.

O nastere mai devreme poate fi recomandata in cazul in care sunt ingrijorari legate de sanatatea bebelusului sau daca valorile mari ale glicemiei nu sunt controlate adecvat.

Efectele pe termen lung ale diabetului de sarcină

De obicei, diabetul de sarcina dispare dupa nastere, dar in cazul femeilor la care nu se intampla acest lucru, acestea sunt predispuse sa aiba diabet in sarcinile viitoare sau sa dezvolte diabet tip 2.

In acest caz se recomanda un test de glicemie la 6-13 saptamani dupa nastere si apoi anual daca acesta este normal.

Se recomanda consultul la medicul generalist daca apar simptome de diabet: sete crescuta, nevoia de urinare frecventa sau gura uscata.

Controlul anual trebuie efectuat pentru ca multe persoane cu diabet nu au simptome sugestive.

Pentru reducerea riscului de diabet se recomanda sa mentii o greutate sanatoasa, o dieta echilibrata si exercitii regulate. Sunt studii care sugereaza ca bebelusii mamelor cu diabet de sarcina au o predispozitie de a dezvolta diabet si de a deveni obezi.

Plănuirea sarcinilor viitoare

In cazul planuirii unei viitoare sarcini, se recomanda efectuarea consultului preconceptional la o clinica de diabet in vederea controlului adecvat al glicemiei inainte de sarcina.

Diabetul de sarcina: cauze,simptome si complicatii care pot aparea daca nu este tratat

Diabetul de sarcina (Diabet gestational) este un tip de diabet care apare numai in timpul sarcinii. Iata ce trebuie sa stii daca esti insarcinata si ai diabet gestational: cauze,simptome si complicatii care pot aparea daca nu este tratat

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2022
Cu contributia doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII