Copilul tau tuseste? Afla care sunt cauzele si cum il poti ajuta

Copilul tau tuseste? Afla care sunt cauzele si cum il poti ajuta

Copilul tau tuseste? Afla care sunt cauzele si cum il poti ajuta

Fiecare copil va experimenta tusea la un moment dat în viața sa. În calitate de părinte, urmărirea tusei copilului te poate face să te simți neputincios, știind că aceasta poate fi un simptom al diferitelor boli, de la cele mai nevinovate la cele periculoase.

Află în continuare care sunt cauzele tusei, cum o poți identifica, când este cazul să te îngrijorezi și cum o tratezi prin mijloace blânde și sigure...

Tusea este un reflex de apărare normal și natural al organismului

În cazul în care copilul tău tușește, poate fi greu de știut dacă trebuie să mergi la pediatru pentru sfaturi, să programezi o întâlnire sau să te îndrepți direct spre spital la urgențe. Este important să ne amintim că tusea este o parte naturală a vieții, un reflex de aparare prin care se elimină substanțele iritante din căile respiratorii, se curăța gâtul, bronhiile și plămânii de substanțele nedorite și facilitează respirația.

Ce indică o tuse productivă, cu expectorație?

Copilul tău are o tuse cu multă flegmă? Asta ar putea semnala multe lucruri. Copiii cu astm produc adesea o tuse flegmică atunci când au o criză. Tusea cu expectorație poate fi uneori cauzată de o suprainfectare bacteriană a căilor respiratorii, sau de o acutizare a unor afecțiuni cronice respiratorii. La sugari, o tuse productivă s-ar putea datora bronhiolitei, o infecție respiratorie a tractului inferior provocată de viruși precum virusul sincitial respirator (RSV).

În cazuri severe, o tuse productivă, cu expectorație și febră mare poate semnala o infecție mai gravă, cum ar fi pneumonia. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză este răceala obișnuită, care poate dura până la două săptămâni.

Ce indică o tuse uscată/seacă?

La copiii mici și la bebeluși, o tuse uscată, iritativă, este cauzată de inflamația mucoasei căilor respiratorii și este de obicei declanșată de un virus. De asemenea, apare și la expunerea prelungită la praf, fum, aer condiționat sau alergie. Este obositoare și trebuie să fie calmată. Uneori necesită îngrijiri medicale și, mai rar, poate necesita spitalizare.

Tusea convulsivă

Tusea convulsivă este o altă denumire pentru pertussis, o infecție a căilor respiratorii cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Copiii cu pertussis au reprize puternice de tuse, iar la sfârșitul reprizei de tuse, copilul inhalează o cantitate mare de aer, scoțând un sunet șuierător. Tusea convulsivă este însoțită de secreții nazale, de strănuturi frecvente și uneori de febră, dar nu foarte mare. Ea poate apărea la orice vârstă, însă este mai severă la copiii cu vârsta sub un an, care nu au fost vaccinați pentru pertussis.

Când ar trebui să îmi fac griji pentru tusea copilului meu?

Tusea este o parte naturală a vieții și modul nostru de a reacționa la boli. Majoritatea tipurilor de tuse sunt nevinovate.

Mergi la medicul pediatru dacă bebelușul/copilul:

respiră greu sau mai repede decât în mod obișnuit;
are o tuse însoțită de o invinetire a buzelor, a fetei sau a limbii;
are o tuse însoțită de febră și are vârsta sub 3 luni;
are o tuse însoțită de un sunet șuierător atunci când inspiră după ce tușește;
scuipă sânge în timp ce tușește;
are o tuse însoțită de un sunet neobișnuit, “muzical”, în timp ce respiră;
se simte slăbit din cauza tusei;
este deshidratat, are amețeli, senzație de gură uscată sau lipicioasă, plâns fără lacrimi, urinare mai rară decât de obicei.

Când tusea este asociată cu alte simptome, cum ar fi stări febrile sau dificultăți de respirație, solicită îngrijiri medicale! Din cauza problemelor de siguranță, medicamentele pentru tuse și supresoare nu mai sunt recomandate copiilor mici. Acest lucru permite, de asemenea, corpului copilului să scape în mod natural de mucus, evitând suprimarea nevoilor naturale.

Cum îmi ajut copilul/bebelușul să scape de tuse?

Toți bebelușii vor dezvolta o tuse la un moment dat. În timp ce este o luptă să-l vezi pe cel mic în disconfort, boala va trece destul de curând. Între timp, poți face multe lucruri pentru a-l ajuta să se simtă mai bine.

Soluțiile simple pentru tuse includ hidratarea corespunzătoare, aspiratoarele nazale, umidificatoare cu ceață rece și plantele medicinale cu proprietăți expectorante care favorizează fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronșice precum scaiul vânăt, iedera, podbalul, ridichea neagră, hreanul; plantele emoliente, care calmează mucoasele iritate ale căilor respiratorii precum pătlagina, teiul, lichenul de piatră, gridelia; plantele cu proprietăți antispastice la nivel bronșic cum este roua cerului, iedera, cimbrișorul - care liniștesc tusea spastică.

Siropurile naturale pe bază de plante sunt mai indicate, deoarece acționează blând, având acțiune emolientă și favorizând expectorația, ajutând la fluidizarea secretiilor ce trebuie eliminate prin tuse.

Plantusin pentru copii - încă din primele luni de viață

Plantusin pentru Copii este un sirop din plante medicinale cu acțiune blândă și sigură în toate tipurile de tuse, ce poate fi administrat copiilor încă din primele luni de viață.

Produsul nou, special dezvoltat pentru copiii cu vârsta de peste 3 luni, conține doar ingrediente active 100% naturale extrase din 11 plante medicinale care fluidifică secrețiile bronşice, diluează mucusul şi îi reduc vâscozitatea făcându-l mai uşor de eliminat; calmează iritația mucoaselor respiratorii prin conținutul de mucilagii (polizaharide) care formează o peliculă protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducând la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritației și a durerii faringiene; elimină spasmul bronșic.

Astfel siropul Plantusin pentru copii liniștește tusea fără a o suprima, fără a deprima centrul respirator.

Siropul este îndulcit natural, doar cu fructoză, și nu conține adaosuri de arome sau coloranți sintetici. Gustul bun este dat de plantele din compoziție și poate fi folosit pentru copii foarte mici, de la vârsta de 3 luni, în sarcină și alăptare.

Un flacon de sirop Plantusin pentru Copii asigură cantitatea necesară pentru remiterea tusei.

Și dacă tot vorbim despre tuse, este bine să știm că și noi, părinții, avem soluții naturale pentru a scăpa de ea. Gama Plantusin cuprinde mai multe tipuri de produse din plante medicinale care acționează atât în tusea seacă, iritativă, cât și în tusea productivă: siropuri pentru copii și pentru adulți, comprimate, capsule moi cu uleiuri esențiale și ceaiuri din plante medicinale.

Gama Plantusin

Plantusin este una dintre cele mai vechi rețete românești consacrată în tuse, cu eficiență dovedită în peste 25 de ani de utilizare pentru orice tip de tuse.

Plantusin reprezintă gama complexă de fitopreparate, rezultatul muncii echipei de medici, farmaciști și biologi pe parcursul celor peste 25 de ani. Sunt folosite doar plante medicinale de calitate superioară, iar tehnologiile sunt certificate la standarde internaționale, ISO 22000.

Despre tuse, merita sa cititi si: 

Tusea convulsiva
Ce este de fapt tusea seaca?
Tusea si raceala copiilor
Tusea in infectiile de tract respirator. Prieten sau dusman? 

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Tuse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII