Cum ajuta medierea in caz de divort - sfatul specialistului

Cum ajuta medierea in caz de divort - sfatul specialistului

Cum ajuta medierea in caz de divort - sfatul specialistului

În ciuda speranței că situația prin care trecem ne face să înțelegem adevăratele valori ale acestei vieți, așa cum este familia, se pare că, de fapt, viața de cuplu este greu pusă la încercare de situația creată de această pandemie.

China a înregistrat o rată ridicată a cererilor de divorț în perioada de carantină, iar avocații din New York, specializați în divorțuri, spun că numărul clienților a crescut și cu 50%.


- vei citi:
Medierea este soluția optimă în caz de divorț
Prin mediere părțile au șansa de a ajunge rapid și cu costuri mici la un divorț civilizat și discret
În mediere se stabilesc toate detaliile cu privire la modul de desfacere a căsătoriei
Cu Acordul de mediere părțile pot merge la notar sau în instanță
Importanța deținerii unui Acord de mediere în caz de divorț la notar
Importanța deținerii unui Acord de mediere în caz de divorț în instanță
Existența unui conflict nu trebuie să ducă spre ceartă, ci să nască dorința de rezolvare

Medierea este soluția optimă în caz de divorț

La noi, instanțele de judecată și-au suspendat activitatea (cu excepția cauzelor de urgență maximă) până la sfârșitul lunii aprilie, astfel că la acest moment nu putem ști cum stă situația, însă având în vedere ceea ce se întâmplă în alte părți ale lumii este de așteptat ca în luna mai să vedem o creștere a numărului de cereri de divorț și în România. Pentru cuplurile aflate în astfel de situații, instanța de judecată ar trebui să fie varianta ultimă și extremă! Desfacerea unei căsătorii este un moment de stres și suferință, de ce să fie amplificat prin procedurile judiciare? De ce să nu se soluționeze într-un mediu liniștit, confortabil și binevoitor? Medierea este soluția optimă în caz de divorț pentru că deși mediatorul nu desface în mod oficial o căsnicie el ajută părțile să poată ajunge în fața unui notar sau a unui judecător cu un Acord astfel că părțile vor avea șansa de a divorța civilizat evitând un proces lung, costisitor și epuizant.

Prin mediere părțile au șansa de a ajunge rapid și cu costuri mici la un divorț civilizat și discret

Divorțul reprezintă o perioadă grea pentru orice cuplu aflat la capăt de drum chiar și în situația în care ambii parteneri își doresc acest lucru. Această perioadă grea comportă diferite grade de tensiune în funcție de fiecare situație în parte. Benefic este ca aceste tensiuni să fie înlăturate sau măcar diminuate pentru ca partenerii să poată lua cele mai bune decizii cu privire la noua situație familială în care se vor afla.

Iată de ce, în majoritatea cazurilor, medierea este soluția optimă fiind o procedură  în care părțile sprijinite de mediator reușesc să comunice civilizat, iar atunci când tensiunea este prea mare, mediatorul poate prelua acest rol comunicând, pe rând, cu fiecare parte. În plus, medierea este o procedură rapidă, discuțiile putând să fie purtate chiar și în aceeași zi sau în mediu online. De asemenea, tot ce se discută în mediere este confidențial astfel că părțile pot discuta deschis fără a avea teama că ceea ce spun le poate fi folosit împotrivă. În procedura de mediere, părțile pot fi susținute sau chiar reprezentate de avocați.

Sprijinul specialistului în soluționarea de conflicte aduce multe beneficii oferindu-le părților șansa de a-și alege propriul ritm de rezolvare și de a se face auzite păstrându-și puterea de a decide ceea ce în sala de judecată nu se întâmplă, procedura judecătorească fiind una rece și rigidă, timpul limitat la programul instanței și decizia aparținând în întregine instanței.

În mediere se stabilesc toate detaliile cu privire la modul de desfacere a căsătoriei și al felului în care vor decurge lucrurile odată divorțul încheiat

Cu ajutorul mediatorului, părțile pot ajunge la un Acord cu privire la modul de desfacere al căsătoriei (la notar sau în instanță) și cu privire la partajul de bunuri comune, exercițiul autorității părintești, stabilirea domiciliului copilului, contribuția părinților la întreținerea copiilor și orice alte aspecte cu privire la drepturi la care soții pot decide.

Cu Acordul de mediere părțile pot merge la notar sau în instanță

Pentru a obține un act oficial care să demonstreze desfacerea căsătoriei, părțile vor merge la notar sau în instanță, în funcție de cum au stabilit în mediere. În baza Acordului de mediere, notarul, respectiv, judecătorul va întocmi actul de desfacere a căsătoriei. Este, așadar, important și util să existe un acord de mediere pentru că, în baza lui, notarul va emite certificatul de divorț, respectiv, judecătorul va pronunța hotărârea de divorț.

Importanța deținerii unui Acord de mediere în caz de divorț la notar

În caz de divorț la notar, sigur că există posibilitatea ca părțile să se prezinte direct în fața notarului, însă acest lucru poate prezenta riscuri dacă părțile nu sunt foarte bine pregătite sau dacă există lucruri neclare deoarece este posibil să fie nevoite să ia decizii rapid fără a avea șansa de cumpăni suficient asupra tuturor aspectelor. Odată ajunși la un Acord, părțile nu vor mai avea decât de îndeplinit formalități în fața notarului și nu de luat decizii care ar putea fi pripite și lipsite de sprijinul avocaților și al mediatorului, notarul având rol de funcționar care doar ia act de cele exprimate de părți.

Importanța deținerii unui Acord de mediere în caz de divorț în instanță

În ceea ce privește instanța de judecată, existența unui Acord va scuti de multe termene și consum nervos toată procedura de divorț. Să aibă toate lucrurile bine stabilite, legate de partajul bunurilor și de creșterea și educarea copiilor, pentru ca instanța să ia act de cele stabilite prin acord este o șansă pe care părțile trebuie să și-o ofere măcar de dragul a ceea ce au clădit împreună până la momentul despărțirii. Divorțul nu ar trebui să fie despre găsirea unui vinovat și pedepsirea lui, ci despre rezolvarea unei situații, uneori, foarte complicate și, de multe ori, nedorite.

Existența unui conflict nu trebuie să ducă spre ceartă, ci să nască dorința de rezolvare

Luarea hotărârii de a divorța este suficient de violentă pentru sufletul și psihicul oricui. Nu este nevoie ca procedura de a divorța să aducă un plus de tensiune! Medierea înlătură duritatea unui proces și oferă părților, chiar și celor aflate deja într-o stare de tensiune ridicată, confortul unui spațiu liniștit și confidențial. Divorțul nu trebuie făcut nici în grabă, din dorința de ascăpa de o situație neplăcută, deoarece la desfacerea căsătoriei se stabilesc lucruri pentru următorii zeci de ani. Medierea înlătură presiunea timpului indiferent că e vorba de unul prea scurt sau prea lung: în mediere părțile decid cât timp alocă procedurii.

Timpurile se schimbă. Știm multe acum despre puterea interioară și nevoia de pace sufletească pentru o viață de calitate. Înțelegem că este mult mai important să avem liniște decât să ne demonstrăm dreptatea. Este adevărat că în cultura noastră conflictul este văzut ca un război în care fiecare vine cu cele mai puternice arme. Și totuși conflictul poate fi soluționat în mod amiabil! Cu atât mai mult într-o situație în care cei implicați au fost odată extrem de legați unul de celălalt.

Mai citeste si: Medierea este solutia pasnica in caz de conflict - iata sfatul specialistului

Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII